Klanten van Albert Heijn kunnen vanaf maandag zaden sparen om een eigen moestuin te beginnen.
Klanten van Albert Heijn kunnen vanaf maandag zaden sparen om een eigen moestuin te beginnen. Foto: Albert Heijn

NIEUWE SPAARACTIE START MAANDAG

Supermarkt Albert Heijn begint moestuintjes

Klanten van supermarkt Albert Heijn kunnen vanaf maandag sparen voor hun eigen moestuin. Bij besteding van vijftien euro aan boodschappen ontvangen ze wat zaden in een bakje met grond.

,,Er zijn twintig soorten zaden", vertelt Ronald de Jong van de Boxtelse Albert Heijn aan de Prins Hendrikstraat. Het aanbod varieert van spinazie tot bieslook en van andijvie tot bosaardbei. ,,Als je de zaden water geeft en goed verzorgt, creƫer je je eigen moestuin. Leuk en leerzaam voor de kinderen. Je hebt er echt wat aan. Als je alle twintig varianten hebt, kun je een bordje aanschaffen waarop je alle bakjes kan neerzetten, ze makkelijk water kan geven en verzorgen."

Volgens De Jong sluit de actie goed aan op waar Albert Heijn voor staat. ,,Verantwoorde voeding, gezond en vers. En het is duurzaam. Ik heb vroeger zelf ook een moestuin gehad. Ik had daar onder meer rabarber, tomaten en aardbeienplantjes staan. Zoiets is prachtig om te hebben, daar heb je veel plezier van."

CHOLESTEROL

Vrijdag 13 februari staat bij de Albert Heijn een truck van de stichting Nationale Cholesterol Test. In die truck kunnen voorbijgangers gratis hun cholesterol laten meten. Onderzoek wijst uit dat er bij 65 procent van de mensen tussen de dertig en zeventig jaar sprake is van een verhoogd cholesterol. Dit verhoogt de kans op hart- en vaatziekten.

De tour van de stichting Nationale Cholesterol Test is een vervolg op de succesvolle metingen in de Service Apotheken van vorig jaar. Daar maakten vele duizenden mensen gebruik van. Het is de bedoeling met de on tour-variant nog meer mensen te bereiken en hen bewust te maken van de risico's van een verhoogd cholesterol. Veel mensen weten niet dat ze door het aanpassen van hun eetpatroon, door meer te bewegen en te stoppen met roken het risico op hart- en vaatziekten kunnen verlagen.

De cholesterolmeting in de truck - door middel van een vingerprik - wordt gedaan onder begeleiding van een gediplomeerd verpleegkundige. Via dit ene druppeltje bloed worden verschillende cholesterolwaarden gemeten.

LEEFSTIJLADVIES

Afhankelijk van de uitslag krijgen mensen een persoonlijk leefstijladvies. Deze adviezen zijn conform de algemeen geldende richtlijnen. Het doel is de algemene gezondheid te verbeteren. Meer informatie: www.nationalecholesteroltest.nl.