De Voedselbank Boxtel heeft vorig jaar in deze regio 152 huishoudens wekelijks voorzien van voedselpakketten. (Foto: Peter de Koning).
De Voedselbank Boxtel heeft vorig jaar in deze regio 152 huishoudens wekelijks voorzien van voedselpakketten. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Steeds meer gezinnen naar Voedselbank

MARC CLEUTJENS

De Voedselbank Boxtel heeft vorig jaar 152 huishoudens wekelijks van voedselpakketten voorzien. Dat zijn er beduidend meer dan in 2013 toen het aantal gezinnen 105 bedroeg. De Voedselbank bedient niet alleen de gemeente Boxtel, maar is ook actief in de dorpen Haaren en Sint-Oedenrode.

De Voedselbank heeft vorige week haar jaarverslag gepresenteerd, waaruit blijkt dat in Boxtel vorig jaar 102 gezinnen waren die elke week een beroep doen op de voorziening die is ondergebracht in de vroegere Molenwijkschool aan het Ronduutje. Een jaar eerder betrof het 69 huishoudens uit Boxtel. De snel groeiende behoefte aan voedselpakketten in de regio Boxtel is opvallend omdat op provinciaal niveau een stijging van 'slechts' 10 procent werd genoteerd. ,,Deze op zichzelf al hoge aantallen vormen nog maar een topje van de ijsberg", stelt de Voedselbank in haar jaarverslag. ,,Uit cijfermateriaal van de gemeente Boxtel blijkt dat het aantal huishoudens onder de armoedegrens met circa zeshonderd nog eens vijfmaal zo groot is."

Een van de speerpunten voor de komende jaren is dat de Voedselbank het aantal cliƫnten wil beheersen. ,,En dan niet door noodgedwongen nieuwe aanmeldingen af te wijzen of op de wachtlijst te plaatsen, naar door in samenwerking met gemeentelijke diensten en organisaties zoals ContourdeTwern, Juvans en Lumens eraan bij te dragen dat cliƫnten zo snel mogelijk weer op eigen benen kunnen staan en de Voedselbank niet meer nodig hebben." De voorziening wordt sinds de jaarwisseling geleid door Boxtelaar Arjen Witteveen, die het stokje overnam van de energieke Alphons van der Heijden. Die vertrok vanwege 'niet overbrugbare meningsverschillen' over de interne werkwijze en taakverdeling, zo meldt het jaarverslag.

De voedselpakketten die wekelijks aan gezinnen in de regio Boxtel worden uitgereikt, hebben een waarde van ongeveer 50 euro. De grootte van een pakket is afhankelijk van de gezinssamenstelling en de religieuze achtergrond. De Voedselbank onderstreept dat de voedselveiligheid is gewaarborgd; de organisatie kreeg als eerste Brabantse Voedselbank een certificaat. Om dat te kunnen behouden, moet elk jaar weer veel werk verricht worden, zoals koelapparatuur vervangen en accuraat omgaan met de houdbaarheidsdatum van producten.