Locatiemanager Ron Rietdijk van Podium Boxtel heeft maandag een aantal theaterkaartjes overgedragen aan baliemedewerkster Thea de Bresser van supermarkt Jumbo. Links voorzitter Paul van Alphen van Podium Boxtel. (Foto: Peter de Koning).
Locatiemanager Ron Rietdijk van Podium Boxtel heeft maandag een aantal theaterkaartjes overgedragen aan baliemedewerkster Thea de Bresser van supermarkt Jumbo. Links voorzitter Paul van Alphen van Podium Boxtel. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

THEATERZAAL AAN BURGAKKER OPENT VERKOOPPUNT IN SUPERMARKT JUMBO OOSTERHOF

Podium Boxtel wil vleugels uitslaan in woonwijken

MARC CLEUTJENS

Het gaat goed met Podium Boxtel. De theaterzaal noteert prima bezoekersaantallen en is momenteel met het gemeentebestuur van Boxtel in gesprek over langdurige voortzetting van de voorziening aan de Burgakker. Om de kaartverkoop ook buiten het centrum te stimuleren, is deze week een verkooppunt geopend aan de servicebalie van supermarkt Jumbo in Oosterhof. ,,We zoeken ook adressen in Selissenwal en Liempde waar lekker veel mensen komen", aldus voorzitter Paul van Alphen.

Podium Boxtel beleeft volgens Van Alphen een overgangsjaar omdat een eerdere langlopende afspraak met gemeente Boxtel en 'huisbaas' SintLucas was afgelopen. Kort voordat bestuursvoorzitter Walther Tibosch de mbo-school aan de Burgakker verruilde voor een bestuursfunctie bij Novadic-Kentron, werd met hem een akkoord gesloten over het gebruik van de theaterzaal.

Die is immers ondergebracht in de vroegere gymzaal van de school en wordt ook gebruikt voor presentaties van studenten van SintLucas. ,,Nu al staat vast dat Podium Boxtel ook theaterseizoen 2015-2016 zal blijven bestaan", zegt de voorzitter. ,,Maar natuurlijk streven we naar nog meer zekerheid voor de toekomst en zijn we met wethouder Marusjka Lestrade in goed gesprek om langdurige afspraken te maken en de zaalvoorziening voor Boxtel te behouden."

MOOIE TOEKOMST

Eerder was al duidelijk dat Podium Boxtel goede rapportcijfers kan overleggen. Met een gemiddelde bezetting van 60 tot 65 procent is de belangstelling voor de voorstellingen in de theaterzaal goed. ,,We scoren in elk geval beter dan veel andere zalen in de regio, maar natuurlijk zouden we graag zien dat nog meer mensen ons weten te vinden", meent Van Alphen.

De voorzitter benadrukt dat Podium Boxtel niet uitsluitend drijft op subsidies, ook bijdragen van vrienden en het bedrijfsleven maken het theater tot een voorziening die eigenlijk niet meer weg te denken is in cultuurminnend Boxtel. ,,Nu we doorgaan met SintLucas en het gemeentebestuur zich buigt over onze ideeën en plannen, rekenen we op een mooie toekomst."

VERKOOPPUNTEN

Een belangrijk aandachtspunt voor Podium Boxtel is de kaartverkoop binnen de gemeentegrenzen. Op dit moment worden de meeste kaartjes verkocht via de website, maar wil een grote groep theaterliefhebbers liever papieren kaartjes kopen. ,,Met het wegvallen van boekhandel Elckerlijc en het UITpunt in de bibliotheek werd duidelijk dat we snel stappen moesten zetten om de kaartverkoop op de rails te houden", zegt voorzitter Van Alphen.

De creatieve winkel Hebbes aan de Markt werd als eerste bereid gevonden om als verkooppunt te fungeren. ,,Hiermee bedienen we mensen die in het centrum winkelen en ook even bij Hebbes terecht kunnen voor een kaartje." Van Alphen wil echter dat Podium Boxtel de vleugels uitslaat en ook in de wijken aanwezig is. Om die reden werd contact gezocht met filiaalmanager Wil van Loon van supermarkt Jumbo in Oosterhof.

Die toonde zich graag bereid een verkooppunt in te richten bij de servicebalie van zijn Jumbo-winkel. ,,We dragen graag een steentje bij aan de verbindingen tussen de wijk Oost en het centrum", stelt Van Loon. ,,In Boxtel worden prima plannen bedacht om het publiek in de eigen plaats te laten winkelen. De detailhandelsvisie spreekt klare taal en wij dragen graag een steentje bij aan een verbeterd winkelklimaat."

Jumbo zorgde dat het kassasysteem werd aangepast, zodat ook de kaartverkoop van Podium Boxtel kon worden ingepast. Bij de servicebalie van de supermarkt zijn vanaf heden kaartjes te koop voor alle voorstellingen. Van Loon: ,,De wijk Oost telt de meeste inwoners en bovendien komen hier ook veel klanten uit Liempde, dus we verwachten zeker dat er belangstelling zal zijn. Bovendien dragen we op deze manier vanuit de wijk bij aan de versterking van een culturele voorziening in het centrum." De filiaalmanager verwacht dat Podium Boxtel in de toekomst zal meedoen aan verschillende winkeliersacties in Oosterhof.

VERLANGLIJSTJE

Nu vaststaat dat Podium Boxtel kan doorgaan in de zaal van SintLucas, denkt het bestuur na over de continuïteit van het theater. Een van de speerpunten is dat Podium Boxtel banden aanknoopt met het bedrijfsleven. Om die reden werden enkele jaren geleden al theatermenu's geïntroduceerd bij lokale restaurants, zoals De Deugniet en En Garde!.

Verder bestaan er zogeheten Actor Arrangementen, bedoeld voor ondernemers, instellingen en organisaties. ,,Door verkooppunten in de wijken te openen, willen we ook de koppeling leggen met winkeliers en inwoners op die manier naar onze zaal lokken", aldus voorzitter Van Alphen.

Hij heeft met locatiemanager Ron Rietdijk nog enkele aandachtspunten op het verlanglijstje staan. Zo is verbetering van het klimaat in de zaal tijdens drukke voorstellingen een hartenwens. Daarnaast zouden de kleedruimten voor artiesten verbeterd moeten worden en is vernieuwing van de bar geen overbodige luxe.

Andere plannen zijn de introductie van stoelnummering. Van Alphen: ,,Natuurlijk zouden we graag een grotere tribune hebben of een oplopende vloer, maar dat zijn hele kostbare voorzieningen die bovendien niet makkelijk gerealiseerd kunnen worden omdat de fundering van de vroegere gymzaal niet stevig genoeg is."

Rietdijk pleit voor nog meer beleving, sfeer en gezelligheid, in zowel de zaal als de foyer. ,,Met zoveel studenten van SintLucas in de buurt, moet dat toch vrij makkelijk te realiseren zijn", denkt de locatiemanager.

KAARTVERKOOP

Theaterkaartjes voor Podium Boxtel zijn met ingang van heden verkrijgbaar bij Hebbes (Markt) en Jumbo (Oosterhof). Digitaal bestellen en afrekenen kan ook via www.podiumboxtel.nl. Aan de zaal zijn op de dag van de voorstelling kaarten verkrijgbaar zolang de voorraad strekt.

Brabants Centrum besteedt deze week op de cultuurpagina in de krant aandacht aan drie actuele voorstellingen in Podium Boxtel: Fling (theaterconcert), Joris Linssen & Caramba (muziek) en The Kids Are Allright (film).