De rugbyers van Ducks en Oysters pakten zondag in sportpark De Wolfsputten in Oisterwijk het kampioenschap in de vierde klasse. Michiel Driessen (vallend) verovert de bal op enkele tegenstanders van The Dukes. (Foto: Peter de Koning).
De rugbyers van Ducks en Oysters pakten zondag in sportpark De Wolfsputten in Oisterwijk het kampioenschap in de vierde klasse. Michiel Driessen (vallend) verovert de bal op enkele tegenstanders van The Dukes. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BOXTELAREN VEROVEREN KAMPIOENSCHAP MET OYSTERS IN OISTERWIJK

Eerste Nederlandse rugbytitel naar Ducks

Het seizoen is nog maar halverwege, maar de rugbyers van het Boxtelse Ducks hebben zondagmiddag het kampioenschap behaald in de vierde klasse. Het team dat samenspeelt met de hoofdmacht van Oisterwijk Oysters klopte in sportpark De Wolfsputten van die vereniging naaste belager The Dukes uit 's-Hertogenbosch en kan niet meer ingehaald worden.

Kampioen worden op een koude winterse zondag in februari. Het overkwam de rugbymannen van Ducks en Oysters, die aan een geweldig seizoen bezig zijn en zege op zege boeken. Na de winst op The Dukes in Oisterwijk was het de eerste nationale titel die de rugbybond dit jaar kon bijschrijven in de boeken.

Opponent The Dukes had een wezenlijk aandeel in de wedstrijd en speelde aardig mee met de titelkandidaat. Het duel leek lange tijd zelfs in evenwicht, maar Ducks/Oysters was veel efficiënter, het kwam in het eerste kwartier tweemaal bij de trylijn van de tegenstander en scoorde tweemaal. De eerste try van Ducks werd gescoord door Ben Verstraten.

De mannen van het Boxtels-Oisterwijkse combiteam lieten zien op veel fronten beter te zijn dan de Bosschenaren. Dankzij prima individuele kwaliteiten als snelheid en passeerbewegingen was de thuisploeg doelgerichter. De scrum ging steeds beter lopen en in de tweede helft moest The Dukes deze opgeven omdat te veel spelers geblesseerd afhaakten. De scrum van The Dukes was onder meer gesloopt door een push over try.

BREDE SELECTIE

De ruststand van 26-0 was comfortabel en met de nodige wissels bracht Ducks/Oysters nieuw elan in het team. De brede selectie heeft het hele seizoen al zijn voordelen opgeleverd. Ondanks dat de lijnaanvallen van de formatie uit Boxtel en Oisterwijk niet uit de verf kwamen, kwam de zege en daarmee de titel geen moment in gevaar.

De Ducksspelers Max van der Vleuten, Michiel Driessen en Pim van Esch namen ieder een try voor hun rekening. The Dukes redde vlak voor tijd met een try de eer en gumde de hatelijke nul op het scorebord daarmee uit. Maar de eindscore was alleszeggend over de overmacht van de eerste kampioen van Nederland bij de senioren: 48-7.

Ducks/Oysters speelt nog drie wedstrijden. De laatste thuiswedstrijd is zondag 8 maart in sportpark Den Wielakker in Boxtel. Dan worden de kampioenen in eigen huis gehuldigd.

Uitslagen zondag 8 februari

Colts: Amstelveen - Ducks        78-0

Sen.: Ducks/Oysters - Dukes        48-7

STAND VIERDE KLASSE

Ducks/Oysters        15-73

The Dukes        15-53

Tarantula        15-52

Elephants        15-43

Erasmus        14-40

Bokkenrijders        16-37

Breda        14-24

RC Eindhoven        15-20

Rotterdam/Dordt        12-18

Octopus        13-8


Liempdse judoka Collin van Dijk negende op NK

Collin van Dijk (17) van judoclub Liempde heeft zaterdag beslag gelegd op een verdienstelijke negende plaats bij de Nederlandse kampioenschappen onder 21 jaar in Nijmegen. Van Dijk vertegenwoordigde het district Zuid-Nederland en zijn eigen vereniging in de categorie tot 60 kilogram.

De beste vijfentwintig judoka's van Nederland in de bovenstaande gewichtsklasse namen afgelopen weekeinde deel aan het evenement. Dat Van Dijk in een zo'n sterk veld beslag wist te leggen op een positie in de top tien is een prima prestatie.

De Liempdenaar begon aan het toernooi met een zege, maar verloor vervolgens zijn tweede gevecht tegen de zowel nationaal als internationaal gelouterde Mathijs van Harten uit Zuid-Holland. In de herkansingsronde tegen de kampioen van Limburg kwam Van Dijk uitstekend voor de dag en trok hij aan het langste eind door zijn opponent met een zogeheten uchi-mata (binnendijheupworp) op zijn rug te gooien.

Vervolgens was hij ook te sterk voor de kampioen van Noord-Nederland, maar moest hij zijn meerdere erkennen in de titelhouder van Oost-Nederland. Een ongelukkige nederlaag omdat beide judoka's in de partij op een gegeven moment buiten de mat vielen, waarbij Van Dijk in de veronderstelling verkeerde dat de scheidsrechter 'stop' (maté) had geroepen. Vervolgens ontspande hij zich en draaide op zijn rug. Zijn tegenstander profiteerde hiervan door hem in een muurvaste houdgreep te nemen.

Een tegenvaller voor de Liempdenaar die in deze fase de overhand had en een goede kans maakte om de strijd in zijn voordeel te beslissen.