In de loods van loonbedrijf Van Pinxteren bouwen leden van de carnavalsclub Nooit Gedacht en De Vlerken samen aan een praalwagen voor de Grote Eendentrek. (Foto: Peter de Koning).
In de loods van loonbedrijf Van Pinxteren bouwen leden van de carnavalsclub Nooit Gedacht en De Vlerken samen aan een praalwagen voor de Grote Eendentrek. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

De VLERKEN EN NOOIT GEDACHT IN OPTOCHT BOXTEL EN GEMONDE

Samenwerking clubs loont bij bouw van een Eendengatse praalwagen

HENK VAN WEERT

Ze halen deze keer hun inspiratie uit de viering van de 65e verjaardag van Jas de Keistamper. En dus siert de Boxtelse reus, samen met met zijn metgezellin Hanne mî de Moor dit jaar de praalwagen die de carnavalsclubs Nooit Gedacht en De Vlerken samen bouwen. In een loods van loonbedrijf Van Pinxteren op Tongeren is de laatste weken intensief gelast, geplakt en geschilderd. Allemaal om te pronken in de Boxtelse leutstoet, de Grote Eendentrek op zondag 15 februari vanaf 13.11 uur.

,,We bouwen nu alweer voor de derde keer samen aan een carnavalswagen en dat bevalt prima", vertellen Harold en Riëtte Potters van De Vlerken. De club is net als Nooit Gedacht thuis in café Het Hart van Boxtel ofwel De Bips.

,,We tellen allebei zo'n 25 à 30 leden en dan is het fijn als je samen aan een praalwagen kunt bouwen. Maanden geleden zijn we al maanden bij elkaar gaan zitten om het idee te bespreken", vertelt Harold. Zijn echtgenote knikt: ,,Uiteindelijk hebben we gekozen voor de verjaardag van reus Jas die begin oktober uitbundig is gevierd. Stef van de Langenberg heeft de tekening gemaakt. Dat is hem wel toevertrouwd als tuinontwerper."

Eind november gingen de wagenbouwers aan de slag. ,,We hebben hier in de loods van Marcel van Pinxteren een prima bouwplek. We worden gastvrij ontvangen en mogen zelfs van de kantine gebruikmaken", aldus Riëtte. Vanaf de jaarwisseling is de bouwploeg niet alleen elke woensdagavond en de hele zaterdag in touw, maar ook op maandagavond. ,,We kwamen erachter dat de tijd begon te dringen...", grinnikt Harold.

De leden van de twee clubs vullen elkaar prima aan, zegt Riëtte. ,,Nooit Gedacht heeft vooral leden die de hele dag met hun handen werken. Zij hebben bij het begin veel werk verzet met het lassen van de constructie en het vervaardigen van de draaiende delen." Het echtpaar Potters is sinds de oprichting acht jaar geleden lid van De Vlerken. ,,In onze vereniging zitten weer meer mensen met een kantoorbaan. En die kwamen weer meer in actie bij het aanbrengen van het papier-maché en het schilderwerk. Zo helpen we elkaar vooruit; uiteindelijk hebben zo'n vijftien mensen meegeholpen."

BLIKVANGERS

De samenwerking legde de twee clubs geen windeieren. ,,In 2013, de eerste keer dat we gezamenlijk een praalwagen bouwden, wonnen we meteen de eerste prijs en vorig jaar werden we derde!", glunderen Harold en Riëtte.

De wagenbouwers blijven voortdurend leren. ,,Steeds komen we op nieuwe ideeën. En dit jaar hebben we zelfs vier draaiende onderdelen. De koppen van Jas en Hanne - in onze ogen écht blikvangers - bewegen, maar ook de moor én de enorme verjaardagstaart. Het wordt allemaal mechanisch aangedreven. Heel wat anders dan de eerste wagen die we bouwden. Toen zaten onze leden in de poppen om de onderdelen handmatig te laten bewegen...", blikt Harold terug.

Op de vraag of de praalwagen van De Vlerken en Nooit Gedacht alleen komende zondag in de Grote Eendentrek te zien is, schudt Riëtte het hoofd. ,,Nee, zaterdagmiddag doen we ook mee aan de optocht in Gemonde. Onze vrienden van Nooit Gedacht reden daar ook al mee voordat we samen gingen bouwen en dus zijn we erbij aangesloten. We hebben er al een paar jaar op rij gewonnen!"

FOTO BOVEN: In de loods van loonbedrijf Van Pinxteren bouwen leden van de carnavalsclub Nooit Gedacht en De Vlerken samen aan een praalwagen voor de optochten in Gemonde en Boxtel. (Foto: Peter de Koning).


De Grote Eendentrek gaat zondag 15 februari om 13.11 uur van start. Praalwagens worden opgesteld op de Dr. Van Helvoortstraat, loopgroepen op Fellenoord. In de Rechterstraat worden de deelnemende groepen samengevoegd waarna de stoet de volgende route aflegt: Rozemarijnstraat, Markt, Clarissenstraat, Bosscheweg, Mgr. Wilmerstraat, Baroniestraat, Pastoor Errasstraat, Breukelsestraat, Stationsstraat, Rechterstraat, Rozemarijnstraat, Markt. Op de Markt worden de deelnemende groepen voorgesteld door Teun Schalkx. Na afloop maakt prins Donald IV de prijzen bekend.

Deelnemers Grote Eendentrek
Jeugdprinsenwagen SOJC
1. 't Komt nie zoe nou: Geldpakhuis van Indegat
2. Red River Kids: muziek (W)
3. Red River Band: muziek (W)
4. Sissy Girls: Revival dansmariekes (L)
5. Skôn Boxtel: In den 7de hemel
6. Gin Verstand: Oudjes in de rij... (W)
7. Nijvere Naaisters naaien eruit
8. Echdweil (M)
9. CV De Walvissen (W)
10. The Lady's: We dreijen er nie omhinne
11. Geen Drank Geen Klank: Niet uit ut oog, wel uit ut Heilig Hart (W)
12. Ge kunt me wa: Salloon (W)
13. De Agterblijvers: We trekken al bijna 60 jaor de kar mee mè carnaval (L)
14. Ducktownband: Vaorde meej... (M)
15. Buurtschap West: Glasvezel in West een sprookje (W)
16. Buurtvrouwen: De Heilige Hartjes (L)
17. De Papjeppers: Aladdin (W)
18. Dik Zat: Back to the 80s and 90s (W)
19. Nooit Gedacht & De Vlerken: Jas de Keistamper 65 jaor (W)
20. CV Kittels: Een warm bad voor het bruisend hart van Indegat (L)
Prinsenwagen SOC met Aggemarvanhuisaf Band (W/M)
(W = wagen L = loopgroep M = muziekgroep)