OMMEGANG OP ERFGOEDLIJST UNESCO

Bloedprocessie zoekt ook internationele erkenning

MARC CLEUTJENS

Na reus Jas de Keistamper prijkt ook de Heilig Bloedprocessie vanaf morgen op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Met de uitreiking van een certificaat en een schildje door directeur Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur wordt de landelijke erkenning voor de religieuze ommegang in Boxtel bezegeld. ,,De volgende stap is internationale erkenning door Unesco", zegt bestuurslid Christ van Eekelen van de Heilig Bloedstichting.

Die stap getuigt van grote ambitie binnen de stichting die sedert 2012 ijvert voor een plekje op de erfgoedlijst. Er liggen kansen, zo verwacht Van Eekelen, omdat de Bloedstichting nauw samenwerkt met de evenknie in Hoogstraten waar ook jaarlijks een processie wordt gehouden ter nagedachtenis aan het Boxtels bloedmirakel uit 1380. ,,De processie in Hoogstraten prijkt al sinds 2008 op de Belgische erfgoedlijst van Unesco. De Belgen waren eerder omdat ze het verdrag met Unesco eerder hebben ondertekend."

Zodra Nederland het verdrag ratificeerde, greep de Heilig Bloedstichting haar kans en begon een tijdrovende aanmeldingsprocedure. ,,Onze inzending is vele keren op punten en komma's beoordeeld", blikt Van Eekelen terug. ,,Het liefst hadden we de erkenning vorig jaar gekregen. Toen werd immers herdacht dat een van de bloeddoeken uit Hoogstraten negentig jaar eerder, in 1924, werd terugbezorgd in Boxtel. Maar we zijn blij dat de landelijke erkenning nu alsnog komt en het felbegeerde schildje wordt uitgereikt."

LEVENSVATBAAR

Opgenomen worden op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed brengt verplichtingen met zich mee. Het is volgens Van Eekelen van cruciaal belang dat de Heilig Bloedstichting erin slaagt de processie tot in lengte van jaren te behouden en te versterken. ,,Elke twee jaar wordt onderzocht of we nog steeds op de erfgoedlijst mogen staan", zegt het bestuurslid. ,,Het is belangrijk dat we aantonen een levensvatbare cultuurhistorische gebeurtenis te organiseren, die ook oog heeft voor innovatie."

De laatste jaren is dat merkbaar, onder meer door het organiseren van enkele nevenactiviteiten op de zondag na Pinksteren. Afgelopen jaren werden ridders naar Boxtel gehaald en werd een Bloedmirakelse Avond gehouden. ,,We verschuiven langzaam van een kerkelijke naar een cultuurhistorische traditie die we willen overdragen op de jeugd."

BASISSCHOLEN

Als het aan de Heilig Bloedstichting ligt, gaan alle basisscholen in Boxtel de Heilig Bloedprocessie omarmen. ,,De Sint-Petrusschool geeft het goede voorbeeld en wil dit jaar al een groep in de stoet adopteren. Als alle scholen dat doen, hebben we elk jaar een bomvolle stoet en een heleboel mensen die willen komen kijken."

De leden van de schrijndragersbroederschap Portantes Sanguinem Sacrum reageerden deze week ook opgetogen over de erkenning. ,,We hopen en verwachten dat hierdoor de belangstelling voor de processie zal toenemen", stelt Peter van Zoest. ,,Het is steeds weer een hele opgave de processie ieder jaar volledig bezet te krijgen. Misschien ervaren mensen het nog meer dan voorheen als een eervolle zaak om zo'n respectabele traditie in ere te houden."

De Heilig Bloedprocessie wordt dit jaar gehouden op zondag 31 mei.