De paters assumptionisten vestigden zich precies honderd jaar geleden in kasteel Stapelen. Bij dit bijzondere jubileum wordt uitgebreid stilgestaan in Boxtel. Zo is vanaf zaterdag 31 januari in MuBo een expositie te zien over de paters. (Foto: Peter de Koning).
De paters assumptionisten vestigden zich precies honderd jaar geleden in kasteel Stapelen. Bij dit bijzondere jubileum wordt uitgebreid stilgestaan in Boxtel. Zo is vanaf zaterdag 31 januari in MuBo een expositie te zien over de paters. (Foto: Peter de Koning). Foto: Annelieke van der Linden

Nieuwe expositie in Museum Boxtel

Assumptionisten een eeuw in Boxtel en kasteel Stapelen

De paters assumptionisten staan centraal in de nieuwe wisselexpositie in Museum Boxtel (MuBo). Vanaf zaterdag 31 januari geeft de tentoonstelling een beeld van het leven, werk en opleiding van de paters die honderd jaar geleden kasteel Stapelen betrokken. Interessante objecten, foto's en krantenartikelen brengen de geschiedenis van de paters tot leven.

De kloostercongregatie van de paters assumptionisten werd gesticht in 1850 door Emmanuel d'Alzon in de Franse plaats Nîmes. In Nederland vestigden de paters zich in 1915 in kasteel Stapelen, om van daaruit hun vleugels uit te slaan. Wereldwijd telde de congregatie rond het midden van de vorige eeuw bijna tweeduizend leden. Nu zijn er dat nog negenhonderd en die leven verspreid over zo'n dertig landen. Het aantal Nederlandse assumptionisten anno 2015 is 29, van wie er acht op Stapelen wonen. Was kasteel Stapelen in de eerste jaren na 1915 de bakermat van de Assumptionisten in Nederland, vanaf 1939 werd het kasteel het centrum van waaruit het vicariaat en later de Nederlandse Provincie (van 1946 tot heden) werden bestuurd en uitgebouwd.

Thema's

De expositie is opgebouwd rondom vier hoofdthema's: Wie zijn de Assumptionisten; de assumptionisten in kasteel Stapelen; opleiding en vorming tot assumptionist; werken van de Nederlandse Assumptie. Binnen elk thema vertelt Museum Boxtel het verhaal aan de hand van bijzondere objecten, foto's en krantenartikelen.

Pater Hans de Visser verzorgt op zondag 15 maart om 11.15 uur een lezing over de geschiedenis van kasteel Stapelen vanaf 1288. De lezing vindt plaats in de MuBo-publieksruimte en wordt verluchtigd met beelden op een groot scherm. Aanmelden voor de lezing kan via info@muboboxtel.nl of telefonisch op 06-16 04 18 98.

De expositie is te bezoeken van zaterdag 31 januari tot en met zondag 12 april. MuBo is geopend op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur en op Tweede Paasdag, maandag 6 april. Op Eerste Paasdag is het museum gesloten. De entree voor volwassenen bedraagt 3,50 euro, voor kinderen van 12 tot 18 jaar twee euro. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen. Kijk voor meer info op www.muboboxtel.nl of volg het museum op Facebook. Museum Boxtel is gevestigd aan de Baroniestraat 18, in het voormalige gebouw van de Bracbant Havo.