THE BRAIN MAAKT PUBQUIZZEN VOOR OMROEP ZEELAND

Zeeuwen zwoegen op Boxtelse vragen

MARC CLEUTJENS

The Brain steekt binnenkort de provinciegrens over. Het quizbedrijf van de ondernemende Boxtelaren Kiske de Leest en Marc de Laat is gevraagd om een reeks quizzen te maken voor Omroep Zeeland, die dit jaar het zilveren bestaansjubileum viert. De eerste quiz wordt 26 februari in Vlissingen gehouden. Een week eerder is The Brain gewoon in Boxtel actief met een pubquiz in partycentre Denziz.

Het gaat hard met The Brain. Wat begon als een leuke hobby, is nu een commerciële activiteit geworden. Steeds meer horecazaken maar ook bedrijven en instellingen kloppen bij De Leest en De Laat aan voor een quiz waarmee klanten, medewerkers of relaties vermaakt kunnen worden.

Daarnaast organiseren de Boxtelaren in Denziz vijf pubquizzen, te beginnen op 19 februari. ,,Omdat carnaval dan net is afgelopen, bieden we deelnemers de gelegenheid om een harinkje te happen", vertelt De Laat. ,,Daarnaast hebben we dit keer twee muzikale gasten. Jazzmin en Donna Hobbelen zijn heel goede Boxtelse zangeressen en gaan liedjes zingen die we in een quizronde verpakken."

EILAND

De sprong naar Zeeland kon gemaakt worden dankzij het uitgebreide netwerk dat de twee quizmasters in Boxtel hebben opgebouwd. Vooral de Boxtelse quiz die in opdracht van de gemeente werd gemaakt, viel in de smaak en is opgevallen. ,,Het leverde de uitnodiging op om eens naar Zeeland te komen en een offerte te maken voor een reeks quizzen van de provinciale omroep."

Een mooie uitdaging, vindt De Laat. ,,We gaan elke maand in een andere gemeente - en als het kan telkens op een ander eiland - een quiz organiseren in een grand café. De vragen zullen uitsluitend over Zeeuwse onderwerpen gaan. Maar het mogen ook vragen zijn die enig raakvlak hebben met Zeeland, maar zich afspelen buiten de provincie."

De rubrieken die in de Zeeuwse quiz aan bod komen zijn gevarieerd. Naast vragen over politiek en sport, komen bekende inwoners aan bod, net als nieuwsfeiten uit heden en verleden. ,,Bij het samenstellen van de vragen mogen we gebruik maken van het rijke beeldarchief van Omroep Zeeland", zegt De Laat. ,,Er zullen dus heel wat leuke filmpjes langs komen."

Niet alleen wordt een maandelijkse quiz op locatie gehouden, ook zal The Brain samen met Omroep Zeeland een online quiz ontwikkelen en wordt een soort Triviant-spel met speelkaarten ontwikkeld om extra aandacht te vragen voor de quiz. ,,Die spelkaarten zijn een cadeautje voor de Zeeuwen die graag quizzen. De verwachting is dat het quizvirus dat zo populair is, ook de inwoners van Zeeland gaat besmetten."

ZEE, ZON EN DUINEN

De Laat heeft hoge verwachtingen van de Zeeuwse quiz die eind februari gelanceerd wordt in bioscoop Cinecity in Vlissingen. ,,Met Omroep Zeeland hebben we een mooie huisstijl ontwikkeld, die Zeeland op de kaart zet. De dia's die we tijdens de quiz tonen, hebben een duidelijk Zeeuws beeld, met zee, zon en duinen. We rekenen erop dat elke quiz zo'n honderd deelnemers op de been brengt, die in viertallen strijden om de prijzen."

Hoewel de focus van De Laat en De Leest nu vooral op Zeeland ligt, buigen ze zich ook al over enkele quizzen die in Boxtel op de rol staan. Naast de vijf pubquizzen zijn dat de spellen die met restaurants in Boxtel worden georganiseerd. En natuurlijk is zaterdag 30 mei gereserveerd op de lokale evenementenkalender. Dan wordt de tweede Open Boxtelse Quiz gehouden in de cafés 't Hart van Boxtel, Le Temps Perdu, Becoloth, De Kerk en En Garde!.