Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

platform voor boxtelse gebied in de maak

2015: het jaar van Centrum-Breukelen

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Munsel/Selissen, Selissenwal, Boxtel-Oost, Liempde en Lennisheuvel hebben er al enkele jaren een. En nu komt er ook een wijkplatform voor Centrum-Breukelen. Na een stroeve start hebben inmiddels vijftien buurtbewoners zich gemeld voor de oprichting van zo'n belangenorganisatie voor wijkbewoners die de belangen behartigt van mensen die in de gebieden Centrum en Breukelen wonen.

Tot en met 2000 bestond er een bewonersvereniging in het gebied Centrum-Breukelen, vertelt opbouwwerker Karin van Ditmars van welzijnsorganisatieContourdeTwern. ,,Toen de toenmalige opbouwwerker stopte, ging dit wijkorgaan helaas ook ter ziele." Uiteindelijk ontstonden in 2011 de eerste plannen om het wijkplatform nieuw leven in te blazen. ,,Er bestaat al een aantal actieve buurtverenigingen in het gebied, maar niet ieder gedeelte van de twee wijken heeft een vertegenwoordiging. Het wijkplatform zou een plek moeten zijn waar iedereen terecht kan met vragen en opmerkingen. Eén overkoepelend orgaan en dus één aanspreekpunt is het meest handig."

Van Ditmars geeft toe dat Centrum-Breukelen een 'vreemde eend in de bijt is' in vergelijking met andere gebieden. ,,Het is een uitgestrekt gebied waar bewoners midden in het centrum en aan het spoor wonen, terwijl je ook een gedeelte als buitengebied kunt bestempelen. Er zullen andere wensen en belangen zijn. Als we echter de optie bespreken met bewoners om de wijk op te knippen, wordt er toch telkens besloten vast te houden aan dit gebied."

Vorig jaar mei werd de eerste bijeenkomst georganiseerd. Tenminste, dat was de bedoeling. ,,Er kwam niemand op af. Dan kun je concluderen dat het onderwerp niet leeft in de wijken. We hebben echter opnieuw gekeken hoe we mensen zouden benaderen", legt Van Ditmars uit. Zo werden brieven gestuurd naar buurtverenigingen en Verenigingen Van Eigenaren, die verder werden verspreid onder bewoners. ,,Bij de tweede bijeenkomst waren dertig mensen aanwezig, een mooie opkomst." Tijdens deze avond gaf onder meer Jan Pennings, voorzitter van wijkplatform Selissen, uitleg over de functie van het orgaan en wat de toegevoegde waarde kan zijn. ,,Overigens is in het gebied Centrum-Breukelen deze toegevoegde waarde al meerdere malen aangetoond", stelt Van Ditmars.

FLASHMOB

Ze noemt het processiepark op Duinendaal als voorbeeld. Tijdens Nationale Burendag in september staken omwonenden de handen uit de mouwen om het park een opknapbeurt te geven. ,,Dit gebeurde in samenwerking met partijen als ContourdeTwern, de gemeente Boxtel en woonstichting Sint-Joseph. Door zo'n dag worden mensen bewust van wat ze samen voor elkaar kunnen krijgen. Bovendien wordt voor hen óók duidelijk welke keuzes de gemeente allemaal moet maken. Een wijkplatform dat namens bewoners contact kan opnemen met alle eerdergenoemde organisaties én een stem heeft, is dus zeker van belang. Een adviesgevende functie richting de gemeente, ontplooien van initiatieven met wijkbudget: er is veel mogelijk." Volgens opbouwmedewerker Van Ditmars kun je een wijkorgaan vergelijken met een flashmob, een dans waarbij een individu start met dansen op een ongebruikelijke en waarbij volgens afspraak meerdere mensen opstaan en meedoen. ,,Je kunt met z'n allen veel werk verzetten en anderen in beweging krijgen. Ik hoop dat het wijkplatform zo'n effect heeft en breed wordt gedragen door wijkbewoners."

Tijdens de laatste bijeenkomst in januari werd een toelichting gegeven op de wijkvisie, die recent door de gemeente Boxtel en Sint-Joseph is opgesteld. ,,In dit document worden punten genoemd die bewoners belangrijk vinden: verkeersstructuur, ontmoetingsruimtes en verlevendigen van het centrum. Bezoekers konden vervolgens aangeven wat wensen zijn, hoe die in vervulling kunnen gaan en wat ze zelf zouden kunnen bijdragen." Die avond hebben negen mensen zich aangemeld om een bijdrage te leveren aan het op te richten wijkorgaan. ,,En via e-mail heb ik er nog zes ontvangen", zegt Van Ditmars. Deze groep zal de komende tijd regelmatig bij elkaar komen om het platform vorm te geven. ,,Het is goed om te zien wat we nú al bereikt hebben. Er zijn mensen enthousiast geworden en het wijkplatform krijgt steeds verder vorm. 2015 wordt het jaar van Centrum-Breukelen, daar ben ik van overtuigd."

FOTO BOVEN: Buurtbewoners bundelden in september de krachten met de gemeente Boxtel en de woonstichting om het processiepark een opknapbeurt te geven. (Archieffoto: Stefan Latijnhouwers).