Het vroegere bedrijfspand van Blanca aan de Baroniestraat wordt omgevormd tot bedrijfsverzamelgebouw. Kunstenaar Ton Verstraten hield er vorig jaar een grote overzichtstentoonstelling. (Foto: Peter de Koning).
Het vroegere bedrijfspand van Blanca aan de Baroniestraat wordt omgevormd tot bedrijfsverzamelgebouw. Kunstenaar Ton Verstraten hield er vorig jaar een grote overzichtstentoonstelling. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

OUD-EIGENAAR BERNARD VEKEMANS: 'VERLOST VAN BLOK AAN MIJN BEEN'

Wasserij Blanca wordt bedrijfsverzamelgebouw

MARC CLEUTJENS

Bernard Vekemans heeft kort voor de jaarwisseling 'met gemengde gevoelens' afscheid genomen van de vroegere wasserij Blanca aan de Baroniestraat. De Boxtelse ondernemer betreurt dat het industriepand geen culturele functie heeft gekregen, maar is tevens opgelucht dat zich eindelijk ambitieuze kopers hebben gemeld. Gerben Hulskes en Wim van der Vorst gaan Blanca omvormen tot een eigentijds bedrijfsverzamelgebouw.

Blanca had tot ongenoegen van Vekemans de status van onverkoopbaar of onverhuurbaar gekregen, ook al was het door ondernemer Jan Hekkens gebouwde complex prima onderhouden en geschikt voor meerdere doeleinden. ,,Vooral het idee om er een cultuurhuis te realiseren, sprak me erg aan", blikt Vekemans terug op de meest recente plannen voor de vroegere wasserij. ,,Jammer genoeg bleek dit prachtige plan niet haalbaar en gaat het gebouw verloren voor dat mooie Boxtelse doel."

De oud-eigenaar, die eind december de handtekening zette onder de verkoopovereenkomst, is evenwel blij twee kopers gevonden te hebben die Blanca gaan herontwikkelen. ,,Als ik iets jonger was geweest, had ik het misschien zelf nog gedaan", zegt Vekemans. ,,Maar Gerben en Wim zijn nu de meest geschikte ondernemers om met het pand aan de slag te gaan. Het pand verkeert in prima staat en is altijd goed onderhouden, ook al staat het al leeg sinds 2008."

LICHTSTRAAT

Gerben Hulskes liet zijn oog vorig jaar vallen op Blanca. De eigenaar van bouwbedrijf BLT in Boxtel was in de nabijheid van de vroegere wasserij aan het werk toen hij ook de achterzijde van het complex zag. ,,Samen met Wim van der Vorst van Wiba Vastgoed & Projectontwikkeling zijn we eens een kijkje gaan nemen en we waren positief verrast."

Hulskes doelt niet alleen op de prima staat van onderhoud, maar ook op de beschikbare ruimte. ,,Ik kende het gebouw alleen van de buitenkant, maar toen ik eenmaal binnen was werd me pas duidelijk welke mogelijkheden hier liggen." Met compagnon Van der Vorst werden gesprekken aangeknoopt met eigenaar Vekemans, die uiteindelijk resulteerden in een koopovereenkomst die kort voor de jaarwisseling passeerde.

Inmiddels staat er met koeienletters 'verkocht' op Blanca en werken Hulskes en Van der Vorst aan bouwtekeningen die laten zien hoe het complex zal worden omgevormd tot een bedrijfsverzamelgebouw. ,,Voor ons was meteen duidelijk dat Blanca als één geheel niet aantrekkelijk is om te vullen met bedrijvigheid", vertelt Hulskes. ,,Een groot industriepand in het centrum laat zich lastig vullen in de huidige tijd."

En dus werd gekozen voor een ander idee: opsplitsen. ,,We hebben een plan ontwikkeld dat erin voorziet dat Blanca aan de binnenkant wordt opgedeeld in tien eenheden van 60 tot maximaal 900 vierkante meter. Nu al verrichten we hier en daar wat kleine werkzaamheden aan. Pas als de tekeningen klaar zijn, kunnen we écht aan de slag", zegt de nieuwe mede-eigenaar. Hij geeft aan dat authentieke elementen, zoals fraaie lichtstraten en sheddaken intact blijven. ,,Straks zijn er meerdere ondernemers die op deze manier van de lichtinval kunnen profiteren."

KOOP EN HUUR

Hulskes en Van der Vorst gaan de tien eenheden in de vroegere Blanca-wasserij zowel te koop als te huur aanbieden. De grootte en de indeling, eventueel met verdiepingsvloer, is volgens beide ondernemers variabel en nader te bepalen, afhankelijk van de wensen van de huurder of de koper. ,,De hoogte van de bedrijfsunits varieert van vier tot zeven en ze worden casco opgeleverd", aldus Hulskes, die aanvult dat alle eenheden eigen energievoorzieningen krijgen. ,,Een aantal units beschikt straks over een eigen parkeerplek op het terrein aan de Baroniestraat."

In de kantoorvleugel die uitkijkt op de Spoorstraat zijn ruimtes beschikbaar die al voorzien zijn van systeemplafonds, airconditioning en databekabeling. De grootste kantoorunit biedt uitzicht op het spoor en heeft volgens Hulskes de mogelijkheid om reclame te maken op het dak. ,,Een mooie zichtlocatie vanaf het spoor." Hij verwacht dat er voldoende interesse zal zijn voor het nieuwe bedrijfsverzamelgebouw. ,,Het biedt vooral kleine ondernemers de kans om dicht bij het centrum en het station een eigen plek te vinden."

Die verwachting heeft ook oud-eigenaar Vekemans, die erkent dat Blanca de laatste jaren een 'blok aan het been' was geworden. ,,Het is jammer dat ik zolang met het pand heb moeten leuren, zeker omdat de mogelijkheden onvoldoende herkend en erkend werden in Boxtel", meent Vekemans. Vooral het stranden van het idee om in Blanca een cultuurhuis met theaterzaal, oefenruimtes en ateliers te maken ziet hij nog altijd als een gemiste kans voor Boxtel. ,,Het had een impuls voor Boxtel kunnen zijn..."

JEANS WASSEN

Het bedrijfspand werd in 1980 omgebouwd tot wasserij. In eerste instantie verwierf Vekemans de kantoren aan de Spoorstraat en de grote hal met glazen sheddaken. In 1986 volgde de aankoop van het tweede deel. Deze vestiging van Blanca deed tot de sluiting in 2008 vooral dienst voor de reiniging van bovenkleding. ,,Het was kleding die afkomstig was van mensen die in instellingen woonden. Daarnaast hebben we jeansbroeken gewassen en gekleurd voor de confectie-industrie. In de drukste jaren werden 50.000 stuks kleding per week gereinigd."