Terwijl jeugdboekenschrijver Rob Ruggenberg vertelt over zijn avonturen in Japan, demonstreert leerling Anouk van Erp de drie meter lange Japanse boog uit 'De boogschutter van Hirado'. (Foto: Peter de Koning).
Terwijl jeugdboekenschrijver Rob Ruggenberg vertelt over zijn avonturen in Japan, demonstreert leerling Anouk van Erp de drie meter lange Japanse boog uit 'De boogschutter van Hirado'. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

SCHRIJVER ROB RUGGENBERG BEZOEKT BRUGKLASSERS JRL

'Avonturen voor jongens én meiden'

MARC CLEUTJENS

,,Ik denk aan jullie als ik schrijf." Als Rob Ruggenberg in lokaal B104 van het Jacob-Roelandslyceum aftrapt voor een lezing over zijn werk als jeugdboekenschrijver, gaan de ogen van de dertig brugklassers onbedoeld naar al die spannende attributen die hij heeft meegenomen. Een groot zwaard, een meterslange boog, schelpen, een zeehondenhuid en allerlei eskimo-attributen. Ademloos luisteren ze naar de verhalen van de schrijver van 'Manhatan', 'IJsbarbaar' en het meest recent verschenen 'De boogschutter van Hirado'. ,,Slimmer word je door te lezen, niet door film te kijken, te computeren of te gamen."

Hier staat een geboren verhalenverteller voor de klas. Ruggenberg (Wassenaar, 1946) was radiotelegrafist bij de marine en reisde als journalist naar alle uithoeken van de wereld. In 2006 verscheen zijn debuut: 'Het verhaal van Waterdunen'. ,,Ik heb nu vijf boeken geschreven waarop ik allemaal even trots ben. Ik vind het leuk dat ik voor 'IJsbarbaar' de Vlag & Wimpel kreeg van de Griffeljury, maar het is nog leuker dat ik de prijs van de Jonge Jury won. Want die jury bestaat uit jongeren, mijn doelgroep."

Ruggenberg straalt als hij vertelt dat hij in 2012 voor het eerst in vijftien jaar de eerste man was die de Jonge Jury won. ,,Daarvoor wonnen Carry Slee, Maren Stoffels, Francine Oomen. En die schrijven meidenboeken. Ik schrijf avonturenboeken voor jongens én meiden die dus massaal op 'IJsbarbaar' gestemd hebben."

GEEN HARRY POTTER!

De brugklassers hebben zich allemaal aangemeld voor de lezing van Ruggenberg, en zijn dus bekend met zijn boeken. ,,Ik hoef hier geen missiewerk te verrichten, zoals soms op andere scholen nodig is", grinnikt Ruggenberg als hij de eerste foto's van Japan laat zien, het land waar 'De boogschutter van Hirado' zich afspeelt. ,,Als journalist kwam ik vijfentwintig jaar geleden al eens in Japan en toen vond ik het een akelig land. Die mening heb ik moeten bijstellen nadat ik er lang gewoond had om mijn boek voor te bereiden. Japan is een heel mooi land met hele aardige mensen."

Ruggenberg vertelt dat hij nooit over één nacht ijs gaat als hij een boek schrijft. ,,Ik schrijf langzaam, doe er soms twee of drie jaar over. Het moet altijd een avontuur zijn dat waargebeurd is, geen fantasy zoals Harry Potter. Daarnaast moeten er jongeren in voorkomen die echt geleefd hebben." De schrijver geeft aan dat hij honderden boeken leest, bibliotheken afstruint en reizen maakt om een verhaal op het spoor te komen. ,,Zo gebeurde het ook met 'De boogschutter van Hirado', waarin de veertienjarige Reyer Willeboorts uit Veere naar Japan reist en verliefd wordt op het jonge meisje Sakura dat al getrouwd is met een veel te oude Nederlandse koopman."

NAAR SCHOOL

Zelden zal een schrijver zo uitgebreid onthuld hebben hoe zijn boeken tot stand komen als Ruggenberg. ,,Ik kan geen boek schrijven zonder hulp te krijgen van kinderen. In Japan bezocht ik een school om te horen hoe kinderen daar denken. Ik kreeg tips, ging op huisbezoek bij hele gastvrije Japanners die nu mijn vrienden zijn. En maakte kennis met die enorme boog waarmee nog steeds geschoten wordt. Eeuwenlang werd hij gebruikt, nu dient hij voor sportbeoefening." Anouk van Erp, een van de leerlingen in de klas, mag de enorme boog die is gemaakt van bamboe en hout van de moerbeiboom, spannen. Een ferme klus omdat de boog zo'n drie meter lang is. ,,Je bent heel sterk", zegt Ruggenberg vol bewondering als Anouk slaagt.

Voor het schrijven van 'IJsbarbaar' reisde de auteur naar Groenland, waar hij twee maanden in een houten huisje woonde en het dichtstbijzijnde dorp 180 kilometer verderop lag. ,,Alleen te bereiken met een hondenslee, een reis van drie dagen." Ondersteund met dia's en spannende filmpjes wordt duidelijk hoe afgelegen en bijna prehistorisch Groenland is. ,,Het mooiste land op aarde", vindt de schrijver, die er kennismaakte met de levensstijl van de Inuit en er zijn eerste zeehond schoot, fileerde en opat. ,,Het vlees smaakt als draadjesvlees, de soep moet je laten staan. Heel erg vies."

P.C. HOOFT

Ruggenberg geniet van zijn lezingen op scholen in heel Nederland. ,,Boxtel is voor iemand uit Best een thuiswedstrijd. Maar is reisde de afgelopen zes weken door heel Nederland en verblijf dan vaak in hotels omdat de afstanden zo groot zijn." De schrijver vertelt dat hij de perioden waarin hij aan zijn boeken werkt geen enkele andere activiteit onderneemt. ,,Dan sluit ik me zes weken op en ga ik aan de slag, meestal in Westkapelle waar ik ook een huisje heb. Ik werk graag in Zeeland, de Zeeuwse bibliotheek bevat een schat aan informatie uit de 16e en 17e eeuw."

Maar ook P.C. Hooft is een dankbare bron. ,,Hij schreef prachtige werken over de Tachtigjarige Oorlog die in die tijd nog niet afgelopen was", vertelt Ruggenberg. ,,Daarin komen steden en dorpjes voor en worden mensen met naam en toenaam genoemd. Stof voor misschien wel honderden prachtige verhalen."

Docent Berben is opgetogen over de prachtige verhalen van Ruggenberg. Een van de leerlingen vraagt of de schrijver snel nog eens terugkomt. ,,Eén uurtje is eigenlijk veel te kort!" Gelukkig verwacht Berben binnen enkele maanden weer een andere bekende auteur. Dan komt Khalid Boudou naar het Jacob-Roelandslyceum, schrijver van Pizza Maffia dat later werd verfilmd. Ook het boek 'Manhatan' van Ruggenberg wordt overigens verfilmd en is volgend jaar met Kerstmis in de bioscoop te zien.

Met twee cadeautjes - een boekenlegger en een geluksschelpje - nam de schrijver afscheid. Met de boodschap dat er nog steeds gestemd kan worden op 'De boogschutter van Hirado', dat ook kans maakt op de prijs van de Jonge Jury.

Meer weten?

Kijk op www.ruggenberg.nl.

OP DE FOTO: Brugklasser Anouk van Erp demonstreert de Japanse boog die een hoofdrol speelt in Rob Ruggenbergs boek 'De boogschutter van Hirado'. (Foto: Peter de Koning).