Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

ondernemers balen van leegstand

'Wat extra sfeer zou de Stationsstraat goed doen'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Het winkelgebied in de Stationsstraat van de Rabobank tot de Zwaanse Brug loopt langzaam leeg. De ondernemers die er gevestigd zijn, balen stevig, maar kijken liever vooruit. Ideeën om het tij te keren? Van de Stationsstraat weer een eenrichtingsweg maken voor autoverkeer, plantenbakken plaatsen en huurprijzen van de panden verlagen.

,,Voor carnaval telt de Stationsstraat in ieder geval nog mee", grinnikt Dian van Zutven, eigenaresse van Tin Tin Kappers aan de Stationsstraat, als ze naar de rood met witte vlaggen wijst die afgelopen weekend aan de lantaarnpalen zijn bevestigd. Ze zou het jammer vinden als gekozen wordt voor een compact centrum zonder de Stationsstraat. ,,Ik vind dat daar niet goed over is nagedacht. Deze straat is immers de verlenging vanuit het NS-station. Maak dit deel dan óók sterk, zodat mensen zien dat het een mooie straat is."

Voor de kapsalon is de ligging een groot voordeel, benadrukt Van Zutven. ,,De helft van onze klanten komt niet uit Boxtel, zij kunnen gratis parkeren op Breukelsplein en zijn snel bij ons. Maar extra winkelend publiek in de straat is heel belangrijk." Ook noemt ze de verlaging van de huurprijzen en verplaatsen van de plantenbakken van het Breukelsplein naar de Stationsstraat als voorbeelden die voor een impuls kunnen zorgen. ,,Wat extra sfeer zou de Stationsstraat goed doen. Je hoeft de mobiele bakken met bomen maar te verzetten, dat is toch niet moeilijk. Als een straat er uitnodigend uit ziet, zullen mensen makkelijker over de Zwaanse Brug naar hier lopen. Daarnaast hoop ik dat de fietsers door de straat blijven komen. Dat zorgt voor beweging."

boterham

Er stonden al behoorlijk wat winkelpanden te huur, maar door aanstaande verhuizingen van Junior Kinderkleding en Eye Wish Opticiens en de verdwijning van Jola en mogelijk ook Schoenenreus komt er nóg meer leegstand in de straat. ,,Dat zorgt voor onrust", stelt voorzitter Filipe van den Borne van de Ondernemingsvereniging Centrum Boxtel. ,,Aan de andere kant merk je dat er nu echt iets gebeurt. De Stationsstraat moet niet worden vergeten. Zo zou ik een stimuleringsbijdrage toejuichen voor mensen die graag willen verhuizen, maar het niet kunnen betalen."

Dini Eijkemans startte een jaar geleden met Toko Boxtel aan de Stationsstraat. ,,De opstart was moeizaam, maar de laatste maanden loopt de winkel erg goed vanwege de naamsbekendheid die ik heb opgebouwd. Toen ik dit pand bezichtigde, verzekerde de verhuurder me dat het een echte A-locatie was. Daar had ik toen al mijn bedenkingen bij, maar nu is het zelfs nog geen B-locatie. Het is vervelend om de posters met 'Te koop' en 'Te huur' op de ramen te zien. Ook al komen de meeste klanten gericht naar de toko, het is niet positief als de Stationsstraat versombert." Eijkemans hoopt dan ook dat er niet gekozen wordt voor een compact centrum.

,,Je kunt alles beter één geheel houden. We hebben immers allemaal hetzelfde doel: een boterham verdienen. Het is nog niet te laat voor de Stationsstraat. Als de wil er maar is om er iets aan te doen. Mensen zijn echt wel bereid langere afstanden af te leggen in het centrum."

WAPPERENDE HANDJES

Aantrekkelijke huurprijzen en het versterken van de sfeer in de straat worden ook door Eijkemans genoemd. ,,De plantenbakken van het Breukelsplein werden tijdens de kermis in de Stationsstraat geplaatst. Wij waren enthousiast, maar wat nog belangrijker is: het winkelend publiek vond het geweldig." Ook Boxtelaartjes, het spaarsysteem dat Brabants Centrum binnenkort lanceert en waaraan vijftig ondernemers zich inmiddels hebben verbonden, zou voor een impuls kunnen zorgen, aldus Eijkemans. ,,Ik verwacht dat er daardoor meer loop komt in het centrum. En als er hier meer winkeliers kunnen vestigen vanwege lagere huurprijzen, wordt de Stationsstraat niet meer beschouwd als een dood eind."

Bernard Vekemans hoopt dat de gemeente weer auto's toelaat in de straat. ,,Je gaat dan van een dode naar een levende straat. Het is jammer dat winkeliers worden weggelokt naar het centrum. Er komt namelijk niets voor terug. Door de aangekondigde verhuizingen is het nu wel even heel erg in de Stationsstraat, maar we moeten niet vergeten dat in de rest van Nederland ook veel leegstand heerst. Kijk naar grote concerns als Blokker, Schoenenreus en V&D. Ook zij hebben het erg lastig."

krachten bundelen

Als eigenaar van diverse panden maakt Vekemans zich al vele jaren hard voor de Stationsstraat. ,,Telkens wordt er weer beloofd dat de straat 'gepimpt' zou worden, maar tot nu toe is het gebleven bij een lik verf op de lantaarnpalen. Om de straat een ander beeld te geven, hoeven er geen honderdduizenden euro's te worden uitgegeven. Wat vooral belangrijk is, is duidelijkheid. Geen rapporten die op een stapel belanden, maar wapperende handjes. Als mensen naar Boxtel komen en de Stationsstraat ziet er goed uit, dan nodigt dat zeker uit voor een wandelingetje."

Sinds enkele maanden is Marieke van Esch actief als ondernemer in de Stationsstraat. Ze runde samen met haar vader Piet The Read Shop in Sint-Michielsgestel en is sinds december eigenaar van de Boxtelse vestiging. ,,Vanaf het begin is voor mij onduidelijk wat de algemene mening is: een compact centrum of toch breder. Voor mij staat vast dat de Stationsstraat een hele mooie straat is. Ik hoop vooral dat als er gekozen wordt voor een compact centrum, dat de Stationsstraat niet vergeten wordt. Het maakt niet uit om een aanloopstraat te zijn, die zijn ook nodig. De straat moet wél aangekleed worden." Van Esch noemt de in het oog springende lantaarnpalen aan de Schijndelseweg als voorbeeld. ,,Als je die combineert met wat groen, ziet de straat er al anders uit." Ook hoopt ze dat huurbazen over de brug komen. ,,Doordat er veel panden in de Stationsstraat leegstaan, zullen mensen zich hier niet snel willen vestigen. Ik hoop dat vastgoedeigenaren dat inzien en wellicht iets aan de huurprijzen doen."

En mocht de Stationsstraat onverhoopt toch buiten het aandachtsveld van de gemeente terechtkomen, dan heeft Van Esch nog wel een oplossing. ,,We kunnen altijd nog vanuit de Stationsstraat de krachten bundelen en een aantal dingen organiseren..."