Bezoekers van de jubileumexpositie van heemkundevereniging Den Hogert bekijken met veel belangstelling een aantal foto's en portretten die  zaterdag en zondag in zaal De Schuif bezichtigd konden worden. (Foto: Peter de Koning).
Bezoekers van de jubileumexpositie van heemkundevereniging Den Hogert bekijken met veel belangstelling een aantal foto's en portretten die zaterdag en zondag in zaal De Schuif bezichtigd konden worden. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

DEN HOGERT VIERT DERTIGJARIG BESTAAN

Heemkunde Gemonde blij met hoge opkomst expo

STEFAN LATIJNHOUWERS

De leden van de werkgroep van heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde hadden vooraf wel een voorgevoel dat de jubileumexpositie in zaal De Schuif veel publiek zou trekken. Maar dat ze bijna duizend bezoekers mochten verwelkomen, was toch wel een aangename verrassing. ,,Sommige mensen zijn wel drie keer teruggekomen", aldus bestuurslid Bert van Houten, die met een voldaan terugkijkt op de viering van het zesde lustrum.

Tijdens de tweedaagse expositie verzorgden de verschillende werkgroepen presentaties en werden foto's en films van het leven in Gemonde vertoond. De foto's van de Sint-Lambertusschool, waaronder van leerlingen en klassen, trokken veel bekijks. Van Houten: ,,We beschikken over veel beeldmateriaal van de basisschool, maar veel namen ontbreken nog. De bezoekers hebben ons zaterdag en zondag met de invulling hiervan echter heel goed geholpen. Daarnaast hebben ze ons archief verrijkt met mooie, oude foto's en boeiende verhalen verteld over de straten en buurtschappen in het dorp en de bewoners."

GOUDEN BRUILOFT

De overzichtstentoonstelling gaf een historisch beeld van het leven Gemonde. ,,Ook familieportretten maakten deel uit van de expositie, terwijl we ook nog een oude acht-millimeterfilm getoond hebben uit het jaar 1969 of 1970 van de gouden bruiloft van het echtpaar Geerts", vertelt Van Houten. ,,Opvallend was dat veel Boxtelaren, die in Gemonde geboren en getogen zijn, de expositie bezochten. Bij de opening zaterdagmiddag door burgemeester Jan Pommer, die onder heroïsche muziek onze nieuwe website lanceerde, was de zaal al heel goed gevuld. Die drukte heeft eigenlijk twee dagen aangehouden. Niet alleen ouderen, maar ook dertigers en veertigers kwamen zaterdag en zondag een kijkje nemen."

Het sterke punt van de overzichtsexpositie was volgens Van Houten dat mensen niet alleen van alles konden bezichtigen, waaronder een nagebouwd klaslokaaltje, archeologische vondsten, een groot aantal bidprentjes, een schilderij van wijlen pastoor Piet Goedhart en reproducties van de Boxtelse kunstenaar Pierre Janssen, maar ook zelf een bijdrage konden leveren aan de tentoonstelling. ,,Het evenement groeide zo uit tot een interactief evenement", aldus Van Houten.