Brede school De Wilgenbroek aan de Dr. De Brouwerlaan in Boxtel-Oost wordt vanaf volgende week grondig verbouwd. De gemeente investeert 750.000 euro om de school toekomstbestendig te maken. (Foto: Henk van Weert).
Brede school De Wilgenbroek aan de Dr. De Brouwerlaan in Boxtel-Oost wordt vanaf volgende week grondig verbouwd. De gemeente investeert 750.000 euro om de school toekomstbestendig te maken. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

GEMEENTE INVESTEERT 750.000 EURO IN 'WILGENBROEK'

Onderwijscarrousel in Boxtel-Oost komt weer volop in beweging

MARC CLEUTJENS

Het gemeentebestuur van Boxtel investeert 750.000 euro in de renovatie van brede school Wilgenbroek. Het gebouw aan de Dr. De Brouwerlaan in Boxtel-Oost, dat in 1979 werd geopend als mavoschool, maakt volgens wethouder Marusjka Lestrade deel uit van de tweede onderwijscarrousel in de wijk, die daarmee weer flink in beweging komt. Openbare basisschool De Spelelier krijgt van het totaal bedrag 450.000 euro om te worden omgevormd tot een moderne school met een nieuw klimaatsysteem en zonnecollectoren op het dak.

Wethouder Lestrade maakte de plannen voor De Wilgenbroek gistermiddag bekend en roemde de intensieve samenwerking tussen enerzijds de gemeente en anderzijds de diverse partners die onderdak vinden in de brede school. Dat zijn naast De Spelelier onder meer de voor-, tussen- en naschoolse opvang van Humanitas, de stichting Brede Scholen Boxtel en Cello. ,,Dankzij die samenwerking zijn we erin geslaagd een mooi plan te maken dat het gebouw weer toekomstbestendig zal maken", zegt Lestrade.

De wethouder is opgetogen dat in het hele gebouw frisse lucht zal gaan stromen. ,,Dankzij een innovatief klimaatsysteem wordt het een hele gezonde school." De keuze voor zonnecollectoren die op het dak worden geplaatst, is niet alleen goed voor de energierekening maar past ook bij de doelstellingen van De Spelelier. ,,De school maakt zich hard voor natuur- en milieu-educatie en zonnepanelen laten kinderen van dichtbij zien hoe zuinig met energie kan worden omgesprongen."

KINDERKUNSTUITLEEN

Volgens algemeen directeur/bestuurder Esmée Smit van de Stichting Regionaal Openbaar Onderwijs Maas en Meierij (STROOMM) vormt De Spelelier een van de paradepaardjes van de stichting. ,,Nu al kan de school prachtige rapportcijfers overleggen en heerst er grote tevredenheid onder personeel, ouders en leerlingen. Dankzij de verbouwing kunnen we onze onderwijsideeën nog verder uitrollen."

Liesbeth Prinsen is directeur van De Spelelier en toont zich verheugd dat na een lange periode van onderhandelen met de gemeente eindelijk gestart kan worden met de verbouwing. De school gaat drie leerpleinen realiseren, waar leerkrachten meer ruimte hebben voor kunst en cultuur, nieuwe media, computers en onderzoekend leren. ,,Nu hebben we die ruimte niet en kunnen we onze ideeën onvoldoende uitvoeren."

Prinsen geeft aan dat er meer gaat gebeuren in het deel van de Wilgenbroek waarin De Spelelier is gehuisvest. ,,In de vleugel waar voorheen het Koning Willem I College zat, krijgen we meer plekken waar kinderen zelfstandig kunnen werken. Ook is er plaats voor meer creatieve vakken en gaan we in een keuken aan de slag met kooklessen. De Kinderkunstuitleen krijgt daar ook een plekje, zodat we de kunstwerken die onze kinderen maken aan iedereen kunnen laten zien."

LEEGSTAND

De Wilgenbroek kampt op dit moment met forse leegstand. Volgens een zegsman van de gemeente staan ongeveer tien lokalen leeg. Wethouder Lestrade gaf gistermiddag aan dat momenteel gezocht wordt naar 'natuurlijke partners' die prima passen binnen het gebouw waar tal van onderwijsvoorzieningen zijn ondergebracht. ,,Daarbij zoeken we naar creatieve verbindingen omdat die passen bij een moderne toekomst", aldus Lestrade.

De Spelelier zoekt ook nadrukkelijk naar partners en stelt het gebouw graag open voor initiatieven die in de wijk Oost ontstaan. Binnenkort organiseren de bovenbouwgroepen een activiteit met stichting Eet met je hart en wordt een groep eenzame ouderen uit de wijk gastvrij ontvangen.