Oliebollenbakker Jan Paashuis viert tijdens carnaval zijn 35-jarig jubileum. ,,We laten de mensen meeprofiteren van het feit dat we er al zo lang staan.
Oliebollenbakker Jan Paashuis viert tijdens carnaval zijn 35-jarig jubileum. ,,We laten de mensen meeprofiteren van het feit dat we er al zo lang staan." (Archieffoto: Brabants Centrum). Foto: Albert Stolwijk

OLIEBOLLENBAKKER JAN PAASHUIS VIERT LUSTRUMFEEST

'Ik kan de sociale contacten gewoonweg niet missen'

PETER DE BEKKER

Een bekend gezicht is hij. Al 35 jaar staat Jan Paashuis in Boxtel met zijn oliebollenkraam. Rond Kerstmis en tijdens carnaval en kermis weten de mensen wat lekkers te vinden bij De Zoete Verwenner. Zijn zevende lustrum wil Paashuis tijdens carnaval vieren met de klanten.

,,We laten de mensen meeprofiteren van het feit dat we er al zo lang staan", legt Paashuis uit. ,,Zaterdag en zondag geef ik in mijn kraam op de Markt vier appelbollen voor vijf euro en maandag en dinsdag elf oliebollen voor vijf euro." Eigenlijk was de oliebollenbakker van plan om vanaf dit jaar alleen zaterdag en zondag open te gaan tijdens carnaval. ,,Eigenlijk zijn de maandag en dinsdag niet meer rendabel, maar ik doe dit voor de mensen. Omdat het ons 35-jarig jubileum is."

Paashuis doneert ook vijfhonderd oliebollen aan verpleeghuis Liduina. ,,Dat waren mijn eerste klanten toen ik begon als oliebollenbakker", legt hij uit. ,,Met oudejaarsdag heb ik iets gedaan voor de voedselbank, nu doe ik iets voor de verpleeghuisbewoners." Om zelf wat te verdienen moeten Paashuis en zijn vrouw het tijdens carnaval echt hebben van de optochten. ,,'s Maandags hangt het er vanaf wat er rondloopt. Maar dinsdag... Vroeger was dat anders. Toen liepen er werkelijk veel mensen rond. Tegenwoordig gaan steeds meer mensen tijdens deze periode op vakantie."

SOCIAAL WERKER

Paashuis heeft in de afgelopen jaren een vaste klantenkring opgebouwd. Daar is hij trots op. ,,Dikwijls zijn mijn vrouw Truus en ik ook sociaal werker", lacht hij. ,,Bepaalde mensen komen gewoon langs voor een praatje. Dan vertellen ze dikwijls vijf tot tien keer hetzelfde, maar dat moet je dan maar aanhoren."

Hij vindt dat sociale gebeuren ook een mooi onderdeel van het vak. Toch was dat nooit zijn reden om oliebollenbakker te worden. ,,Mijn vrouw en ik werkten altijd op kermissen en we vonden de winterperiode lang." Daar wilden ze iets op verzinnen. ,,Ik had een kennis, die een oliebollenkraam had. Daar ben ik toen eens gaan kijken. Volgens mij kon zoiets in Boxtel ook wel rendabel zijn." Toch duurde het nog lang voordat ze een vergunning kregen. ,,De ambtenaar zag er het nut niet van in. Toen heb ik gezegd dat híj er het nut niet van hoefde in te zien, maar ík." Lachend: ,,Kennelijk heb ik het goed gezien, anders had ik het geen 35 jaar volgehouden."

Aan het zelf vieren van carnaval komt Paashuis niet toe. ,,Het is al bijna twintig jaar geleden dat ik dat deed", glimlacht hij. ,,Dat komt doordat ik in deze periode beroepsmatig bezig ben. Wij zijn tijdens carnaval dagelijks open tot 20.00 uur. Voordat ik thuis ben, is het te laat om nog ergens naartoe te gaan."

's Zomers staat Paashuis nog altijd met zijn kraam op de kermis. ,,Maar vorig jaar was ik in een keer elf kermissen kwijt. Toen hadden we vier weken geen werk. De eerste dagen had ik nog best wel wat te doen, maar vanaf de derde week voelde ik de muren op me afkomen. Ik heb Truus niks verteld, maar ben op een gegeven moment in arren moede maar naar een kermis gaan kíjken. Ik kon het in huis niet meer uithouden." Paashuis is inmiddels 65. Toch peinst hij er nog niet over te stoppen. ,,Als het aan mij ligt, doe ik er nog vijftien jaar bij. De sociale contacten kan ik niet missen."