Wethouder Peter van de Wiel onthulde gisterochtend twee insectenhotels in De Hobbendonken. De basisschool krijgt ook twintig fruitbomen voor in de schooltuin.
Wethouder Peter van de Wiel onthulde gisterochtend twee insectenhotels in De Hobbendonken. De basisschool krijgt ook twintig fruitbomen voor in de schooltuin. Foto: Marc Cleutjens

INSECTENHOTELS EN FRUITBOMEN VOOR DE HOBBENDONKEN

'Oeps, ik heb ooit een bij doodgetrapt'

MARC CLEUTJENS

Hij gaf al gastlessen op de Angelaschool, De Spelelier en de Molenwijkschool. En gisterochtend bestond zijn gehoor uit scholieren van groep 4 en groep 7 van De Hobbendonken. Wethouder Peter van de Wiel, van huis uit docent geschiedenis, ging weer even terug naar school om les te geven. Niet over Napoleon of Caesar, maar over de natuur dicht bij huis. ,,Willen jullie later ook in een heel mooi Nederland wonen? Dan moet je nu in actie komen!"

Terwijl in diverse lokalen wordt gewerkt aan het renovatie van de school aan de Beneluxlaan in Boxtel-Oost, hebben meester Reinout en juf Brechtje hun kinderen naar de schoolhal geleid voor een ontmoeting met wethouder Van de Wiel.

Hij wordt vergezeld door ambtenaar Henk Heling, die in het gemeentehuis verantwoordelijk is voor een aantal grote en kleine natuurprojecten. ,,Vandaag zijn


Voorleeskampioen

Negen basisschoolleerlingen uit de groepen 7 en 8 nemen op woensdag 11 februari deel aan het voorleeskampioenschap 2015 van Boxtel. Het evenement, dat wordt gehouden op initiatief van bibliotheek De Meierij vindt plaats van 09.30 tot 11.30 uur in de aula van basisschool De Spelelier aan de Dr. De Brouwerlaan. De schoolkampioenen lezen ieder een fragment voor uit een door henzelf gekozen jeugdboek. De winnaar vertegenwoordigt Boxtel tijdens de provinciale voorrondes in maart en april.

Café Brein

Petra Boolman houdt maandag 9 februari een lezing over hersenletsel in zorghoeve 't Binnenveld aan de Boxtelseweg 5 te Schijndel. De beeldend kunstenares liep in 2002 zelf hersenletsel op na een val van haar paard. Tijdens haar revalidatie schreef zij twee boeken over wat haar overkwam, wat de gevolgen zijn voor familieleden en hoe zij dit alles ervaart. De lezing begint om 19.30 uur. Meer informatie is te verkrijgen via ContourdeTwern Boxtel; telefoonnummer: (0411) 65 58 99.

we bij jullie te gast om het belang van de natuur te laten zien", zegt de wethouder.

Met steun van de provincie Noord-Brabant heeft Boxtel een potje waarmee kleinschalige natuurprojecten betaald kunnen worden. ,,Het doel is om op veel fronten te komen tot plattelandsvernieuwing en meer biodiversiteit", aldus Van de Wiel, die niet met lege handen is gekomen.

Hij heeft twee forse insectenhotels bij zich, die hij samen met de scholieren onthult. ,,Op de patio hebben we twintig bomen en struiken neergezet die straks in de schooltuin komen te staan", vult de wethouder aan. ,,Het zijn peren- en pruimenbomen en struiken waaraan straks bramen en frambozen groeien. Fruit om samen te plukken en op te eten dus."

SLAAPKAMERS

Met de drie andere Boxtelse basisscholen was De Hobbendonken er als de kippen bij om mee te doen aan het natuurproject. ,,Het is een impuls voor onze school, die op deze plek blijft staan en werkt aan een metamorfose", aldus directeur Henk Verhoeven, die verguld is met de cadeautjes van de wethouder. ,,Onze school is straks weer om door een ringetje te halen. En natuurlijk dragen we graag een stukje bij aan de natuur in de wijk Oost."

Dat stemt de wethouder tevreden: ,,We hebben vaak niet in de gaten dat wij als mensen ervoor gezorgd hebben dat de natuur het zo moeilijk heeft." Als voorbeeld noemt hij de kwetsbaarheid van bijen, die door het gebruik van insecticiden en ziekten massaal sterven. ,,Zonder bijen geen bloemen en dus ook geen vruchten als appels en peren. Ze zijn heel belangrijk voor de bestuiving."

Van de Wiels woorden zetten de kinderen aan het denken. ,,Oeps, ik heb ooit een bij doodgetrapt", bekent een van de leerlingen schuchter. Anderen komen meteen met oplossingen en melden zich als vrijwilliger om de bijenhotels op De Hobbendonken af te maken. ,,Het is belangrijk dat jullie er nu zelf mee aan de slag gaan", geeft de wethouder aan. ,,De hotels moeten nog ingericht worden met takken en dennenappels, waarin gaatjes geboord moeten worden. Daarin maken bijen hun slaapkamers waar ze zich veilig voelen."

AAN DE SLAG!

Na de onthulling van de twee insectenhotels is er tijd om vragen te stellen aan de wethouder. En er staan prompt enkele leerlingen op uit de klas van juf Brechtje. ,,Wij gaan samen een bijenhotel timmeren voor in onze eigen tuin." Van de Wiel straalt. ,,Kijk, dat is nou belangrijk! Zelf aan de slag gaan en ook in je tuin een plekje maken voor insecten. Zo helpen we de natuur een handje, op school én thuis."

FOTO ONDER: Wethouder Peter van de Wiel onthulde gisterochtend twee insectenhotels in De Hobbendonken. De basisschool krijgt ook twintig fruitbomen voor de schooltuin. (Foto: Marc Cleutjens).