Gijs Lagerweij (midden) vertelt in zijn spreekbeurt over Eet met je hart. Met alle leerlingen uit groep 7 en 8 van De Spelelier gaat hij een high tea voor eenzame ouderen organiseren. (Foto: Albert Stolwijk).
Gijs Lagerweij (midden) vertelt in zijn spreekbeurt over Eet met je hart. Met alle leerlingen uit groep 7 en 8 van De Spelelier gaat hij een high tea voor eenzame ouderen organiseren. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

SPREEKBEURT GIJS BRENGT DE SPELELIER IN BEWEGING

Scholieren gaan smullen met ouderen

MARC CLEUTJENS

Foldertjes en visitekaartjes op tafel, een ronkende presentatie op het digitale schoolbord. Gijs Lagerweij heeft niets aan het toeval overgelaten om het onderwerp van zijn spreekbeurt opnieuw voor het voetlicht te brengen. Het onderwerp? Eet met je hart, de stichting die inmiddels in een aantal Nederlandse gemeenten activiteiten organiseert voor eenzame ouderen. Het verhaal van Gijs was zo boeiend dat alle groepen 7/8 van De Spelelier hebben besloten een dagje vrij te roosteren om Eet met je hart te helpen.

Begin maart is het zover. Dan begroet Gijs (11) met alle bijna tachtig kinderen uit alle combinatieklassen 7/8 van De Spelelier zo'n twintig ouderen die in de wijk Oost wonen en behoefte hebben aan een gezellig middagje uit. De plannen zijn nog niet helemaal klaar, maar de kinderen denken aan een high tea en een spelletjesmiddag.

DIEPE INDRUK

Dat de Boxtelse scholier in november een spreekbeurt hield over Eet met je hart was niet zo vreemd. Moeder Femke is een van de kartrekkers van het initiatief dat door de oud-Boxtelse Babs van Geel in Utrecht werd gelanceerd. Ook in Boxtel, Schijndel, Oisterwijk, Tilburg, 's-Hertogenbosch, Vught en De Bilt zijn activiteiten georganiseerd voor eenzame ouderen. Want dat is de doelgroep die Eet met je hart voor ogen heeft. ,,De verhalen over deze mensen hebben diepe indruk op me gemaakt", vertelt Gijs. ,,Toen ik van Babs hoorde over Greet, die heel erg alleen is, vond ik dat ik hierover een spreekbeurt moest houden."

Er waren meer gebeurtenissen die Gijs inspireerden om zijn klasgenoten te vertellen over eenzaamheid onder ouderen. ,,Toen het in Boxtel kermis was, werd bij de botsauto's een kienmiddag gehouden waaraan honderd ouderen hebben meegedaan. Ik heb toen lang gekletst met een meneer die met hele mooie verhalen over vroeger heeft verteld. We hebben ook samen een ijsje gegeten en ik merkte dat hij dat heel erg gezellig vond."

Gijs assisteerde niet alleen tijdens het kermiskienen op de Markt, waar ook de burgemeester een handje hielp, maar meldde zich ook als vrijwilliger toen Eet met je hart in 's-Hertogenbosch ging varen. ,,Met twee bootjes gingen we over de Binnendieze. Bijna twintig oudere mensen hebben genoten van die middag", straalt de scholier, die inmiddels een heuse ambassadeur van Eet met je hart is geworden. ,,Vooral verhalen over mensen die eenzaam zijn met Kerstmis raken je. Toen ik dat hoorde, wilde ik andere kinderen op school hierover vertellen."

CAKE BAKKEN

De spreekbeurt is inmiddels twee maanden geleden gepresenteerd. En deze week stond Gijs opnieuw voor de klas om zijn klasgenoten over Eet met je hart te vertellen. ,,We hebben al een vergadering gehad met de directeur van de school en ook juf Linda vindt het een goed idee om iets voor eenzame ouderen te doen", vertelde Gijs in de klas. ,,Met alle kinderen van de combinatieklassen 7/8 gaan we een gezellige middag organiseren."

's Morgens gaan de bijna tachtig scholieren cake bakken en allerlei andere lekkere hapjes maken. ,,Die gaan we 's middags aanbieden als de ouderen onze school bezoeken", legt Gijs uit. Tijdens deze high tea zullen ook gezelschapsspelletjes worden gedaan en is er ruimte om samen te kletsen. ,,Ik denk dat bij ieder groepje in de klas een oudere komt te zitten. De kinderen kunnen vertellen over school en hobby's, de ouderen kunnen misschien herinneringen ophalen aan hun schooltijd." Natuurlijk gaan ze allemaal samen smullen van lekkere dingen."

De Spelelier is graag gastvrij voor de ouderen die door de kartrekkers van Eet met je hart persoonlijk worden uitgenodigd. Bij het zoeken naar ouderen wordt vooral gekeken naar mensen die in Boxtel-Oost wonen, zodat ze in hun eigen wijk kennis kunnen maken met de school en de kinderen die in dezelfde wijk wonen. ,,We laten graag onze school zien", zegt Gijs. ,,Ik denk dat er sinds vroeger veel veranderd is en dat ouderen het leuk vinden om een moderne school van binnen te zien. En daarnaast gaan we natuurlijk cake eten en ganzenbord spelen."

FOTO BOVEN: Gijs Lagerweij (midden) vertelt in zijn spreekbeurt over Eet met je hart. Met alle leerlingen uit groep 7 en 8 van basisschool De Spelelier in Boxtel-Oost gaat hij in maart een high tea voor eenzame ouderen organiseren. (Foto: Albert Stolwijk).


Jeugd bouwt

3D-knikkerbaan

in kunstatelier

In het kinderkunstatelier in brede school De Wilgenbroek wordt met kinderen uit de groepen 7 en 8 van de basisscholen in Boxtel een driedimensionale knikkerbaan gebouwd. Tijdens de leerzame bijeenkomsten wordt gebruikt gemaakt van een moderne 3D-printer.

Kinderen die meedoen aan deze buitenschoolse activiteit, gaan vanaf maandag 2 maart gedurende vijf middagen met een 3D-printer aan de slag. Het eindresultaat moet een werkende knikkerbaan zijn, die gemaakt wordt van allerlei materialen. De knikkerbaan wordt na de vijfde les tentoongesteld en gaat rouleren op de scholen waarvan kinderen afkomstig zijn. Mogelijk wordt de 3D-knikkerbaan daarna via het kinderkunstatelier te leen aangeboden.

Wie wil meedoen aan de workshop, kan zich tot uiterlijk 25 februari opgeven bij de brede school. De lessen worden verzorgd door docent Eline van der Geest op 2, 9, 16, 23 en 30 maart, telkens van 15.30 tot 17.00 uur. Deelname kost 30 euro per kind, te betalen tijdens de eerste les. Er is plaats voor maximal twaalf kinderen.

Meer weten? Bel of mail naar directeur Ghislaine de Brouwer van De Wilgenbroek, telefoonnummer (0411) 70 75 04 of 06-48 47 95 61, e-mailadres: directie@bredescholenboxtel.nl.