Luchtfoto van de rioolwaterzuiveringsinstallatie op Heult in Boxtel. Bovenaan is de rijksweg A2 zichtbaar. (Foto: Waterschap De Dommel).
Luchtfoto van de rioolwaterzuiveringsinstallatie op Heult in Boxtel. Bovenaan is de rijksweg A2 zichtbaar. (Foto: Waterschap De Dommel). Foto: Waterschap De Dommel

Waterschap haalt groene energie uit poep en plas

VERKIEZINGEN

WATERSCHAP

DE DOMMEL (1)

Brabants Centrum en Waterschap De Dommel presenteren in de aanloop naar de waterschapsverkiezingen op woensdag 18 maart een driedelige artikelenserie over de uiteenlopende activiteiten van het waterschap. Vandaag deel 1.

Carnaval is achter de rug. Waterschap De Dommel heeft deze dagen niet stil gezeten. Al het bier en andere drank is weer uitgeplast en via het riool bij de rioolwaterzuivering op Heult (foto boven) in Boxtel gezuiverd. Het schone water is geloosd in de Dommel. Waterschap De Dommel zorgt voor schoon, voldoende en veilig water en regelt onder meer dat het vieze water dat via het afvoerputje en toilet in het riool terecht komt, als schoon water terugkeert in beken en sloten.

De rioolwaterzuivering in Boxtel zuivert het rioolwater van de inwoners en bedrijven in Boxtel, Sint-Michielsgestel, Liempde, Esch, Halder en Gemonde. Het is een van de acht rioolwaterzuiveringen waarmee De Dommel de ruim 900.000 inwoners van het waterschap van schoon oppervlaktewater verzekert.

Iedere Nederlander verbruikt gemiddeld 120 liter water per dag. Samen met het afvalwater van bedrijven en regenwater, komt dit water terecht in het riool. Het riool is een netwerk van buizen dat het vieze water naar een rioolwaterzuivering transporteert. Hier gebeurt dat op Heult. Daar wordt het rioolwater schoongemaakt. Het water is zo schoon dat veel planten en dieren zich er prima thuis voelen.

WATERSCHAPSENERGIE

Het droge slib dat over blijft na het zuiveringsproces, gaat nu nog voor verbranding naar de slibververwerker in Moerdijk. De as krijgt een nuttige herbestemming in de wegenbouw. Vanaf 2016 gaat het droge slib naar de zuivering in Tilburg. Daar wordt het via vergisting omgezet in biogas. Groene energie uit poep en plas dus die straks 'waterschapsenergie' gaat heten.

Naast energie zit rioolwater vol schaarse grondstoffen. Zoals fosfaat, een belangrijke grondstof voor mest. Maar ook stikstof, kalium en bouwstenen voor bioplastics zitten in grote hoeveelheden in het rioolwater. De wereldwijde voorraden van grondstoffen raken uitgeput. Daarom klinkt meer en meer de roep om recycling.

De waterschappen halen al op grote schaal energie uit rioolwater, maar andere grondstoffen worden veelal nog geloosd met het gezuiverde rioolwater. En dat is zonde, vindt het waterschap. De Nederlandse waterschappen werken daarom intensief samen om in hoog tempo waardevolle grondstoffen uit het rioolwater te halen en ze een nieuwe nuttige bestemming te geven.

WEINIG LEVEN

In de jaren zeventig schrok de samenleving van de toestand van het water in beken. Er zat weinig leven in de beken, een gevolg van onder meer het lozen van ongezuiverd rioolwater op het oppervlaktewater. In een reactie op deze ongewenste ontwikkeling en daaruit voortvloeiende nationale wetgeving werden in rap tempo overal waterzuiveringen gebouwd of drastisch verbeterd.

De waterzuivering in Boxtel is daar een voorbeeld van. Deze omslag leverde oppervlaktewater op van een basiskwaliteit. De acute volksgezondheidsproblemen waren opgelost, maar deze basiskwaliteit vindt de samenleving nog niet goed genoeg. Er wordt nu volop ingezet op het vergroten van de variatie in planten en dieren. Andere soorten zullen verdwijnen. Keuzes waar goed over nagedacht moet worden.

Tegelijkertijd worden er nieuwe stoffen in het watersysteem aangetroffen waaronder medicijnresten die niet in het milieu thuishoren en om aandacht vragen. Een complex vraagstuk waarbij het waterschap samen met andere partners zoekt naar duurzame oplossingen.

Het waterschap wordt aangestuurd door een algemeen bestuur. Op 18 maart 2015 zijn de waterschapsverkiezingen. Dan wordt een nieuw bestuur gekozen. Alle inwoners uit het gebied van Waterschap De Dommel van 18 jaar en ouder mogen dan hun stem uitbrengen. Op dezelfde dag vinden ook de Provinciale Statenverkiezingen plaats.

Kiezers kunnen gebruik maken van een kieskompas (https://dommel.kieskompas.nl) dat ze zal helpen om een goede keuze te maken. Door te stemmen heeft men invloed op de keuzes die het bestuur maakt over waterbeheer in de lokale omgeving.

Meer weten?

Kijk op www.dommel.nl/verkiezingen.