Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

DAAN BREUER WINNAAR BOXTELS VOORLEESKAMPIOENSCHAP

'Jullie zijn allemaal superkampioenen'

STEFAN LATIJNHOUWERS

Hij was naar eigen zeggen 'bloednerveus', maar wist toch alle leden van de jury voor zich te winnen. Hoewel voorzitter Ineke Platel benadrukte dat het heel moeilijk was om een winnaar aan te wijzen, werd Daan Breuer (11) uit groep 8 van de Sint-Petrusschool gisterochtend in de aula van basisschool De Spelelier uitgeroepen tot de onbetwiste voorleeskampioen van Boxtel. Daan mag de gemeente nu gaan vertegenwoordigen in de halve finale op 21 maart in Goirle. Daar wordt bepaald wie naar de landelijke eindstrijd mag, op 27 mei mei in Utrecht.

,,Daan heeft gewonnen, maar jullie hebben het allemaal voortreffelijk gedaan en zijn allemaal superkampioenen", gaf Platel alle tien deelnemers een pluim. De leerling van de Petrusschool bond de strijd aan met Maud Schellekens (Sint-Theresiaschool, Lennisheuvel), Amina Haya (Prinses Amaliaschool), Kyra Romano (Molenwijkschool), Lars van der Kruit (De Hobbendonken). Denise Mollink (De Beemden), Pleun van Rosendaal (De Maremak), Isabelle Beerlage (De Oversteek, Liempde), Thomas Nelissen (De Spelelier) en Tess Verberk (De Vorsenpoel).

Alle deelnemers, die gisteren plaats mochten nemen op een fraaie stoel van koninklijke allure, waren eerder tot beste voorlezer uitgeroepen op hun school. Het hoge niveau zorgde er voor dat de juryleden enige tijd nodig hadden om tot een eindoordeel te komen. Voorzitter Platel (journalist, schilder en auteur) werd daarbij geassisteerd door Marieke van Esch (eigenaresse van The Read Shop in Boxtel), Saskia Boleij (kunstenares en voormalig medewerker van boekhandel Elckerlijc)

én Margo Saris van basisschool De Oversteek, de voorleeskampioen van vorig jaar.

STIL

Sas Evers van bibliotheek de Meierij fungeerde gisterochtend als spreekstalmeester. De aula werd bevolkt door honderden kinderen die hun eigen schoolkampioen hartstochtelijk aanmoedigden en regelmatig spandoeken in de lucht hielden om hun voorkeur duidelijk te maken. ,,Het publiek was geweldig vandaag", zei Platel tijdens haar afsluitende woordje. ,,De zaal zit bomvol, maar toch zijn jullie heel stil gebleven. Mijn complimenten."

Platel en haar collega's van de jury waren vol lof over het optreden van Daan, die gekozen had voor een fragment uit het boek 'Hotel De Grote L' van Sjoerd Kuyper. ,,Het is natuurlijk heel spannend om als eerste te beginnen, maar je hebt het fantastisch gedaan. Je hebt een mooie stem en las heel rustig voor in een prettig tempo. Bovendien keek je het publiek en zelfs de juryleden heel goed aan." Van Esch gaf aan dat het heel moeilijk was om minpunten te vinden. ,,Soms las Daan iets te snel voor, maar verder valt er weinig aan te merken op zijn voorleesbeurt."

ADEMHALEN

Daan was zelf uiteraard heel blij met de overwinning. ,,Dit had ik niet verwacht. Ik was echt heel nerveus en merkte dat ik sneller ging ademen, maar gelukkig heeft de jury daar weinig van gemerkt en waren ze heel positief over mijn voorleesbeurt. Dat ik gewonnen heb, geeft me veel vertrouwen voor de volgende rondes", vertelde hij na afloop. ,,Ik lees heel graag en niet alleen omdat het moet voor school of omdat het belangrijk is. Nee, het is echt een hobby van mij. Het fragment dat ik voorlas ging over een jongen en een meisje op het schoolplein die elkaar heel leuk vinden. Liefde is toch een onderwerp waar veel kinderen van mijn leeftijd mee bezig zijn. Daarom heb ik voor dat onderwerp gekozen."

TWEELING

Niet alleen Daan straalde van oor tot oor, ook zijn tweelingbroer Jelle was helemaal in zijn nopjes. ,,We zijn thuis met vier jongens", liet Daan nog snel even weten voordat zijn meester aangaf dat het de hoogste tijd was om terug te gaan naar de klas. ,,Onze broertjes Bas en Raf van vijf zijn ook een tweeling. Grappig hè. Maar nu moet ik echt gaan. Ze zijn op mij aan het wachten. Op naar de volgende ronde!"

FOTO BOVEN: Tien voorleeskampioenen van basisscholen in de gemeente Boxtel streden gisterochtend in de aula van basisschool De Spelelier om de Boxtelse voorleestitel. Zij mochten allemaal plaatsnemen in de fraaie zetel en het publiek vermaken met fragmenten uit zelfgekozen boeken... (Foto's: Albert Stolwijk).

...DAAN BREUER...