,,Samen met de Essche gemeenschap hebben we iets moois opgebouwd
,,Samen met de Essche gemeenschap hebben we iets moois opgebouwd", vindt Mary Kroes. Na 40 jaar neemt ze afscheid van de peuterspeelzaal. (Foto: Peter de Koning) Foto: Peter De Koning

Mary Kroes 40 jaar actief in peuterspeelzaal Esch

'Liefdevol werk geeft veel voldoening'

PETER DE KONING

,,Het is prachtig werk. Het geeft me veel voldoening en ik krijg heel veel liefde. Kinderen zijn op deze leeftijd nog zo puur. Nee, ik zie geen verschil met de kinderen die ik veertig jaar geleden onder mijn hoede kreeg." Mooie woorden van Mary Kroes (61) uit Boxtel. Afgelopen maandag 26 januari nam ze na vier decennia afscheid van peuterspeelzaal De Dribbelaartjes aan de Postelstraat in Esch.

Mary startte haar loopbaan als kleuterleidster bij de Angelaschool aan de Baroniestraat in Boxtel. Ze was in die gemeente ook een tijdje werkzaam in een peuterspeelzaal. In 1975 kwam ze terecht in de peuterspeelzaal in Esch die toen nog

Liempde

Vogeltjesmarkt

Vogelvereniging De Notenkraker houdt zaterdag 31 januari de maandelijkse markt voor vogels en kleine huisdieren. In en rond Ons Doel, de accommodatie van handboogschutterij L'Union aan de Heidezoom 2, is het publiek tussen 07.30 en 11.30 uur welkom. De entreeprijs bedraagt 1,50 euro; kinderen hebben gratis toegang. Postduiven, loopvogels en (sier)pluimvee mag deze keer niet verhandeld worden vanwege wettelijke maatregelen.

maar drie jaar bestond. Ze ging er nooit meer weg. ,,Ik begon in het vroegere gemeenschapshuis achter de kerk. Toen daar de nieuwe wijk werd gebouwd, verhuisden we naar de voormalige kleuterschool in het hart van het dorp, pal tegenover de kerk", weet ze nog. Doordat op die locatie dorpshuis De Es verrees, verhuisde de peuterspeelzaal naar een passende plek binnen basisschool Sint-Willibrordus aan de Postelstraat.

Opbouwen

,,Mede door de nieuwe wijk groeide het aantal kinderen in Esch flink", vertelt Mary. ,,In 2001 kregen we ons eigen gebouwtje links naast de school, en daar zitten we nog steeds met veel plezier. De hele opbouw van de Essche peuterspeelzaal heb ik meegemaakt. In deze kleine gemeenschap hebben we met heel veel mensen samen iets moois opgebouwd. Ik vind het jammer dat het peuterspeelzaalwerk te maken krijgt met bezuinigingen, juist nu we hier in Esch alles zo goed op orde hebben en er alle reden is om nu door te pakken."

Tekenend vindt Mary het feit dat ze met veel collega's al jaren samenwerkt. ,,Ons personeelsbestand kent weinig verloop. Dat zegt genoeg over de onderlinge werksfeer."

Kleinkinderen

Mary loopt in haar werk al drie generaties mee. ,,Van sommige kinderen die ik vroeger in mijn groep had, zie ik nu de kleinkinderen binnenkomen", lacht ze. Voor de kinderen is de peuterspeelzaal een stap in de grote wereld, vindt Mary. ,,Een fijne stap in een veilige omgeving. Ik heb het altijd mooi gevonden om daaraan een bijdrage te mogen leveren. Samen met de school en met heel veel fijne collega's hebben we door de jaren veel bereikt voor de kleine Essche gemeenschap."

FOTO BOVEN: ,,Samen met de Essche gemeenschap hebben we iets moois opgebouwd", vindt Mary Kroes. Na 40 jaar neemt ze afscheid van de peuterspeelzaal De Dribbelaartjes. (Foto: Peter de Koning).


Carnavalsmis
keert terug in
Ploegersland

In Ploegersland wordt dit jaar een oude traditie nieuw leven ingeblazen. Voorafgaand aan de officiële start van carnaval op zaterdag 14 februari wordt een heilige mis gehouden in de Sint-Jans Onthoofdingkerk. Kapelaan Geoffrey de Jong vervult de rol van voorganger tijdens de viering in het Liempdse godshuis.

De kapelaan wordt bijgestaan door prins Witte d'n Urste en jeugdprinses Maxi en hun gevolg, terwijl hofkapel De Kromploegers de mis muzikaal opluistert. De ludieke kerkdienst begint op het carnavaleske tijdstip van elf minuten over elf. ,,Alle Ploegers en Ploegerinnen, Ploegertjes en Ploegerinnekes zijn welkom", laat voorzitter Désiré van Laarhoven van carnavalsvereniging De Ploegers weten. ,,De viering biedt een moment van rust en bezinning voordat Ploegersland zich stort in het feestgedruis. Met de klanken van de hofkapel, toepasselijke teksten en lezingen staan De Ploegers even stil bij zaken die er ook toe doen. Natuurlijk stellen we het op prijs als de kerkbezoekers de mis bijwonen in carnavaleske kleding."

De opening van carnaval staat op 14 februari gepland om 14.00 uur. Tijdens deze bijeenkomst in Ploegersresidentie De Punder draagt burgemeester Mark Buijs de sleutel over aan jeugdprinses Maxi en prins Witte d'n Urste. Iedereen is welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Gemonde

Kaartavond

Vrouwenorganisatie Vrouwen en Nu, voorheen KVO Gemonde, houdt maandag 2 februari vanaf 20.00 uur weer een rik- en jokeravond in zaal De Schuif aan de Dorpstraat. Na afloop van de laatste kaartavond op maandag 23 februari is de winnaar bekend van de competitie en worden de prijzen verdeeld.