Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

HOFKAPEL LIEMPDE BIJNA VIJFTIG JAAR

Kromploegers? Swingen!

MARC CLEUTJENS

De muzikanten van De Kromploegers maken zich op voor vijf dagen carnaval, in Liempde maar bij wijze van grote uitzondering ook in Gemonde. In Mullukzuipertjesland beleeft de hofkapel van Ploegersland zelfs de vuurdoop als ze in het kielzog van prins Witte d'n Urste en zijn gevolg muziek maken op het WSD-feest in zaal Kloosterzicht. Maar daarna is het vier dagen swingen geblazen op eigen bodem, in Liempde dus...

Trompettist Maarten Termeer heeft gisteravond de laatste repetitie met De Kromploegers achter de rug en verwacht dat het gezelschap klaar is voor vijf dagen feest. Want dat behoort carnaval te zijn, vindt hij: feest! ,,Het echte carnaval van vroeger zie je bijna nergens meer, net zoals de carnavalsmuziek van toen niet meer gemaakt wordt. Nu is het vooral feestmuziek en daar is niks mis mee. Gewoon gezellig een feestje bouwen, dat is de bedoeling."

Verwacht geen antiek carnavalsrepertoire tijdens de optredens van De Kromploegers. Want hoewel de hofkapel in 1967, dus bijna vijftig jaar geleden, werd opgericht als carnavalsorkest, worden nu heel gevarieerde en vooral swingende nummers gespeeld van vroeger én nu. ,,We gaan de komende dagen ook gewoon de straat op met alle instrumenten die mensen van ons gewend zijn, dus met basgitaar en een heleboel percussie."

VROLIJKE KOSTER

Termeer verheugt zich misschien nog wel het meest op de carnavalsmis die sedert lange tijd weer in Liempde wordt gehouden. Zaterdag 14 februari is het zover en staat de kerk Sint-Jans Onthoofding in het teken van een vrolijke kerkdienst waarin volgens de muzikaal leider van de hofkapel eigenlijk alles mag. ,,Nou ja, niet alle liedjes zullen even geschikt zijn om in de kerk te spelen", grinnikt hij. ,,Maar veel nummers kunnen best door de beugel. We spelen dus 'De Vrolijke Koster' van Johnny Jordaan en hebben druk gerepeteerd op 'Liefde voor muziek', een soort gospellied van Raymond van het Groenewoud."

Zondag 15 februari zitten de muzikanten van De Kromploegers op de praalwagen van prins Witte d'n Urste, die ze ook op de andere feestdagen zullen begeleiden bij zijn vele bezoekjes. Termeer: ,,Tijdens het evenement Loeriefoepe op maandag gaan we ouderwets dweilen, dinsdag verheugen we ons nu al op het carnavalsfeest bij café 't Groene Woud in Kasteren. Daar gaan we echt helemaal los en verwachten we de leukste momenten van het carnaval te beleven. Dat is namelijk elk jaar een van de hoogtepunten. Dan geven we alles." Stiekem kijkt Termeer al vooruit naar de rest van het jaarprogramma, zoals het Oktoberfest in de herfst. ,,En natuurlijk denken we al aan ons gouden jubileum dat we in 2017 groots willen vieren."

FOTO BOVEN: Ook de laatste repetitie van De Kromploegers was een feestje. (Foto: Albert Stolwijk).


CARNAVALSMIS TERUG IN LIEMPDSE KERK

'Het joie de vivre vieren'

PETER DE BEKKER

De Sint-Jans Onthoofdingkerk in Liempde krijgt zaterdag 14 februari een feestelijke aanblik. In de kerk wordt voor het eerst sinds jaren namelijk weer een carnavalsmis gehouden.

,,Het initiatief ontstond heel spontaan", vertelt kapelaan Geoffrey de Jong. ,,Ik had een uitnodiging ontvangen voor de installatie van de carnavalsprins. Waarschijnlijk heb ik de mensen lichtelijk verbaasd door daar naartoe te gaan - mijn voorgangers deden dit niet - maar daar raakte ik met allerlei mensen aan de praat. Op een gegeven moment zei iemand me dat er al lang geen carnavalsmis was geweest. Of ik daarvoor zou open staan. Ik zei hem toen dat ik het een leuk idee vind en dat ik het mooi vond dat ze er zelf mee kwamen."

Bezoekers mogen om 11.11 uur een feestelijke kerk verwachten, vertelt de kapelaan. ,,Als er iets speciaals is, wordt de kerk altijd zo versierd dat het daar een afspiegeling van is. Dat is ook zo met Pasen, Kerstmis of tijdens communievieringen. Uiteraard zullen veel mensen verkleed komen. De twee misdienaars hebben ook gevraagd of ze verkleed mogen komen. Hartstikke leuk, dus dat doen we. Ik zal de preek wat luchtiger proberen te houden, ik heb een wat eenvoudiger eucharistisch gebed gekozen... We hopen dat we op zo'n manier de carnavalsdagen feestelijk kunnen inluiden."

KLEUR GEVEN

Ook de muziek wordt afgestemd op carnaval. Hofkapel De Kromploegers zorgt voor de omlijsting. ,,Dat is een mooi element dat wordt toegevoegd. Live muziek kan heel goed kleur geven aan zo'n viering." Hoogwaardigheidsbekleders zijn ook aanwezig. ,,De prins van Ploegersland, Witte d'n Urste, komt zeker en jeugdprinses Maxime Schoenmakers ook", vertelt De Jong. ,,Ik weet dat er een afvaardiging komt van carnavalsvereniging De Vivantjes en ik denk dat er van buitenaf ook nog wat wat mensen op afkomen omdat ze nieuwsgierig zijn naar deze mis."

VREUGDE VASTPAKKEN

De Jong houdt zelf ook van carnaval. ,,Ik heb het niet van huis uit meegekregen, want in mijn geboorteland Zuid-Afrika kennen ze dit niet. Dat is meer een protestants land met een calvinistische inslag. Maar ik ben hier in Nederland opgegroeid, dus op de basisschool deed ik met optochten mee, ik heb jarenlang bij de harmonie gespeeld, daarmee liepen we ook met carnavalsoptochten mee. Ik heb het altijd een mooi feest gevonden. Verkleden, de vreugde..."

De kapelaan vindt het ook belangrijk om carnaval te vieren. ,,De gave van het leven is zo'n mooie gave van God. In theorie zouden we met zoveel plezier en vreugde door het leven moeten gaan. Eigenlijk zouden we met fonkelende ogen naar al het moois van de schepping moeten kijken. Helaas wordt een mensenleven echter ook getekend door veel verdriet. Daar kun je soms een beetje op vastlopen. Dan is het goed als je een paar dagen in het jaar heel bewust zegt: nu gaan we het joie de vivre vieren. Die overlevensvreugde waarmee ieder mens wordt geboren, maar die we in alle drukte helaas weleens vergeten. Daar even bij stilstaan, die vreugde vastpakken en meenemen."

Erik van der Heijden regeert als prins Witte d'n Urste over Ploegersland. (Foto: Marcel Saris).
Jeugdprinses Maxi (Maxime Schoenmakers, rechts) van Ploegersland met adjudant Meike van Dijk. (Foto: De Ploegers).