André Knapen, jaren geleden ook al tonprater tijdens het Snertconcert, keerde eenmalig terug tijdens de jubileumeditie. Hij nam de gang van zaken in Lennisheuvel op de korrel. (Foto: Peter de Koning).
André Knapen, jaren geleden ook al tonprater tijdens het Snertconcert, keerde eenmalig terug tijdens de jubileumeditie. Hij nam de gang van zaken in Lennisheuvel op de korrel. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Donald slaat piketpaal kunstwerk

Eendengatse straten
kleuren rood en wit

HENK VAN WEERT

Prins Donald d'n Vierde liet zijn met fazantenveren getooide narrenkap zaterdagochtend thuis. Toch ging hij met adjudant Mari en leden van zijn gevolg op pad. In hun werkkloffie: om veertig lantaarnpalen in hartje Boxtel te versieren met rood-witte vlaggetjes. Zijne doorluchtige hoogheid geeft hoogstpersoonlijk kleur aan zijn spotrijk Eendengat. Maar daar blijft het niet bij...

Aan creativiteit geen gebrek bij Frank van Heesch en Mari Huijberts. Voor het tweede jaar op rij gaan de twee leden van carnavalsclub De Agterblijvers als prins en adjudant voorop in het Eendengatse feestgedruis. Vorig jaar hees Frank als prins Donald IV tijdens de sleuteloverdracht op carnavalszaterdag een vlag, die hij had gekregen uit de nalatenschap van waggelpionier Harry van Breugel. Hetzelfde dundoek wapperde drie dagen later uit de Sint-Petrustoren.

De spontane geste leidde ertoe dat de Stichting Openbaar Carnaval een roodwitte vlag liet ontwerpen en drukken die in steeds meer straten wordt uitgestoken. Echt massaal nog niet weliswaar, maar het begin is gemaakt. Om Boxtel in de juiste feeststemming te brengen werden zaterdagochtend aan veertig lantaarnpalen speciale beugels door de prins en zijn volgelingen bevestigd. Daar werden vervolgens minibanieren met dezelfde voorstelling van de nieuwe Eendengatse vlag bevestigd. Het is een fleurig gezicht.

,,En zaterdagmiddag, als ik de sleutel van mijn spotrijk heb ontvangen uit handen van burgemeester Mark Buijs, gaat voor het gemeentehuis een extra groot formaat van onze vlag in top. Zo kan het niemand ontgaan dat Boxtel vier dagen lang Eendengat heet", grinnikt de pretpotentaat.

GEDICHTENWEDSTRIJD

Prins Donald neemt de sleutels van Eendengat op het balkon van het gemeentehuis zaterdag in ontvangst samen met jeugdprins Teun en jeugdprinses Lieke. Dit is ook het moment waarop bekend wordt gemaakt wie de gedichtenwedstrijd heeft gewonnen die de koldervorst uitschreef. ,,Ik ben aangenaam verrast door het grote aantal inzendingen. Liefst 254 kinderen van acht scholen maakten een gedicht over carnaval."

Morgen, vrijdag 13 februari gaat de leutmonarch de scholen langs om de elf genomineerden voor de eerste prijs persoonlijk te feliciteren. ,,De inzendingen van de nummers een, twee en drie lees ik voor tijdens de officiële opening van carnaval op ons goei aauw Waggelplats zoals we de Markt de komende dagen steevast noemen." Het winnende gedicht wordt donderdag 19 februari gepubliceerd in Brabants Centrum als staatscourant van Eendengat.

PIKETPAAL

Prins Donald heeft met zijn hofhouding een druk programma voor de boeg. Het pretrooster staat van uur tot uur elders in deze krant. ,,Ik kijk ernaar uit om weer veel leuke en gezellige mensen te ontmoeten. Een bijzonder moment vindt dinsdag aan het begin van de middag plaats. Dan sla ik met enkele oud-prinsen een piketpaal nabij de Zwaanse Brug. Het ligt in ons voornemen om hier in het seizoen 2018-2019 een kunstwerk te plaatsen omdat het dan vijf keer elf jaar is geleden dat Eendengat uit het ei kroop. We zijn sinds vorig jaar flink aan het sparen."

De officiële vergunningsprocedure moet nog worden opgestart, maar het gemeentebestuur het idee positief te benaderen, aldus de prins. ,,En binnenkort schuiven we met de Kunststichting Boxtel aan tafel om te overleggen over de precieze invulling. Iedereen is dinsdagmiddag om elf minuten over één welkom om de 'paalslag' bij te wonen."


Lennisheuvel
smult van snert
én heel veel meer


De Beyersland Kapel blikt terug op twee prachtige jubileumedities van het Snertconcert in het Lennisheuvelse gemeenschapshuis Orion. De carnavaleske muziekavonden vol sketches en tonpraters vonden voor de 33e keer plaats.

Met prins Witte d'n Urste uit het Liempdse Ploegersland op vrijdag en prins Donald d'n Vierde uit het Boxtelse Eendengat op zaterdag als eregast, was Orion tot tweemaal toe volledig uitverkocht. Handige Harry (Toon van Krieken) en Mathilde (Imca Strik) namen voor de tweede maal gezamenlijk de presentatie voor hun rekening en schotelden het publiek niet alleen veel grappen voor, maar ook tal van anekdotes uit de voorbije 33 jaar.

,,Het programma liep wel een beetje uit qua tijd, maar boeide tot het einde. We speelden enkele muziekstukken uit de oude doos gespeeld en openden bijvoorbeeld zingend met het Knollenplukkerslied: een ode aan de oprichters van onze blaaskapel", meldt bassist Jan Strik. De Beyersland Kapel begeleidde ook enkele gastartiesten, zoals Mart Strik en Jorn Kattevilder die als het duo De Topbers het nieuwste lied van René Schuurmans. 'Bij ons in Brabant' vertolkten. ,,Iets wat écht goed aansloeg bij het publiek", glundert woordvoerder Strik.

Optredens waren er verder onder andere van Karin van Kasteren, Kwebbel en Kwiebus, De Vijf Zaligheden, De Dorini's, Ad Hoevenaars, Debbie van de Loo en Ben van de Sangen. De Gouw Ert van de Beyersland Kapel, voor iemand die zich verdienstelijk maakt in Lennisheuvel, ging naar Helma Rombouts van het vakantiecomité en de kerk. Daarnaast werden vijf mensen in het zonnetje gezet die zich al 33 jaar inzetten voor het Snertconcert: Bart van den Bosch, Toon van Kasteren, Ria Strik, Pieter Strik en Marinus Verhagen.

Frank van Heesch regeert voor het tweede jaar als prins Donald IV over spotrijk Eendengat. (Foto: Marc Cleutjens).