Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

MAARTEN TERMEER EN ALBERT BRESSERS: 10 JAAR VINYLAVONDEN

33 uur vinyl op Liempdse draaitafels

MARC CLEUTJENS

Het is een monnikenwerk dat Maarten Termeer en Albert Bressers zich op de hals hebben gehaald. Vrijdag 20 en zaterdag 21 maart organiseren ze de tiende vinylavond in Liempde en om dat te vieren hebben ze er een heuse marathon van gemaakt. En dat betekent 33 uur onafgebroken plaatjes draaien op de draaitafels in café 't Wapen van Liempde en dus de hele collectie doorspitten. Waarom 33 uur? ,,Omdat een elpee gedraaid wordt op 33 toeren! 45 toeren en dus 45 uur vonden we echt een brug te ver..."

Maarten en Albert zijn wat je noemt echte vinylverzamelaars. Beide hebben ze misschien wel duizenden langspeelplaten in huis, elk een eigen genre. ,,Ik ben een fan van de muziek uit de jaren vijftig en zestig", vertelt Albert. ,,Rock 'n roll, Merseybeat, dat werk. Ik struin alle beurzen af om unieke exemplaren te zoeken. Nee, geen rommelmarkten. Wat je daar vind, staat al lang in mijn kasten. De laatste aanwinst? Het kerstalbum van Nick & Simon. Op vinyl uiteraard, besteld bij een platenzaak in Haarlem."

Maarten is een stuk jonger en kocht 'The Look' van Roxette ooit als eerste singeltje. Zijn eerste elpee was van U2, lang geleden. ,,Ik ben vinyl blijven kopen omdat ik het artwork zo mooi vind. Cd's vind ik eigenlijk niks. Nu heb ik een abonnement op Spotify en luister ik alles digitaal. Muziek die ik echt zelf wil hebben, koop ik op vinyl. Mijn laatste aankoop? Dotan! En ik heb de nieuwe plaat van Mark Ronson besteld, die komt binnenkort uit."

Heel andere koek dan de smaak van Albert, die zijn eerste plaat in het begin van de jaren zeventig kocht bij Disco Van den Broek in Boxtel. ,,Redbone!", weet de Liempdenaar nog. En hij neuriet: ,,We were all wounded at Wounded Knee."

EXCLUSIEF

Het idee voor het organiseren van een vinylavond ontstond tien jaar geleden. Met uitbater Ad Schelle van café 't Wapen van Liempde werden afspraken gemaakt over de muzikale invulling van een zaterdagavond in het voorjaar. ,,En ons initiatief sloeg aan", zegt Maarten enthousiast. ,,Elk jaar weer was het volle bak." En het initiatief kreeg navolging op de Boeremèrt, waar het duo ook elk jaar oude plaatjes draait. ,,Meer doen we niet", benadrukt Albert. ,,Soms zeggen mensen wel eens dat we dit elke maand zouden moeten doen, maar dat is te veel. We houden het lekker exclusief, het moet een aardigheidje blijven."

Maarten en Albert overleggen de laatste weken regelmatig over de invulling van de vinylmarathon die ze in de kroeg gaan houden. De draaitafels zijn inmiddels gereserveerd en de meeste platen hebben ze wel klaarstaan. Het steekwagentje dat te voorschijn is gehaald voor de fotosessie zal in werkelijkheid niet nodig zijn om alle platen te transporteren. ,,Nuchter gesteld valt het wel mee wat we nodig hebben", zegt Maarten. ,,Per uur kun je twintig liedjes draaien, dus dat zijn in totaal 660 nummers. Heel wat elpees hoor, maar het wordt geen volksverhuizing."

SPELLETJES

Om 33 uur vol te maken met muziek, werken Maarten en Albert aan een reeks spelletjes en bijzondere activiteiten die ervoor moeten zorgen dat er op alle uren volk in 't Wapen van Liempde is. Het minst bezorgd zijn de deejays over de vrijdag- en zaterdagavond. ,,Dan zal het vast druk worden omdat mensen het leuk vinden om naar muziek te komen luisteren. We staan open voor alle verzoekjes en wie een leuke elpee heeft, mag die best meenemen. We staan open voor alle muzieksmaken!"

Nou ja, bijna alle muzieksmaken dan. Want liedjes van de Amerikaanse rocker Meat Loaf worden steevast genegeerd. ,,Die muziek vinden we verschrikkelijk en weigeren we te draaien. Het nummer 'Paradise By The Dashboard Light' is helemaal stuk gedraaid en zul je tijdens de vinylmarathon dus zeker niet horen. We hebben wel enkele elpees van Meat Loaf hoor, maar die gaan we professioneel omsmelten tot fruit- of chipsschalen. Om er zeker van te zijn dat ze nooit meer gedraaid kunnen worden..."

Tal van spelletjes houden het publiek tijdens de vinylmarathon fris. Vaste bezoekers van de eerdere vinylavonden kennen 'hoger, lager' en 'raad je plaatje'. ,,We gaan ook een muziekbingo houden, denken aan een vinylkaraoke en overwegen om de allereerste Top 40 uit 1965 integraal te gaan draaien", vertelt Albert. ,,Ik heb in elk geval 28 van de 40 singeltjes uit die tijd. De platen die ik mis, zullen Duitse Schlagers zijn. Die kan ik nog wel ergens vinden."

KLEINE UURTJES

Hoe Maarten en Albert het in de kleine uurtjes vol gaan houden, weten ze nog niet. Maarten wil in elk geval de hele vrijdagnacht op zijn post blijven en diep in de nacht obscure platen draaien. ,,Echte muziek voor freaks, maar misschien kies ik ook wel voor foute Italiaanse disco. Alle gekke plaatjes zijn welkom." Albert zal de nacht gewoon in bed doorbrengen. ,,Als ik zaterdagochtend weer present ben, kan Maarten een paar uurtjes gaan slapen."

Met een klein groep steunpilaren worden de plannen voor de invulling van de vinylmarathon verder uitgewerkt. Gedacht wordt aan een swingende start op vrijdagmiddag en een muzikaal ontbijt op zaterdagochtend. De rustige uurtjes worden benut voor het draaien van bijzondere smaken of stijlen. ,,Ik overweeg een uurtje country te draaien", lacht Albert. Niet Maartens favoriet, die liever kiest voor eigentijdse muziek. ,,Dat kan David Guetta zijn. The Prodigy misschien. Heerlijk!."

FOTO BOVEN: Maarten Termeer (links) en Albert Bressers maken zich op voor de 33 uur durende vinylmarathon in Liempde. Het evenement duurt van vrijdag 20 maart 17.00 uur tot zondag 22 maart 02.00 uur. De toegang is gratis.