Op de laatste foto van Dirk Hardy's kunstwerk CLAY figureert de Boxtelse fotograaf zelf in overall en met bezem. De kunstenaar staat klaar om de troep op te ruimen die de vijf leiders op zijn eerdere foto's hebben achtergelaten. (Foto: Dirk Hardy).
Op de laatste foto van Dirk Hardy's kunstwerk CLAY figureert de Boxtelse fotograaf zelf in overall en met bezem. De kunstenaar staat klaar om de troep op te ruimen die de vijf leiders op zijn eerdere foto's hebben achtergelaten. (Foto: Dirk Hardy). Foto: Dirk Hardy

DIRK HARDY WINT KUNSTPRIJS BINNENMAAS MET 'OMSTREDEN' FOTOPROJECT CLAY

'De inwoners hebben mijn foto's niet mogen zien'

MARC CLEUTJENS

De driekoppige jury van de jaarlijks uit te reiken kunstprijs in de Zuid-Hollandse gemeente Binnenmaas heeft Dirk Hardy vrijdagavond unaniem uitgeroepen tot winnaar. De Boxtelse fotograaf die al enige tijd in Rotterdam woont en werkt, nam met zijn fotoproject CLAY deel aan een expositie met andere eindexamenstudenten van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Opvallend was dat burgemeester André Borgdorff van Binnenmaas twee van de zes foto's censureerde.

Aanstootgevend. Zo werden Hardy's foto's genoemd toen de fotograaf ze eerder dit jaar ophing in de publiekshal van het gemeentehuis. Met andere studenten deed de Boxtelaar mee aan de vierde editie van de Kunstprijs, een manifestatie die kunstwerken van jonge en vooral getalenteerde kunstenaars van de academie in Rotterdam wil laten zien aan een groter publiek. De foto's werden gemaakt voor een afstudeeropdracht.

KNEEDBAARHEID

CLAY laat in zes foto's zien welke invloed grote leiders en stromingen in de wereldgeschiedenis hebben gehad op grote groepen mensen. Hardy maakte de foto's in de vroegere wasserij Blanca aan de Baroniestraat en maakte gebruik van veel acteurs en figuranten om in een bijzonder vormgegeven decor Jezus Christus, Napoleon Bonaparte, Joseph Stalin, Adolf Hitler en de Scientology Church te tonen. ,,CLAY betekent klei en beoogt de kneedbaarheid en maakbaarheid van het volk te laten zien. Op mijn foto's is het volk een belangrijk onderdeel van een theaterstuk."

In de grote hal van de leegstaande wasserij werd een immens decor gebouwd waarin de zes taferelen werden uitgebeeld. Dat gebeurde achter gesloten deuren; de fotograaf wilde niet dat toevallige passanten al een glimp van zijn project zouden zien.

CONFRONTEREND

Hoewel Hardy's werk CLAY eerder door een onafhankelijke kunstcommissie in Binnenmaas was uitgekozen, bleken met name twee van de zes foto's in de ogen van het gemeentebestuur te confronterend. ,,De foto's van Dirk Hardy stonden heel opvallend bij de ingang van het gemeentehuis en zouden zeer beslist heftige reacties oproepen", zo stelde burgemeester Borgdorff vrijdagavond tijdens de feestelijke prijsuitreiking in Binnenmaas. ,,Eén van de foto's laat Adolf Hitler in vol ornaat zien, op de andere foto staat de Here Jezus en het leek ons geen goed idee om die werken te laten zien."

De burgemeester gaf Hardy naar eigen zeggen opdracht om zijn spullen in te pakken en met een ander werk op de proppen te komen. ,,In plaats daarvan zette hij een bericht op Facebook waarin stond dat wij zijn kunstwerk censureerden, terwijl ik toch echt vind dat we als gemeente niet bevoogdend optreden." Hardy bestrijdt dat. ,,Ik heb geaccepteerd dat twee van de zes foto's zijn verwijderd, maar mocht bordjes ophangen om uitleg te geven aan bezoekers van de expositie. Ik heb niet overwogen om in te pakken omdat dan alle sporen van CLAY zouden worden uitgewist en niemand er kennis van kon nemen."

SPANNENDE WERKEN

De jury van de Kunstprijs in Binnenmaas was van oordeel dat de foto's van Hardy de beste inzending vormden en beloond moesten worden. Om die reden kreeg de Boxtelse fotograaf vrijdag uit handen van burgemeester Borgdorff een cheque ter waarde van duizend euro.

Vicevoorzitter Piet Augustijn van de jury merkte tijdens de feestelijke bijeenkomst op dat de jury unaniem koos voor Hardy's werk. ,,We zijn onder de indruk van zowel de vorm als de inhoud van het verhaal dat hij vertelt over leiderschap en beeldvorming", aldus Augustijn. Hij onderstreepte dat de jury zich niet heeft laten beïnvloeden door de commotie die over de censuur van CLAY is ontstaan.

POSITIE HERIJKEN

Theo Dongelmans, vicevoorzitter van de kunstcommissie in Binnenmaas, maakte vrijdagavond bekend dat naar aanleiding van de kwestie-CLAY een evaluatie met het gemeentebestuur zal plaatsvinden. ,,We zullen onze positie herijken doordat er zoveel gedoe rond het werk van Dirk Hardy is ontstaan. In de toekomst willen we rekening houden met de argumenten die de gemeente heeft geventileerd. Maar we willen onze autonome positie behouden en sluiten niet uit dat in de toekomst werken zullen verschijnen die misschien confronterend zijn. We kijken naar oogstrelende kunst, die mensen ook aan het denken mag zetten of moet prikkelen. Spannende werken dus..."

Dat stemt fotograaf Hardy vast tevreden. Zijn werk kon dit jaar evenwel niet compleet vertoond worden. ,,Ik vind dat het niet aan de machthebbers, dus in dit geval het gemeentebestuur is, om voor het volk, de inwoners, te bepalen wat aanstootgevend is. Op deze manier hebben de inwoners van Binnenmaas geen kans gekregen om te oordelen. We zullen dus nooit weten wat zij van het complete werk CLAY vinden. En dat vind ik erg jammer."

Dat Hardy uiteindelijk de kunstprijs heeft gewonnen, stemt tot tevredenheid. Hij ging dus gewoon lachend op de foto met zijn censor, burgemeester Borgdorff. ,,Even goede vrienden", schreef hij op Facebook...

Vier van de zes bekroonde foto's van Dirk Hardy zijn tot en met 3 maart te zien in de publiekshal van het gemeentehuis in Binnenmaas.