Het vroegere restaurant Groot Speijck aan de Van Tienhovenlaan in Oisterwijk heeft plaatsgemaakt voor nieuwbouw. In juni opent Natuurmonumenten hier haar nieuwe bezoekerscentrum met horecavoorziening. De houten kap is gemaakt met Gelders hout van Natuurmonumenten. (Foto: Marc Cleutjens).
Het vroegere restaurant Groot Speijck aan de Van Tienhovenlaan in Oisterwijk heeft plaatsgemaakt voor nieuwbouw. In juni opent Natuurmonumenten hier haar nieuwe bezoekerscentrum met horecavoorziening. De houten kap is gemaakt met Gelders hout van Natuurmonumenten. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

NIEUW BEZOEKERSCENTRUM OISTERWIJK OPENT IN JUNI

Natuurmonumenten naar Groot Speijck 2.0

MARC CLEUTJENS

Bijna honderd jaar was Groot Speijck een van de meest bekende horecagelegenheden in de bossen van Oisterwijk. Vorig jaar verdween het kenmerkende pand om plaats te maken voor nieuwbouw waarin Natuurmonumenten een nieuw bezoekerscentrum zal huisvesten. Ook de horecafaciliteiten keren terug.

In het voorjaar van 2014 werd het Groot Speijck ontmanteld om plaats te maken voor een fraai gestileerd gebouw dat veel elementen terugkrijgt van het zo karakteristieke restaurant dat vele decennia een pleisterplaats was voor dagjesmensen en natuurliefhebbers. De opvallende kap en voorgevel zijn herkenbaar, tal van oude materialen worden hergebruikt zoals glas-in-loodramen alsmede dakramen, dakpannen en dakspanten.

Natuurmonumenten maakte deze week bekend dat de bouw van 'Groot Speijck 2.0' op schema ligt en dat het nieuwe bezoekerscentrum aan de Van Tienhovenlaan in juni officieel geopend zal worden. Daarmee krijgen alle medewerkers van de natuurorganisatie weer een vaste werkplek sinds het oude bezoekerscentrum in november 2007 door brand werd verwoest. Sindsdien werken ze in een tijdelijke voorziening, waar ook bezoekers worden ontvangen en geïnformeerd over de Oisterwijkse bossen en vennen en andere Brabantse natuurgebieden.

BOSWEIDE

In de zomer van 2014 stond Natuurmonumenten uitgebreid stil bij het bereiken van het hoogste punt. Nu is de bouw zover gevorderd dat ook de buitenboel kan worden aangepakt. Anya van de Ven van Natuurmonumenten meldde deze week dat dagelijks bezoekers naar Groot Speijck komen om de vorderingen te zien.

,,Nu beginnen we met de aanpak van de buitenruimte", vertelde Van de Ven. ,,Want ook het terras, de parkeerplaats en de routes vanaf Groot Speijck moeten in orde zijn als het bezoekerscentrum in juni open gaat. De komende maanden zal het een af en aan rijden worden van aannemers, leveranciers en vrijwilligers die helpen." De huidige noodvoorziening blijft tot die tijd open voor bezoekers.

Voor de wederopbouw van Groot Speijck heeft Natuurmonumenten een zogeheten landschapsontwerp laten maken dat alle ruimte geeft aan de beleving van de natuur en de nieuwe voorzieningen aan de Van Tienhovenlaan. Volgens boswachter Margreet Zwols wordt het een prachtig gebouw dat mag gezien worden. ,,Het oude gebouw lag wat verscholen achter de rododendrons, in het nieuwe ontwerp kijkt het gebouw uit op een grote bosweide. Hier kunnen bezoekers in de toekomst lekker picknicken en worden activiteiten georganiseerd."

SIERALGEN

Natuurmonumenten maakte eerder bekend dat in Groot Speijck aandacht zal zijn voor sieralgen. Bioloog en natuurliefhebber Eli Heimans ontdekte deze lang geleden in de Oisterwijkse vennen; zijn zoon Jacob beschreef ze later (in 1916) in tijdschrift De Levende Natuur. Nu vormen sieralgen de inspiratiebron voor de verlichting in Groot Speijck. Straks hangen er 130 lampen met vier verschillende ontwerpen in de nok van het horecagedeelte.

De oorzaak van de brand in het bezoekerscentrum in 2007 is nooit opgehelderd. Het fraaie boerderijtje stond er sedert 1984 en trok destijds zo'n 90.000 bezoekers per jaar. Ten tijde van de brand stond Groot Speijck al leeg en onderhandelde Natuurmonumenten over de aankoop van het bekende horecacomplex.

Na de verwerving werden nieuwbouwplannen gemaakt, die vorig jaar van start gingen. In de kerstvakantie konden belangstellenden meedoen aan rondleidingen door het gebouw waarin vooral de houten dakconstructie opvalt.