Vrijwilligers Ineke van Boggelen (links) en Irma Weijs bouwden gisteren een nieuwe wisselexpositie op in MuBo met objecten en afbeeldingen van de paters assumptionisten. Een echte pij mag daarin zeker niet ontbreken... (Foto: Peter de Koning).
Vrijwilligers Ineke van Boggelen (links) en Irma Weijs bouwden gisteren een nieuwe wisselexpositie op in MuBo met objecten en afbeeldingen van de paters assumptionisten. Een echte pij mag daarin zeker niet ontbreken... (Foto: Peter de Koning). Foto: Annelieke van der Linden

enthousiasme op sint-petrusschool

Erfgoed dringt door in het Boxtelse onderwijs

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Als je Boxtelse gebeurtenissen betrekt bij schoolvakken als geschiedenis en wereldoriëntatie, gaat een onderwerp leven voor de leerlingen. Dat begint bijvoorbeeld al met de 'zegels' in de bestrating van de Burgakker, waar onze kinderen dagelijks overheen lopen", aldus directeur Hans Küsters van de Sint-Petrusschool. Sinds drie jaar leggen leerkrachten in de lessen de nadruk op lokaal cultureel erfgoed. Met succes.

De Sint-Petrusschool is een zogenoemde 'cultuurloperschool'. ,,Waar andere scholen extra ondersteuning krijgen bij disciplines als dans en muziek, staat bij ons sinds drie jaar erfgoededucatie centraal", licht Küsters toe. Leerkrachten krijgen tot het einde van dit schooljaar hulp van allerlei organisaties om lokale en nationale erfgoed te verweven in het onderwijs, zoals Erfgoed Brabant en CultuurBox. ,,We leren vaardigheden om actuele gebeurtenissen en dingen uit onze directe leefomgeving, te koppelen aan onderwerpen die in de les aan bod komen. Dit zorgt ervoor dat leerlingen een onderzoekende houding ontwikkelen en anders kijken naar gebeurtenissen en gebouwen", aldus Lisette van Aert, leerkracht in groep 4 van de Sint-Petrusschool en coördinator cultuurerfgoed. ,,Na dit jaar gaan we op eigen houtje verder. Daarnaast hoop ik ook andere scholen enthousiast te maken", vertelt Küsters.

beleving en herkenning

,,Heilig Bloedprocessie, Hendrik Verhees, kasteel Stapelen, de Sint-Petrusbasiliek. Boxtel kent een rijke historie. Als je lokale gebeurtenissen verbindt met bijvoorbeeld de strijd tussen de protestanten en katholieken die vroeger plaatsvond of het ontstaan van kerkgebouwen, beklijft dit veel beter bij de leerlingen. Ze worden actiever betrokken bij de maatschappij", stelt Küsters. ,,Bovendien zorgt deze manier van lesgeven voor beleving en herkenning. Zo wonen scholieren vaak in de buurt van een markante Boxtelse plek of hebben ze van grootouders verhalen gehoord over historische gebeurtenissen. Een onderwerp komt zo tot leven. Als we leerlingen vertellen dat onder de peuterspeelzaal op dit terrein een schuilkelder zat, staan ze al bijna met een schop in de grond om te zoeken naar resten", grinnikt de directeur van de Sint-Petrusschool. Ook zijn er plannen om dit jaar met een groep leerlingen mee te doen aan de Heilig Bloedprocessie. Küsters: ,,Samen met de organisatie en de leerlingen denken we na over de invulling van deze activiteit."

Op pagina 2: 'Studiemiddag Sint-Petrusschool bij MuBo Boxtel'.


Assumptionisten centraal bij nieuwe MuBo-expositie

De paters assumptionisten hebben zich precies honderd jaar geleden in Boxtel gevestigd. Het jubileum blijkt een aanknopingspunt voor allerlei initiatieven. Zo is er al een boek gelanceerd, komt er een spiegeltent in kasteelpark Stapelen en vanaf zaterdag 31 januari kunnen belangstellenden een tentoonstelling over de paters bezoeken in museum MuBo aan de Baroniestraat in Boxtel.

Vrijwilligers treffen deze week de voorbereidingen voor de wisseltentoonstelling in het Boxtelse museum. Tijdens de expositie wordt onder meer duidelijk gemaakt wie de assumptionisten zijn en wat ze doen. Tot en met 12 april is de expositie iedere zaterdag en zondag te bezoeken. Zondag 15 maart verzorgt pater Hans de Visser vanaf 11.15 uur in MuBo een lezing over de geschiedenis van kasteel Stapelen vanaf 1288.

Op pagina 11: 'Assumptionisten een eeuw in Boxtel en kasteel Stapelen'.