V.l.n.r.: winnares Annie Scheutjens, afgevaardigde Tom Buijtels van Chiquita en eigenaar Nellie van de Veerdonk van groentezaak De Pompoen. (Foto: Albert Stolwijk).
V.l.n.r.: winnares Annie Scheutjens, afgevaardigde Tom Buijtels van Chiquita en eigenaar Nellie van de Veerdonk van groentezaak De Pompoen. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

de pompoen verkoopt al 10 jaar chiquita

Wekelijks een tros bananen...

Annie Scheutjens uit Liempde krijgt een jaar lang elke week een gratis tros Chiquitabananen. Ze won een bingoactie die in december werd gehouden door de Liempdse groente- en fruitspecialist De Pompoen aan de Oude Dijk. De Pompoen werd gistermiddag verrast door bananendistributeur Chiquita. Als blijk van waardering voor de jarenlange samenwerking overhandigde Tom Buijtels een art-print met daarop bananen en het getal tien verwerkt: ,,Want we zijn blij dat we onder groente- en fruitspecialisten nog zoveel ambassadeurs van ons merk hebben." Nellie van de Veerdonk van De Pompoen zette zelf een aantal klanten in het zonnetje. Naast de hoofdprijs voor Annie Scheutjens reikte ze paraplu's uit aan drie andere deelnemers aan de actie.


'Kabinet oorzaak onrust thuiszorg'

In Brabants Centrum van 29 januari uitte Kees van den Nieuwenhuizen zijn bezorgdheid over de onrust bij ex-medewerkers en ex-cliënten van Pantein-Vivent, na het faillissement van die organisatie. Die zorg is onze fractie uit het hart gegrepen. Er dreigt een chaos in de huishoudelijke zorg in veel plaatsen in Brabant en Nederland.

Boxtel werd door de verantwoordelijk wethouder Eric van den Broek snel en adequaat gehandeld na het faillissement van Pantein-Vivent, waardoor de zorg aan cliënten in ieder geval gecontinueerd kan worden en de ex-werknemers van Pantein-Vivent maximale baanzekerheid behouden. De heer Van den Nieuwenhuizen stelt terecht dat werknemers nu de dupe zijn, omdat er in de nieuwe situatie door de nieuwe werkgevers geen rechten op de arbeidsvoorwaarden die werknemers hadden bij het failliete Pantein worden gegarandeerd. Hij verzoekt de gemeente Boxtel dit verschil te compenseren. Datzelfde verzoek werd eerder ook al door de vakbonden gedaan.

Zie hier het dilemma waar het kabinet van PvdA en VVD in Den Haag de gemeenten mee heeft opgezadeld. De regering heeft het budget gekort en gemeenten geven het hele bedrag dat ze als vergoeding krijgen door aan de zorgorganisaties, maar hebben vervolgens geen extra zak geld klaarliggen om voor meer zorg en een betere beloning te zorgen. Ondanks die beperkte mogelijkheden wordt in Boxtel alles op alles gezet om de huishoudelijke zorg overeind te houden.

In het geval van het faillissement van Pantein-Vivent werd er voor gezorgd dat cliënten in ieder geval hun huishoudelijke zorg behouden. Daarbij heeft wethouder Van den Broek aangegeven graag met vakbonden mee op te trekken naar Den Haag om de regering duidelijk te maken dat de bezuinigingen een verkeerde uitwerking op de thuiszorg hebben. Dit pleidooi van de wethouder ligt in lijn met de kritiek die veel bezorgde burgers, de vakbonden en werknemers in de zorg op het kabinet hebben. Een standpunt dat de SP op allerlei manieren voor het voetlicht zal blijven brengen.

        DAVE VAN DE VEN, FRACTIE SP


Hoogspanning

,,De spanning stond er hier al op, nog voordat er spanning op stond" grapte burgemeester Mark Buijs dinsdag 4 februari bij de opening van het inmiddels roemruchte 10-150 kV-station op bedrijventerrein Vorst nabij Lennisheuvel. Daarmee doelde Buijs op de weerstand die de komst van het hoogspanningsstation heeft opgewekt bij omwonenden en de hoog oplopende emoties daarover in de raadzaal. Trots voegde Enexis er aan toe, dat het toch maar mooi gelukt was om het hele gevaarte in een jaar tijd uit de grond te stampen. Of er in, want een groot deel van de kabels ligt immers in de grond.

Kijk, hier moet de 'reus Lennis' (stropop die symbool stond voor protest tegen komst kV-station en later tegen schaliegas - red) toch even wat van het hart. Geheel volgens de Brabantse volksaard was menigeen intussen over gegaan tot de orde van de dag: het station komt er, weliswaar niet op de beste plek maar toch. Er was iets bereikt en daarmee klaar. Zand erover. Maar om nou de loftrompet uit te steken, nee. En zeker niet iets om grappig over te doen.

Enexis dacht daar anders over. Men bouwde voor de openingsceremonie een tent op waar de omvang van de gezamenlijke miskleun nog maar eens door werd onderstreept. Om vervolgens allerlei genodigden te ontvangen op een tijdstip dat de gewone Brabander nog aan het werk is. Wat overigens weinig uit had gemaakt. Goed dat het ding er staat, dat er stroom uit komt, maar om er nou uitgebreid het glas bij te heffen? Nee, zo heel feestelijk was het nou ook weer niet.

Ze leren het ook nooit, denk ik dan als Lennis zijnde. Een beetje meer inleven in wat er leeft onder de bevolking mag hier wel worden verwacht. En zeker als in de maanden daarvoor de prille natuur langs de groenstrook tot de laatste kluit uit de grond is getrokken om het kabeltracé toch maar niet voor de Rabobank langs te hoeven leggen. Om van de groenstrook op Vorst C nog maar te zwijgen. Daar bleef geen enkele boom gespaard.

We mogen hopen dat uit dit alles toch nog wat goeds voortkomt. Zoals een glasvezelkabel voor de bewoners van het buitengebied. En een Rabobank die de schaliegasboringen tegen weet te houden. Kijk, dan krijgt de gewone Brabander weer wat vertrouwen in een goede afloop. Tot die tijd is ietsje meer respect voor de moeizame verstandhouding tussen kV-station en haar omgeving wel op zijn plek. Zeg ik met mijn strooien verstand.        

        STROPOP LENNIS