Marly van Leeuwen uit Liempde poseert op de vroegere koorverdieping van de Heilig Hartenkerk in Eindhoven. Vanaf het koor is goed zicht op het 'megatrampolinepark' dat in de kerk is gerealiseerd. SuperjumpXL gaat ook sportprogramma's voor buurtkinderen opzetten en activiteiten organiseren voor wijkbewoners. (Foto's: Peter de Koning).
Marly van Leeuwen uit Liempde poseert op de vroegere koorverdieping van de Heilig Hartenkerk in Eindhoven. Vanaf het koor is goed zicht op het 'megatrampolinepark' dat in de kerk is gerealiseerd. SuperjumpXL gaat ook sportprogramma's voor buurtkinderen opzetten en activiteiten organiseren voor wijkbewoners. (Foto's: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

ONDERNEMERS UIT LIEMPDE OPENEN TRAMPOLINEPARK IN EINDHOVENSE KERK

SuperjumpXL: trampoline springen in sporttempel

MARC CLEUTJENS

De Extreme Zone is op het vroegere altaar geplaatst, compleet met Power Tower. Waar vroeger de kerkbanken stonden, pronken nu bijna vijftig trampolines van de Jump Arena. En wie het toilet van het zaterdag geopende trampolinepark SuperjumpXL in Eindhoven bezoekt, betreedt de plek waar ooit gebiecht werd. Marly en Kjeld van Leeuwen uit Liempde exploiteren Superjump XL met plaatsgenoot Eric Verstappen. ,,We hebben hier het wereldrecord nieuw bedrijf oprichten beslist gebroken..."

Tot even na Kerstmis stond de Heilig Hartenkerk aan de Schubertlaan in de Eindhovense wijk Gestel nog vol met kerkbanken. Amper drie weken later hebben de drie Liempdse ondernemers een hip bedrijf uit de grond gestampt waar dé nieuwe sportrage beoefend kan worden: trampoline springen. Het kerkgebouw dat in 1962 werd ingezegend en in 2013 alweer aan de eredienst werd onttrokken, is omgevormd tot een sporttempel waar jong en oud zich alle dagen van de week in het zweet kan springen.

De Heilig Hartenkerk leent zich uitstekend voor een trampolinepark dat helemaal aansluit bij de moderne sportbehoeften van een grote stad. Kinderen kunnen er verjaardagsfeestjes vieren, jongeren gaan er samen jumpen en voor andere doelgroepen als ouderen wordt onder begeleiding van coaches trampolinefitness aangeboden.

PARTNERS

Met de formule SuperjumpXL denken Marly, Kjeld en Eric een gat in de markt te hebben gevonden. ,,Eric kent de markt van sport en spel op zijn duimpje omdat hij eigenaar is van VCS en over de hele wereld binnenspeeltuinen inricht", verduidelijk Marly. De Liempdse brengt met echtgenoot Kjeld een heleboel marketing- en communicatie-ervaring mee en zo vormen ze samen het trio dat brood ziet in urbane trampolineparken. ,,We trekken veel bekijks uit het buitenland", zegt Marly trots. ,,We hebben deze week al bezoekers gehad uit Engeland en Italië."

Als het aan de Liempdse ondernemers ligt, wordt SuperjumpXL een begrip in trampolineland. ,,We zoeken partners die de formule verder willen uitrollen, in Nederland maar ook daarbuiten." Marly geeft aan dat er plannen zijn voor nieuwe vestigingen in Amsterdam, Utrecht en Tilburg, Amersfoort heeft al een trampolinepark. ,,In het buitenland vind je ook vestigingen van SuperjumpXL", vervolgt Marly. ,,Er staan al trampolines nabij Lille, Lyon en Dortmund, later volgen Parijs, Berlijn en Warschau."

KINDERFEESTJES

De zoektocht naar een geschikte locatie in Eindhoven bracht Marly, Kjeld en Eric in contact met de Sint-Jorisparochie in Eindhoven. Die is onder meer eigenaar van de Heilig Hartenkerk in de wijk Gestel die al sinds 2013 leeg stond. ,,Het is zo'n parochiekerk die je vaker ziet in wijken die in de jaren zestig zijn gebouwd: ruim opgezet, modern van uitstraling, degelijk gebouwd. Precies wat we zoeken om een trampolinepark te kunnen huisvesten."

De parochie bleek bereid om de kerk te verhuren aan de drie Liempdse ondernemers, die kort voor de jaarwisseling de sleutel kregen en in een kort tijdsbestek meer dan vijftig trampolines opbouwden. ,,Vrijwilligers van de parochie hebben de kerk eerst leeg geruimd, daarna zijn wij op 6 januari aan de slag gegaan", vertelt Marly. ,,Iets meer dan twee weken later was alles klaar en konden we de eerste gasten verwelkomen."

Wie de kerkdeuren is gepasseerd, komt bij een hippe balie waar toegangskaartjes kunnen worden gekocht. Er is ook een bar, enkele zitjes en een keuken waar snacks en gezonde hapjes verkrijgbaar zijn. ,,Op de vroegere koorverdieping hebben we lange tafels geplaatst en kunnen grotere groepen eten en drinken. Leuk voor kinderfeestjes", lacht Marly.

Het 'balkon' biedt een fraai uitzicht op de trampolines die op de kerkvloer zijn geplaatst. Discolampen en muziek maken SuperjumpXL tot een coole sportzaal. ,,Ook voor volwassenen!", onderstreept Marly. ,,Je ziet hier volwassenen mannen en vrouwen springen alsof ze weer 10 jaar oud zijn. De trampolines geven vleugels." De 'urban' huisstijl is bedacht door Copal en Consorten uit Boxtel, Factor Tachtig bouwde de website. En FlickMotion produceerde een spetterende film waarmee het merk SuperjumpXL wordt geïntroduceerd.

Het mooiste compliment kreeg Marly van de parochie die vanwege teruglopend kerkbezoek noodgedwongen afscheid moest nemen van de Heilig Hartenkerk. Op de website van de Sint-Jorisparochie staat ook zoiets: ,,Door de nieuwe bestemming is deze voormalige kerk beslist een leuke nieuwe plek om met de jongerengroep, misdienaargroep of het jongerenkoor van de parochie het jaarlijkse uitstapje naar te maken."

Meer weten? Kijk op

www.superjumpxl.com/eindhoven.

SuperjumpXL biedt een uitdagend parkoers waarin onder meer een Jump Arena is ingericht, mét baskets. Het trampolinepark opende zaterdag haar deuren.