Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BRABANT VERBIEDT SPEUREN EN BOREN NAAR SCHALIEGAS

Boxtel en Cuadrilla voor de rechter over perceelhuur Vorst

Het perceel aan de Vorst, gelegen nabij het datacenter van Rabobank Nederland en nabij de dorpskern van Lennisheuvel, ligt momenteel braak. Tijdens verschillende protestacties werd op het terrein actie gevoerd door tegenstanders van proefboringen naar schaliegas. Meerdere landelijke politici brachten een werkbezoek aan deze plek. Cuadrilla maakte eerder al bekend dat het de gemeente wilde dagvaarden als Boxtel bleef weigeren de huurovereenkomst op Vorst te verlengen.

Het energiebedrijf zegt dat het gebruik maakt van het recht om de huurovereenkomst te verlengen, ondanks dat de gemeente vindt dat deze op 25 november vorig jaar afliep. ,,We vinden dat de gemeente daarmee de in de overeenkomst afgesproken verplichtingen niet nakomt en vragen de rechter hierover uitspraak te doen", zo meldde Cuadrilla deze week. De zitting werd vanochtend gehouden bij de kantonrechter in 's-Hertogenbosch. De uitkomst was bij het ter perse gaan van deze krant nog niet bekend.

DWANGSOM

Het energiebedrijf gaat in de dagvaarding uitgebreid in op de achtergronden van de overeenkomst die in 2011 met de gemeente Boxtel is opgesteld. Het bedrijf kreeg al in 2009 een opsporingsvergunning om in Noord-Brabant te zoeken naar 'winbare olie- en gasvoorkomens'. Voor het daadwerkelijk boren naar bijvoorbeeld schaliegas is een aparte vergunning nodig, die ook regelt hoe omgegaan moet worden met het milieu.

Toen het ministerie van Economische Zaken aangaf eerst een zogeheten planMER onderzoek te willen doen en de opsporingsvergunning volgens Cuadrilla werd verlengd, werden de proefboringen opgeschort en moest het gaswinningsbedrijf pas op de plaats maken.

Cuadrilla bestrijdt dat de huurovereenkomst vorig jaar eindigde, zoals Boxtel stelt. Het geeft in de dagvaarding aan dat bij een continuering van de opsporingsvergunning de huurtermijn voor Vorst met dezelfde periode zal worden verlengd. Volgens het gemeentebestuur is helemaal geen sprake van een verlenging van de opsporingsvergunning van Cuadrilla en hoeft de huurovereenkomst daarom niet verlengd te worden. Om die reden weigert de gemeente een huursom te aanvaarden en is de overeenkomst opgezegd. Hoewel de gemeente het perceel aan de Vorst nadien aan derden had kunnen verkopen of verhuren, is besloten dit nog niet te doen nu Cuadrilla een bodemprocedure heeft aangekondigd.

Het boorbedrijf eiste vanochtend bij de rechter dat Boxtel het perceel niet aan anderen verhuurt of verkoopt. Voorts wil Cuadrilla dat de rechter een dwangsom oplegt als Boxtel niet meewerkt aan het verlengen van de huurovereenkomst. Die dwangsom zou bepaald moeten worden op 10.000 euro per maand, tot een maximum van 300.000 euro.

BESCHERMINGSZONE

De provincie Noord-Brabant verklaarde zich in september 2013 al schaliegasvrij en deed dat in navolging van veel gemeenten in Nederland. Een nieuwe stap werd vrijdag gezet toen Provinciale Staten een nieuwe milieuverordening unaniem vaststelde. Hierin staat een verbod op het speuren naar en winnen van schaliegas. Volgens de provincie staat nu zwart op wit dat bijna heel Noord-Brabant is aangewezen als een beschermingszone en dat er geen proefboringen mogen plaatsvinden.

,,De maatregelen die we nu nemen, maken het voor het Rijk moeilijker om naar schaliegas te laten boren op Brabants grondgebied", zegt de provincie. ,,Formeel-juridisch beslist het Rijk of er geboord wordt naar schaliegas en zo ja, waar en wanneer dat gebeurt."

Volgens Mirjam Bemelmans van Schaliegasvrij Boxtel kiest Noord-Brabant nu een eigen duurzame koers. ,,Minister Henk Kamp kan alsnog overrulen, maar dan zullen de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken actief de gang naar de bestuursrechter moeten maken."

'INTIMIDEREND'

Voorafgaand aan het debat in Provinciale Staten ontstond enige commotie door een brief die minister Kamp had gestuurd. Hierin gaf hij aan dat momenteel een planMER-onderzoek loopt dat alle risico's van boringen naar schaliegas eerst in beeld moet brengen. Kamp stelde dat na landelijk onderzoek pas duidelijk wordt welke kansen en risico's er zijn bij de winning van schaliegas. Hij noemt het borgen van de beschikbaarheid van schoon drinkwater 'voor nu en in de toekomst een expliciet onderdeel van de structuurvisie Ondergrond'.

Dat de provincie nu al spreekt van risico's en daarom een verbod op schaliegaswinning wil afkondigen, noemde de minister voorbarig. ,,Dit wordt momenteel onderzocht in het planMER Schaliegas. De bij u voorliggende wijziging loopt vooruit op de uitkomsten van dit onderzoek." Woordvoerster Bemelmans van Schaliegasvrij Boxtel betitelde de brief van Kamp deze week als 'intimiderend'.

Vertegenwoordigers van Schaliegasvrij Boxtel waren vandaag aanwezig in Den Haag, waar werd gesproken over de gasproblematiek in Groningen. Er werd deelgenomen aan een demonstratie op het Plein om solidariteit te tonen met de inwoners van de provincie die vaak wordt getroffen door aardbevingen.