Tijdens de kolderzitting op carnavalszondag wordt op ludieke wijze de Bepaaldanser(es) van Ploegersland gekozen. (Foto: Gerard Schalkx).
Tijdens de kolderzitting op carnavalszondag wordt op ludieke wijze de Bepaaldanser(es) van Ploegersland gekozen. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

Op naor d'Honderd kiest
Bepaaldanser(es) van Liempde

Het belooft een interessante bijeenkomst te worden in de vroege ochtend van carnavalszondag 15 februari om 10.30 uur in café Het Wapen van Liempde. Wie wordt dé Bepaaldanser(es) van Ploegersland? Wie weet de beste plannen te smeden, uit te voeren en zodoende mee te bepalen wat het best voor het dorp is.

Dweilorkest Op naor d'Honderd biedt tijdens de jaarlijkse kolderzitting de mogelijkheid om personen van eigen bodem wel of wellicht ook juist niet te nomineren. ,,Wie durft de 'paal' vast te pakken om zich naar boven te werken en daarna de andere genomineerden spreekwoordelijk de daar klaar hangende das om te doen. Het vormen van een levende vlag zou natuurlijk helemaal spectaculair zijn", zegt woordvoerder Gerard Schalkx.

Het zal zaak zijn om goed na te denken op welke manier en waar je de paal - feitelijk een glimmende buis - het beste kunt pakken. Een buis, die wel iets mee mag geven, maar welke ook weer niet al te flexibel moet zijn. Voor de hand ligt om bijvoorbeeld Tossy de Man te nomineren, meldt de zegsman van Op naor d'Honderd. ,,Tossy, eens boegbeeld van de PvdA, heeft zich nu opgeworpen als voorzitter van SPPiLL en is met een legertje vrijwilligers aan een opmars bezig om de look van Liempde te bepalen. Met het creëren onder meer waterputten, bakhuisjes. Mooi tv-item voor Omroep Dommelland: 'Heel Liemt put en bakt!'"

Een andere kandidaat is Bert van Ruremonde, de man die al sinds mensenheugenis fanfare Concordia financieel draaiende weet te houden en nu weer is opgestaan om als voorzitter van het hervormde dorpsberaad te fungeren. ,,Adviezen genoeg, maar… wie zal dat betalen?", grinnikt Schalkx. ,,En wat te denken van Geoffrey, de jonge nieuwe pastoriebewoner, die als een rasechte herdershond zijn best doet om afwisselend links- dan weer rechtsom rennend met vallen, opstaan en zachte hand probeert afgedwaalde schapen weer met de kudde te verenigen."

,,Dit zijn zomaar wat mogelijke lokale buisbestormers. Wellicht komen er uit onverwachte hoek nog meer nominaties voor de titel van dé (Be)paaldanser(es) van Liempde. Kandidaten kunnen overigens ook vooraf via internet worden aangemeld. Natuurlijk wel met 'deugdelijke argumenten' onderbouwd. Je wordt het immers niet zomaar..."