'Het centrum van Boxtel moet nu sterren gaan veroveren'

MARC CLEUTJENS

De economische crisis laat diepe sporen achter in kernwinkelgebieden van steden en dorpen. Boxtel ontloopt de dans niet en kampt net als omliggende plaatsen met veel leegstand. Centrummanager Jef van Stratum gaat in samenspraak met ondernemers, gemeente, vastgoedeigenaren en makelaars op zoek naar oplossingen om winkelen in Boxtel attractiever te maken.

Van Stratum heeft zich sinds zijn aantreden vooral verdiept in alle rapporten en nota's die over het centrum in Boxtel zijn geschreven. De centrummanager die afkomstig is uit Geldrop en zijn sporen onder meer verdiende in Veldhoven, is in dienst van het Centrummanagement Boxtel en treedt op als een intermediair tussen tal van belangengroepen die samen één doel nastreven: een attractief centrum. ,,Ik ben op 1 november begonnen en heb een start gemaakt met de oriëntatie. Daarna volgde een kennismakingsronde en nu kan ik starten met wat ik noem een nieuwe fase: Centrummanagement 2.0."

Van Stratum heeft onder de vlag van het Centrummanagement een werkgroepenstructuur in het leven geroepen waarin ondernemers, ambtenaren en andere deskundigen samen in gesprek gaan over de belangrijkste uitdagingen die Boxtel wacht. De werkgroep die zich richt op sfeer en beleving kwam dinsdagavond voor de eerste keer bijeen en telt zeven leden. ,,Mensen die komen shoppen vinden sfeer belangrijk, maar vinden het ook fijn als er regelmatig activiteiten gehouden worden die een centrum laten bruisen", licht de centrummanager toe. ,,Verder richt deze werkgroep zich ook op zaken als openbare verlichting en het straatbeeld."

VEILIG ONDERNEMEN

Communicatie is een van de ankers die het Centrummanagement nodig heeft om succesvol te zijn, zo stelt Van Stratum. ,,Op dit terrein kan het nodige verbeterd worden, zoveel is me wel duidelijk geworden", zegt de centrummanager. ,,Het is van wezenlijk belang dat zowel de interne als de externe communicatie op orde is en dat iedereen goed op de hoogte wordt gebracht van besluitvorming, plannen en ideeën. De werkgroep die hiermee aan de slag gaat, heeft echt prioriteit gekregen."

De werkgroep veiligheid, die nog geformeerd moet worden, gaat zich richten op het behalen van het keurmerk veilig ondernemen. ,,De ambitie moet zijn dat Boxtel snel de eerste ster verovert", vindt Van Stratum. ,,Uiteindelijk kun je met je centrum vijf sterren behalen en bezit je een gouden status. In Veldhoven is me dat gelukt, in Boxtel is nog een flink aantal stappen te zetten."

De eerste ster kan tamelijk eenvoudig veroverd worden, verwacht de centrummanager. ,,Met een groep specialisten kun je een rondgang maken om alle kleine pijnpunten in beeld te brengen. Denk aan zaken als brandveiligheid, losse stoeptegels, straatmeubilair, kliko's die verkeerd geplaatst staan, noem maar op. Na zo'n rondgang kan een actielijst opgesteld worden."

Eind maart buigt de gemeenteraad zich over een nieuwe detailhandelsvisie. Er gaan stemmen op om het winkelgebied te concentreren rond Rechterstraat, Markt, Kruisstraat en Croonpassage. ,,Mijn rol is het geluid van alle ondernemers te laten horen", zegt centrummanager Van Stratum. ,,Ik hoop dus dat ze allemaal laten weten wat ze vinden, zodat een duidelijk signaal wordt afgegeven."