PLOEGERS WIJZIGEN ORGANISATIESTRUCTUUR

'Prinsenvereniging is geen besloten club meer'

Stichting De Ploegers in Liempde heeft het afgelopen jaar de structuur van het openbaar carnaval gewijzigd. ,,We zijn een meer platte organisatie geworden en hebben niet meer de besloten uitstraling van weleer", vertelt voorzitter Désiré van Laarhoven.

Jaarlijks lopen in het Liempdse carnavalsrijk zo'n tien à vijftien activiteiten van stapel. ,,Gemiddeld zijn daarbij telkens circa tien vrijwilligers betrokken. We merkten dat mensen best bereid zijn om de handen uit de mouwen te steken om iets te organiseren, maar dat zij niet zo de behoefte hadden om een steek op te zetten en mee te lopen in het gevolg van de prins", stelt Van Laarhoven. De tijd dat de diverse commissies werden samengesteld uit leden van de prinsenvereniging is dan ook voorbij. Bestuur en commissies opereren nu meer naast elkaar. Leden van het gevolg kunnen ervoor kiezen uitsluitend een representatieve functie te bekleden. Dan is de belasting voor de vrijwilligers niet zo zwaar."

Ook al merkt de buitenwacht weinig van de gewijzigde organisatiestuctuur van De Ploegers, toch werpt het volgens de carnavalsvoorzitter zijn vruchten af. ,,Liempdenaren zijn anders, positiever naar de prinsenvereniging gaan kijken."

Voorzitter Van Laarhoven wordt in het bestuur van stichting De Ploegers bijgestaan door secretaris Cor van der Eerden, penningmeester Marie José van Leeuwen, raadsheer Mark Verhoeven en aspirant-bestuurslid Reggie van Genuchten.

PRINS VAN VRILKHOVEN

Carnaval staat dit jaar in Liempde onder aanvoering van Erik van der Heijden die de scepter zwaait als prins Witte d'n Urste. De in Boxtel geboren Liempdenaar gaat er prat op de eerste koldervorst van Ploegersland te zijn die in de buurtschap Vrilkhoven woont. Prins Witte wordt geassisteerd door buurtgenoot Toon Vos.

Voordat het duo eind oktober kon worden geïnstalleerd, beleefde het een moeilijke tijd. Want natuurlijk mocht niemand in de naaste omgeving weten dat dit tweetal prins en adjudant zou worden. ,,Onze mond houden is niet bepaald onze allerbeste eigenschap", geeft zijn doorluchtige hoogheid toe in de carnavalskrant. ,,En het voorliegen van vrienden en bekenden is ook erg lastig."

SAAMHORIGHEID

De prins prijst de saamhorigheid in Liempde en vindt dat de inwoners van het dorp daar best wat trotser op mogen zijn. Prins Witte en adjudant Toon hebben zich voorgenomen die saamhorigheid nog verder te versterken. Hun motto spreekt daarbij boekdelen: 'Alleen mî z'n alle kunne we Liemt laote knalle!'.


Pretrooster Ploegersland

Prins Witte d'n Urste en zijn gevolg zijn op onderstaande tijdstippen aanwezig bij de verschillende carnavalsactiviteiten in Liempde.

VRIJDAG 13 FEBRUARI
08.55 uur:
schoolcarnaval De Oversteek.
22.11 uur: optreden B-Positive in café Het Wapen van Liempde met uitreiking gouden munt en etalageprijs.

ZATERDAG 14 FEBRUARI
11.11 uur:
carnavalsmis in de Sint-Jans Onthoofdingkerk.
13.55 uur: openingsfeest in De Punder met de sleuteloverdracht.
16.33 uur: buurtcarnaval in Hof van Liempde.
19.55 uur: De Durpsherberg met feestzanger Patrick van de Corput.
21.33 uur: Het Wapen van Liempde met R&M drive-in show en live optredens van Leon Vugts, Judith Peters en Kapalone.
22.55 uur: Hof van Liempde 'Als vanouds' met deejay Tom, De Donderstenen en Koos Matroos.

ZONDAG 15 FEBRUARI
10.33 uur:
kolderzitting Op naor d'Honderd in Het Wapen van Liempde.
13.33 uur: deelnemers van de optocht stellen zich op aan de Barrierweg.
14.11 uur: start optocht. Route: Europalaan, Akkerstraat, Nieuwstraat, Kerkstraat,
Dorpstraat, Tooseplein, Vendelstraat, Keefheuvel, Raadhuisplein, Dorpsstraat. Op het Tooseplein wordt de stoet ontbonden.
15.55 uur: prijsuitreiking optocht in De Punder.

MAANDAG 16 FEBRUARI
12.11 uur:
Loeriefoepe (dweiltocht) in de Liempdse horeca.

13.30 uur: lasergame in Concordiapark voor de middelbare schooljeugd.

DINSDAG 17 FEBRUARI
12.33 uur:
bezoek aan café 't Groene Woud.
15.33 uur: Liempdse kampioenschappen levend bierpulschuiven bij De Durpsherberg.
19.55 uur: De Durpsherberg met optreden zanger Frans Hoek.
21.55 uur: 'Liemt waar is je feestneus' in Het Wapen van Liempde in samenwerking met GAOS.
24.00 uur: Ploegverbranding.