Tijdens het Bierpompfeest in 1980 werden de pullen gevuld voor het college van de toenmalige gemeente Esch. V.l.n.r.: burgemeester Roeland van den Boorn, tapper Gerard Pijnenburg en wethouders Adrie Doggen en Cor van der Zanden. (Foto: Piet van Oers).
Tijdens het Bierpompfeest in 1980 werden de pullen gevuld voor het college van de toenmalige gemeente Esch. V.l.n.r.: burgemeester Roeland van den Boorn, tapper Gerard Pijnenburg en wethouders Adrie Doggen en Cor van der Zanden. (Foto: Piet van Oers). Foto: Pio

charterleden bij bierpompjubileum

Meeloten voor drie reizen Friends of Europe Esch

Zagare (Litouwen), Hepstedt (Duitsland) en Nagycenk (Hongarije). Dit jaar staan voor de stichting Friends of Europe Esch drie internationale ontmoetingen met afgevaardigden van andere lidstaten van de Europese Unie op het programma. Voordat deze reizen plaatsvinden, ontvangt Esch op woensdag 13 mei ongeveer vijftig buitenlandse gasten uit acht dorpen. Zij komen naar Nederland vanwege de vijftigste editie van het Bierpompfeest en het 25-jarig bestaan van Friends of Europe.

De gasten verblijven van 13 tot en met zondag 17 mei in Esch en de organisatie zorgt voor een programma, waarbij ook gastgezinnen en inwoners van Esch worden betrokken. De verwachting is dat er gasten uit Duitsland, Ierland, Denemarken, Belgiƫ, Frankrijk, Malta, Spanje en Hongarije naar Esch komen. Voor de Esschenaren die in mei een aantal gasten in huis krijgen, wordt woensdag 11 maart een informatieavond georganiseerd.

Die avond wordt ook het programma voor die dagen bekendgemaakt. Zo zijn naast het gouden jubileumfeest rond de bierpomp op Hemelvaartsdag en zijn er plannen voor een Spel zonder Grenzen op de voetbalvelden van Essche Boys en een culinaire avond. Bovendien is vanuit de heemkundekring De Kleine Meijerij een speciale werkgroep opgericht die een jubileumtentoonstelling over beide evenementen voorbereidt. Bezoekers zijn op 14 en 16 mei welkom in dorpshuis De Es voor een expositie met historische foto's en artikelen in chronologische volgorde.

ZAGARE

Op 11 maart vindt vanaf 20.00 uur in De Es ook de loting plaats voor de reizen naar Litouwen, Duitsland en Hongarije. De grote zomerontmoeting is dit jaar in Zagare en vindt plaats tussen 16 en 20 juli. Vier jongeren en vier volwassenen mogen mee. Friends of Europe Esch probeert iemand van het Litouwse dorpje naar Esch te krijgen, zodat bezoekers tijdens de lotingsavond meer informatie over Zagare krijgen. Van 24 tot en met 27 september vindt een ontmoeting plaats in het Duitse Hepstedt waar drie volwassenen aan mogen deelnemen en van 15 tot en met 18 oktober krijgen drie jongeren de kans om af te reizen naar Nagycenk in Hongarije.

Via www.friendsofeurope.nl kunnen mensen zich aanmelden voor de reizen. Ook op de lotingsavond zelf kunnen mensen aangeven mee op reis te willen.