Afbeelding
Foto: Heemkundekring Boxtel

524 mannen uit Boxtel...

Het is misschien een voetnoot bij de geschiedenis van de Heilig Bloedprocessie, die deze week is opgenomen op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed: de terugkeer van de corporaaldoek uit Hoogstraten in juni 1924. Nieuw feit: archieven hebben eindelijk prijsgegeven welke 524 mannen uit Boxtel op 12 juni naar de Vlaamse stad reisden om de Boxtelse bloeddoek op te halen...

Bestuurslid Christ van Eekelen van de Heilig Bloedstichting stuitte onlangs op archivalia, afkomstig uit het bisschoppelijk archief en inmiddels te vinden bij het BHIC in Den Bosch. ,,Het is een document waarop alle namen getypt staan, met stempels van de burgemeester van Boxtel en de Belgische consul, bedoeld als laissez-passer om als groep de grens over te steken. In die tijd had vrijwel niemand een paspoort"

De mannen reisden per trein via Tilburg naar Turnhout en stapten daar op de tram naar Hoogstraten. De corporale werd op 15 juni aan het Boxtelse volk getoond (foto boven). De oudste deelnemer was Theo Strijbosch (85), de jongste Wilhelmus van Laarhoven (16). Anderen op de lijst: burgemeester Van Beek, pastoor Eras, ontwerper Paulus van Zogchel van het processiepark en schilder Antoon Kruijssen.

De namenlijst wordt momenteel onderzocht. Wat blijkt nu al: niet iedereen kwam uit Boxtel. Er waren ook mannen uit Liempde (5), Esch (4) en Vught (1).