Heemkunde in Gemonde bestaat 30 jaar

Den Hogert viert jubileum

met expositie en website

STEFAN LATIJNHOUWERS

Heemkundevereniging Den Hogert in Gemonde viert zaterdag 7 en zondag 8 februari haar dertigjarig bestaan in zaal De Schuif aan de Dorpstraat met een tentoonstelling over onder meer de buurtschappen van het dorp. De officiƫle opening wordt verricht door burgemeester Jan Pommer van Sint-Michielsgestel, waarbij de nieuwe website gelanceerd wordt.

,,Tijdens de tweedaagse expositie verzorgen de verschillende werkgroepen een presentatie en tonen we oude films en foto's van het leven in Gemonde. Zo zijn prenten van weleer te zien van de Sint-Lambertusschool", vertelt bestuurslid Bert van Houten. Hij maakt met voorzitter Ad van der Heijden, Huub Tilburgs, Henk Nijenhuis, Nol Kastelijn en Kees van den Bosch deel uit van de werkgroep van Den Hogert die zich bezighoudt met het samenstellen van de overzichtstentoonstelling.

ONDERZOEK

De heemkundevereniging verricht onderzoek naar de vroegere buurtschappen in Gemonde. Van Houten: ,,Daarbij staat een aantal vragen centraal zoals wie er woonden en welke families er al lang gevestigd zijn. Daarnaast gaat het ons om beschrijvingen en foto's van huizen, verhalen uit de buurten en wat er is gerealiseerd en verdwenen. Tijdens de tentoonstelling laten we dat zien aan de hand van kaarten en beeldmateriaal. Zo hebben we bijvoorbeeld van de omgeving Broekstraat een kadastrale kaart en een topografische kaart uit 1896. Bovendien hebben we de hand weten te leggen op unieke, nooit eerder vertoonde beelden van Gemonde, waaronder van oude opnamen die tijdens carnaval zijn gemaakt. De expositie bestaat verder uit archeologische vondsten, dorpsfoto's en oude bidprentjes. "

BEGRAAFPLAATS

De heemkundeclub werd in 1984 opgericht. De naam is afkomstig van de oudste plek van Gemonde: Den Hogert, de locatie waar het dorp rond het jaar 700 is ontstaan. Bij opgravingen werden sporen van de begraafplaats en kapel gevonden die waarschijnlijk afkomstig zijn uit die tijd. De vereniging telt anno 2015 ongeveer honderd leden, van wie een groot deel actief is in de verschillende werkgroepen die zich verdiepen in onderwerpen als de geschiedenis van Gemonde, gebouwen, het landschap, bodem, flora en fauna, ruimtelijke ordening en het plaatselijke dialect.

De tentoonstelling van de jubilerende heemkundevereniging uit Gemonde wordt op zaterdag 7 februari gehouden van 14.00 tot 18.00 uur en zondag 8 februari van 11.00 tot 17.00 uur in De Schuif. De toegang is gratis. Burgemeester Pommer opent de tentoonstelling 7 februari om 15.00 uur.