Beeld van het hellende, onverharde  wandelpaadje dat langs de Dommel loopt . (Foto: Piet van Oers).
Beeld van het hellende, onverharde wandelpaadje dat langs de Dommel loopt . (Foto: Piet van Oers). Foto: Piet van Oers

OMWONENDEN NIET BLIJ MET ONTWERP TRACÉ 'OMMETJE DOMMEL'

'Teleurgesteld in aanpak wijkplatform'

,,De plannen voor het Ommetje Dommel bestaan al jaren, maar eigenlijk worden wij er als direct belanghebbenden pas sinds kort bij betrokken", aldus Hendricks. ,,We hebben eind vorig jaar, nota bene op verzoek van een van de andere omwonenden, een vergadering bijgewoond van het wijkplatform en een paar weken geleden een gesprek gehad met enkele vertegenwoordigers. We hebben daarbij vooral concrete alternatieven aangedragen en onze hulp aangeboden bij de ontwikkeling daarvan."

Hendricks: ,,Ongeveer anderhalf jaar geleden heb ik weliswaar al een keer om de tafel gezeten met voorzitter Jan Pennings en secretaris Marria van den Hoven van het Platform Selissen, maar dat gesprek leverde weinig op. Ze hoorden mijn verhaal aan over alternatieve routes, waarbij het onverharde paadje van 97 meter langs de Dommel buiten schot blijft, maar ik had niet de indruk dat ze open stonden voor onze opmerkingen en suggesties. Je mag toch aannemen dat een wijkplatform opkomt voor de belangen van alle bewoners, maar dat gevoel heb ik nooit gehad."

Hendricks woont sinds 2006 aan de straat Dommeldal, Van Vught betrok zijn huis nabij het appartementencomplex Ridder in augustus vorig jaar. ,,De reden dat wij hier zijn gaan wonen heeft veel te maken met het prachtige uitzicht op de Dommel en de omgeving. Nu lopen er hier ook wel eens wandelaars achter onze tuinen, maar als het het paadje straks half verhard wordt met een breedte van ruim een meter, kan het hier wel eens heel druk gaan worden", zegt Van Vught. ,,Als het nou alleen zou gaan om wandelaars en personen met een scootmobiel, rollator of rolstoel. Ik vrees echter dat de nieuwe voorziening ook heel aantrekkelijk is mensen op de fiets, brommer of scooter."

SMALLE STROOK

Van Vught is bang dat er ongelukken gaan gebeuren, gelet op de smalle strook tussen het wandelpad en de Dommel. ,,De mensen van het wijkplatform gaan het pad met geld van de gemeente zelf aanleggen. Wij stellen daarom onze vraagtekens bij de technische haalbaarheid van het plan. Bovendien is achter onze huizen sprake van verzakking van de grond. Natuurlijk zitten we als omwonenden niet te wachten op grote aantallen wandelaars en tweewielers achter onze woningen, maar ook over al die zaken maken wij ons oprecht zorgen."

Hendricks heeft vorige week op persoonlijke titel een brief gestuurd naar voorzitter Jan Pennings van het wijkplatform. Daarin reageert hij op een schrijven van de organisatie, waarin vermeld stond dat het platform begin februari een omgevingsvergunning heeft aangevraagd bij de gemeente voor de aanleg van het halfverharde pad. Hendricks: ,,Dat terwijl het platform steeds heeft aangegeven dat zij slechts een voorbereidende rol vervulde in de planvorming en zelf geen vergunning aan zou vragen. Voor ons is duidelijk dat het platform vanaf het eerste moment is uitgegaan van slechts één mogelijkheid en nooit serieus rekening heeft gehouden met de door ons aangedragen alternatieven."

De bewoners zijn volgens Hendricks 'meer dan teleurgesteld' over de werkwijze van het platform. ,,Als direct belanghebbenden die aan de Dommel wonen nemen wij hier geen genoegen mee. Wij beraden ons nu over te nemen maatregelen. Het platform zal hiervan op korte termijn op de hoogte gesteld worden."

WENS

Volgens voorzitter Pennings van het wijkplatform is een voor iedereen begaanbaar wandelpad rond de Dommel - en daarmee de toegang tot en de beleving van het omliggende gebied - één van de speerpunten in het Selissen Ontwikkelings Plan 2013. ,,Het wijkplatform wil aan de wens van de bewoners voldoen. Dit omdat de samenstelling van de wijk aan het veranderen is. Steeds meer ouderen en 'beperkten' blijven thuis wonen, terwijl de gemiddelde leeftijd van de bewoners van Selissenwal hoger ligt dan elders. De wijk wordt het 'verzorgingshuis' van de toekomst waar gewandeld en 'beleefd' kan worden, ook door mensen die minder goed ter been zijn. Het aanbrengen van voorzieningen om buiten te zijn, te bewegen en anderen te ontmoeten hoort nadrukkelijk bij de inrichting van een wijk. Wandelroutes als het Ommetje Dommel spelen hier goed op in."

'mooi stukje Dommel'

Kartrekker Jos Stolvoort van het burgerinitiatief dat het plan voor de aanleg van het Ommetje Dommel nieuw leven heeft ingeblazen, benadrukt dat het bewuste paadje nu ook al in trek is bij veel wandelaars. Samen met een groep wijkbewoners heeft hij zich beziggehouden met het ontwerp van de route. ,,Het gaat om een mooi stukje Dommel dat voor iedereen beschikbaar zou moeten zijn. Aan het begin en het einde van het halfverharde pad komt een sluis en daarnaast wordt de voorziening uitgerust met een reling. Bovendien wordt een verkeersbord geplaatst om aan te geven dat het pad alleen begaanbaar is tussen zonsopkomst en -ondergang en niet toegankelijk is voor fietsers en brommers."

Stolvoort vervolgt: ,, Wij hebben daarmee getracht om enigszins tegemoet te komen aan de zorgen van de direct omwonenden, ook door geen bankjes en steigers te plaatsen op de route. Het pad staat onder toezicht van de gemeente, die eigenaar was, is en blijft van de grond. De persoon die het pad gaat aanleggen is overigens een professional die zijn hele leven dit soort klussen heeft verricht. Het eindresultaat zal een sober en veilig pad zijn, zonder verlichting."

FOTO BOVEN: Het plan om het onverharde, smalle deel van wandelpad De Witte Hoeve geschikt te maken voor onder meer rolstoelers valt niet goed bij een aantal bewoners van de straat Dommeldal. (Foto: Piet van Oers).


Sint-Martinus

Leden van paardensportvereniging Sint-Martinus namen afgelopen week deel aan twee wedstrijden. Kees van der Sloot reisde af naar Maren-Kessel voor een dressuurconcours in de klasse Z1 met zijn paard Charmeur. Hij behaalde voor de eerste proef de derde prijs met 211 punten. In de tweede proef werd hij zelfs eerste met 215 punten. Margreet van den Braak nam met Wobke van de Melder deel aan een wedstrijd voor paarden van het Friese Stamboek. Zij werd in Tilburg derde in de klasse Z2 met 213 punten in de eerste proef en 206 punten in het tweede gedeelte.