Afbeelding
Foto: Isabel Erkemeij

nieuwe carnavalsactiviteit: schijt je rijk

Beest uithangen in Oggelvorsenpoel...

'Un Bisteboel in d'n Oggelvorsenpoel'. Dit thema staat tijdens de gehele carnaval in Esch centraal. Dat zal het publiek merken op carnavalszaterdag 14 februari, als burgemeester Jeannette Zwijnenburg samen met het publiek bekijkt of de kersverse hoogwaardigheidsbekleders de opdrachten tot een goed einde brengen. ,,Het zijn pittige opdrachten hoor", aldus prins Wilhelm, beter bekend als Wil van Gemert. Hij is er trots op carnavalsprins te zijn. ,,Al sinds mijn jeugd ben ik actief carnavalsvierder. Vroeger hielp ik mee aan een wagen voor de optocht, tegenwoordig help ik mee met de organisatie van carnaval in Esch."

Al moet Van Gemert sinds zijn installatie even een stapje terug doen. ,,Ze hebben me vooral opgedragen te genieten tijdens carnaval. Dat gaat lukken, want dat doe ik nu al." Zijn zoons zijn allebei lid van een Essche carnavalsclub, dus het leutfeest staat momenteel centraal bij de familie Van Gemert. ,,Er is veel strijd tussen mijn zoons over wie de beste wagen heeft", grinnikt de prins. Hij geeft aan dat de optocht in Oggenvorsenpoel vijf wagens, vijf loopgroepen en één of twee individuele deelnemers telt.

Zaterdag zal blijken of het carnavalsfeest wel doorgang kan vinden. Zo is het de bedoeling dat er die middag minstens elf diersoorten vertegenwoordigd zijn in De Es, een verwijzing naar het kolderthema. Ook zou er die dag minimaal 49 meter aan de weg moeten worden getimmerd, verwijzend naar het 49e carnavalsfeest. Bovendien is het motto van prins Wilhelm d'n Urste namelijk niet voor niets: 'Waar een wil is, is een weg'. Samen met hofkapel De Knoestjes wordt deze weg op zaterdag in polonaise bewonderd.

22 vlaggen

Prins Wilhelm is vooral te spreken over de laatste opdracht, waarbij het de bedoeling is dat er minimaal elf vlaggen in De Es hangen die carnavalsvierend Oggelvorsenpoel vertegenwoordigen. ,,Allerlei buurtverenigingen en carnavalsclubs zijn aan de slag gegaan, waardoor we zaterdag liefst 22 vlaggen kunnen tonen", glundert de prins. Daarnaast kregen hij en jeugdprinses Lois ook de kans de burgemeester te overtroeven door te zorgen voor een Oggelvorsenpoel-vlag die volgend jaar voor iedereen verkrijgbaar is. In dat seizoen wordt de vijftigste editie van carnaval in Oggelvorsenpoel gevierd. ,,Ook die opdracht kunnen we vervullen, maar waar we precies mee komen, houd ik nog even geheim", aldus de leutvorst.

Naast jaarlijkse activiteiten vindt op carnavalsmaandag vanaf 13.33 uur een nieuwe activiteit plaats in dorpshuis De Es: 'Schijt je rijk'. De carnavalsprins wil alleen verklappen dat het met het thema 'Un Bisteboel in d'n Oggelvorsenpoel' te maken heeft en dat de eerste honderd bezoekers mee kunnen doen met het spel...

Dommelboarzedurp

Daarnaast zal prins Wilhelm niet de hele carnaval in Oggelvorsenpoel vertoeven. ,,Ik werk bij De Vlasborch in Vught, een verzorgingstehuis waar ouderen met een visuele beperking wonen. Daar heb ik natuurlijk uitgebreid verteld dat ik carnavalsprins ben. Daarom vertrekken we op carnavalsdinsdag met een dubbeldekker vanuit Esch naar Vught om de bewoners te bezoeken. Daar kijk ik echt naar uit, net als naar de rest van carnaval. Het wordt een mooi feest, waarbij iedereen samenkomt."

FOTO BOVEN: De hoogwaardigheidsbekleders van Oggelvorsenpoel. Van links naar rechts: adjudante Hincke van Brunschot, adjudante Marja van Roosmalen, jeugdprinses Lois de Twidde, carnavalsprins Wilhelm d'n Urste en ceremoniemeester Kyra van Esch. (Foto: Isabel Erkemeij).


Jeugdoptocht

Oggelvorsenpoel

dóór het dorphuis

In Oggelvorsenpoel is de voorbije weken flink getimmerd, geknutseld en geverfd door volwassenen, maar óók door de jeugd. Kinderen kunnen op carnavalszaterdag deelnemen aan de jeugdoptocht. Precies om 13.11 uur zal de carnavalsstoet vertrekken vanaf het Marktplein.

Via de Leunisdijk, Kromakker, Looiershof, Langvelden, Hofstad, Willibrordusweg, Weiakker en de Dorpsstraat komen de deelnemers bij De Es. Voor het dorpshuis ligt een rode loper en alle kinderen mogen met hun bouwwerk door De Es.

In het dorpshuis worden ze ontvangen door de jeugdraad, ouders, opa's, oma's, burgen, vrienden, ooms en tantes. Zij kunnen allemaal zien hoe invulling is gegeven aan het thema 'Un bisteboel in dun Oggelvorsenpoel'. En wie weet zijn er ook nog twee kikkers van de partij...


Dweilorkesten
spelen dinsdag
in De Schuif

Voor de vierde keer in successie wordt op de laatste carnavalsdag in het Gemondse Mullukzuipertjesland een festival voor dweilorkesten gehouden. Vanaf het middaguur tot aan het sokkellichten van de Mullukzuiper om 17.00 uur spelen dinsdag 17 februari acht blaaskapellen in zaal De Schuif. Ze zijn te gast bij Gin Geheur.

Voorzitter en trompettist Marco Verhees van Gin Geheur vertelt dat het Gemondse muziekske volgend jaar elf jaar bestaat en dan dus een ludiek jubileum viert. ,,We zijn ooit gestart zonder enige muzikale voorkennis en inmiddels beleven we met zeventien muzikanten veel plezier onder leiding van dirigent Jan Vissers."

Vier jaar geleden nam Gin Geheur het initiatief tot het dweilorkestenfestival omdat de animo voor het traditionele oliebollenbal op de laatste carnavalsdag wat tanende was. ,,De deelnemers komen van heinde en verre. Diverse rondtrekkende orkesten spelen ook in het Boxtelse Eendengat, waar gelijktijdig het festival Petazzie! wordt gehouden. Ook bij ons in De Schuif klinkt doorlopend blaasmuziek", aldus Verhees.

En mocht het vanwege de wisseling van de wacht de muziek al even stilvallen, dan is daar altijd nog een discjockey die ervoor zorgt dat de polonaise kan blijven draaien.