Gemeente en verenigingen zijn nog in onderhandeling over het sleutelbeheer in sportcentrum De Dommel. (Foto: Peter de Koning).
Gemeente en verenigingen zijn nog in onderhandeling over het sleutelbeheer in sportcentrum De Dommel. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter De Koning

Sleutelbeheer sportcentrum De Dommel

Clubs en gemeente nog in gesprek over sporthal

Het sleutelbeheer voor de verenigingen in sportcentrum De Dommel is nog niet rond. Het contract dat de gemeente aan de clubs heeft voorgelegd, bevat punten waarover nog onderhandeld moet worden. Gemeente, Baanderherencollege en de meeste verenigingen hebben vertrouwen in een goede afloop. Komend weekend wordt er gewoon gesport.

De gemeente is eigenaar van de sporthal bij het Baanderherencollege (BHC). De school huurde de hal tot 1 januari 2015 en verlengt het huurcontract niet. In de avonden en weekenden willen diverse clubs gebruik blijven maken van de hal. Een nieuw sleutelbeheer-systeem moet dat garanderen. MEP speelt in De Dommel zaalhockey van half november tot half februari, met vijf seniorenteams en 23 jeugdteams. Vanwege die grote belangstelling zijn de trainingen verdeeld over vier hallen in Boxtel, Liempde en Vught. De wedstrijden speelt MEP in De Braken en De Dommel. ,,Geen van deze locaties kunnen we missen. Wij willen nu en in de toekomst graag in De Dommel blijven", vertelt Desiree van Diessen van de zaalhockeycommissie van MEP. Het gemis van een kantine vindt ze geen probleem. ,,De meeste zaalhockeyers zijn jeugdleden, die hangen niet aan de bar. Het gemis van het voormalige beheer vangen wij zelf op, onder andere door het inschakelen van de EHBO en het Rode Kruis, in elk geval bij de wedstrijden. Ik denk dat we het zo goed geregeld hebben."

Opmerkingen

Bestuurslid Hans van Stekelenburg, tevens voorzitter van de technische commissie van MEP, bevestigt de woorden van Van Diessen. Hij herkent zich niet in recente berichten over grote ontevredenheid bij de sportclubs over de nieuwe situatie. Maandag was Van Stekelenburg bij een gesprek tussen de gemeente, het BHC en de verenigingen die een sleutel krijgen. ,,Daar bleek weinig van grote onvrede. De clubs ontvingen het contract per mail en konden daar op reageren. Rare dingen staan er niet in. Wij hebben enkele opmerkingen teruggemaild en willen zo snel mogelijk tekenen en de sleutel ontvangen", aldus Van Stekelenburg.

Ook voorzitter Frans Hooijman van badmintonvereniging BC '80 was bij dat gesprek. ,,Een constructieve bijeenkomst waarbij de clubs aangaven welke delen in het contract zij graag anders willen. Dat ging vooral over de vraag: wie is op welk moment waar aansprakelijk voor? Ik ben ervan overtuigd dat we daar uitkomen. Zodra het rond is, zijn wij een tevreden vereniging die graag nog jaren in De Dommel blijft sporten", aldus Hooijman.

EHBO

,,In het contract dat ons is aangeboden, staan voorwaarden waaraan wij niet kunnen voldoen", reageert Bart Hermkens van volleybalvereniging Blox. ,,Zoals de verplichte aanwezigheid van een EHBO'er of BHV'er. Onze club heeft maar twee leden met een EHBO-diploma, die kunnen we daar onmogelijk mee belasten. Ook willen wij niet opdraaien voor de kosten als het alarm onnodig afgaat. Ik weet dat dit soort punten onderhandelbaar zijn. Daarom wil ik zo snel mogelijk weer om de tafel met de school en de gemeente. Onze intentie is: probleem oplossen en weer lekker gaan sporten." Blox speelt nog de rest van dit seizoen in De Dommel en vanaf volgend seizoen in De Braken. De opmerking van Hermkens over EHBO'ers begrijpt Hooijman (BC '80) goed. ,,Dat speelt bij ons ook. We kijken wie er binnen de club een EHBO- of BHV-diploma heeft, dan kunnen we met die leden afspraken maken."

Derde helft

Over de 'derde helft' na het sporten zei wethouder Herman van Wanrooij vorige week: ,,Dat faciliteert de gemeente niet. Maar mogelijk valt daar met het BHC een mouw aan te passen." MEP-bestuurslid Van Stekelenburg bevestigt dat: ,,Elke club kan zelf afspraken maken met de school over het gebruik van de kantine." Ook de voorzitter van BC '80 ziet op dit punt geen grote problemen: ,, Onze club telt 65 leden, allemaal senioren. Die drinken graag nog iets na het sporten, maar de bar is verleden tijd. De kantine mogen we als ruimte wel gebruiken. Ik begrijp dat we een verzoek kunnen indienen om een koelkastje te plaatsen dat we zelf beheren. Dat gaan we zeker doen."

Directeur Leon Spaan van het BHC bevestigt dat. ,,Zolang dat binnen de perken blijft." Verder wil Spaan zich niet uitgebreid mengen in de discussie. ,,De hal is van de gemeente. Die moet samen met de clubs aan een passende oplossing werken en volgens mij heeft iedereen die intentie. Het BHC is er alleen om praktische redenen bij betrokken."

Voorzitter Rini Nijssen van badmintonvereniging BBC is kritisch: ,,De hal is vies, er zijn lampen kapot en douchen doe ik er niet meer. Dat zijn de gevolgen van de bezuiniging die de school op deze manier doorvoert. Maar natuurlijk hoop ik wel op een oplossing, dan kunnen we nog een half jaar in De Dommel sporten. Na de zomer verhuizen we hoogstwaarschijnlijk naar De Braken."

Wethouder Herman van Wanrooij was deze week niet bereikbaar vanwege vakantie. Namens hem meldt een woordvoerder dat de gemeente nog in gesprek is met de verenigingen en de school. Begin komende week verwacht de gemeente meer duidelijkheid.

FOTO ONDER: Gemeente en clubs onderhandelen over het sleutelbeheer in De Dommel. (Foto: Peter de Koning).


Balans vraagt om duidelijkheid

De politieke partij Balans wil nog deze week duidelijkheid over sportcentrum De Dommel. ,,Berichten in de media lijken elkaar tegen te spreken. Onduidelijkheid is niet fijn voor betrokkenen", schrijft de partij in een brief aan het college van B. en W.

De normale beantwoordingstermijn van schriftelijke vragen vindt Balans in dit geval te lang. Daarom vraagt de partij om een zogenaamde raadsinformatiebrief. Dit is een brief van het college aan de gemeenteraad met mededelingen over een actuele ontwikkeling die binnen de bevoegdheid va het college valt.