Winkeliers positief over

spaarpas 'Boxtelaartjes'

Winkeliers die deze week de informatieavonden bezochten over de in maart te lanceren actie met Boxtelaartjes, hebben het spaarsysteem voor consumenten met enthousiasme ontvangen. Wie vanaf maart in de deelnemende winkels koopt, ontvangt een spaartegoed van 10 procent dat ingeruild kan worden tegen aanbiedingen. En passant wordt een donatie aan een lokale vereniging of stichting naar keuze gedaan.

De spaarpunten die Boxtelaartjes genoemd worden, krijgt het winkelend publiek digitaal bijgeschreven op een pas. Die passen worden begin maart huis aan huis bezorgd in het verspreidingsgebied van deze krant. Alleen voor Liempde wordt een uitzondering gemaakt, omdat daar al de succesvolle spaaractie Op Liemt Gemunt bestaat. Daar ontvangen alleen de abonnees van Brabants Centrum de spaarpas.

Doel van de spaarpas is om inwoners in Boxtel over te halen hun niet-dagelijkse inkopen zoveel mogelijk bij plaatselijke ondernemers te doen. Meer omzet voor de lokale detailhandel betekent meer werkgelegenheid en dat is weer goed voor de consument die meer te besteden krijgt. ,,Zo ontstaat een groeicirkel die ertoe moet leiden dat het steeds beter gaat in Boxtel", meldde directeur Henk van der Zee van Brabants Centrum zowel dinsdag- als woensdagavond ten overstaan van hoofdzakelijk winkeliers uit Oosterhof, Selissenwal en het centrum.

Natuurlijk vroegen ondernemers zich af wat het belang van de actie is voor de uitgeverij van het lokale dagblad op donderdag, zoals Brabants Centrum zich afficheert. Het enige belang van Brabants Centrum is dat het inwoners én ondernemers beter gaat, herhaalde Van der Zee. ,,En dat kunnen we omdat onze uitgeverij als enige in Nederland een ideële stichting is zonder winstoogmerk." Drie jaar lang neemt de krant alle kosten rond de spaaractie voor haar rekening; voor de deelnemende winkeliers is de spaaractie Boxtelaartjes volledig gratis. Het enige dat ze hoeven doen, is bij het afrekening het saldo van de spaarpas opwaarderen.

Sommige ondernemers zeiden op te zien tegen deze extra, maar overigens kleine handeling aan de kassa. Anderen daarentegen zien geen beren op de weg. ,,Je zou wel gek zijn als je niet meedeed...", constateerde een van de aanwezigen.

Inmiddels zijn vier informatiebijeenkomsten gehouden die werden bezocht door vijftig ondernemers; 35 winkeliers hebben zich direct ingeschreven, de anderen hebben nog even bedenktijd nodig. In de winkelcentra Oosterhof en Selissen doen bijna alle winkeliers mee.


'Onrust rond Pantein-Vivent'

Er is veel onrust bij ex-medewerkers en ex-cliënten van Pantein-Vivent. Als echtgenoot van een ex-medewerker schrijf ik deze brief. Veel medewerkers werken jaren in de zorg en maken mee dat de waardering voor hun werk daalt. De overheid gaat de huishoudelijke hulp minder betalen. De zorgaanbieders dus ook.

Pantein-Vivent ging 15 januari failliet. Vervolgens komen de lijkenpikkers, die er een slaatje uit willen slaan. Ervaren personeel krijgt een contract aangeboden bij Tzorg of Zorggroep Elde met een laag salaris tot 1 januari 2016. Niet het aantal uren zorg dat je verleende bij Pantein-Vivent, maar uren van cliënten die je kunt meelokken.

Er zijn keukentafelgesprekken gevoerd met cliënten van wie de zorgvraag wordt besproken. Niet geheel toevallig wordt de geïndiceerde zorg verminderd. Wanneer je door deze gesprekken even minder klanten hebt of meerwerkuren opmaakt, kun je 50 procent minder werk hebben en dat werk tegen 80 procent van het salaris moeten doen.

Deze zaak heeft ook een sociale kant. Medewerkers willen de klanten niet in de steek laten. Ze hebben echter gewoon hun vaste lasten. De medewerkers worden onder druk gezet om snel te tekenen terwijl ze dan meteen hun enige 'wapen', nieuwe cliënten, uit handen geven. Doe je dit niet, dan word je aangemerkt als vrijwillig werkloze en heb je niets meer.

Ik roep wethouder Eric van den Broek (SP) op te zorgen dat de medewerkers komende maand gewoon bij hun cliënten kunnen blijven werken, net als in de laatste twee weken van januari, en dat er tijd is om zaken fatsoenlijk te regelen. Tevens roep ik de wethouder op de zorginstellingen duidelijk te maken dat er minstens eenzelfde percentage huishoudelijke hulp 2-banen uitgedeeld moet worden als het percentage dat de gemeente indiceert.

Veel ex-medewerkers zijn alleenstaand en moeten in het eigen onderhoud voorzien. Dat wordt zo wel erg lastig. Terwijl ze met hart en ziel willen werken voor hun cliënten. Misschien dat iemand van de SP zich daar wat bij kan voorstellen.

        KEES VAN DEN NIEUWENHUIZEN

NASCHRIFT REDACTIE: In een reactie op bovenstaande brief zegt wethouder Eric van den Broek de zorgen te snappen. ,,Qua arbeidsvoorwaarden zijn wij als gemeente echter geen partij. De gemeente richt zich op werkzekerheid voor de werknemers van Pantein-Vivent en de continuïteit van de zorg aan de cliënten. Dat staat voorop."