Met de Boxtelse neven Kees en Peer Doevendans in haar midden verzorgde het professionele kamerkoor Basilius College uit Nijmegen een hartverwarmend optreden in de Sint-Petrusbasiliek. (Foto: Peter de Koning).
Met de Boxtelse neven Kees en Peer Doevendans in haar midden verzorgde het professionele kamerkoor Basilius College uit Nijmegen een hartverwarmend optreden in de Sint-Petrusbasiliek. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

KAMERKOOR SCHITTERT IN SINT-PETRUSBASILIEK

Basilius College klinkt hartverwarmend

DAVID ANDREAE

Wie naar een concert gaat in de Sint-Petrusbasiliek is wel benieuwd hoe de musici met de grote galm omgaan. Vrijdagavond deed het Basilius College dit perfect tijdens een goed bezocht concert. Deels omdat koor én dirigent Bas Ramselaar de nodige rust opbrachten, deels omdat de muziek die vertolkt werd voor dit soort kerken geschreven is. Heldere lijnen die elkaar rustig omspelen en akkoorden die elkaar zoeken en in elkaar oplossen.

Er klonk veel muziek rond de dood en toch allesbehalve saai - uit de 16e, 17e 19e, 20e en 21e eeuw. Het koor gaf elke eeuw zijn eigen klank en sfeer mee. Bij Elgar's epitaaf rond uilen hoorde je de bladeren vallen.

Boxtel

Bijbel op dinsdag

In de reeks 'Bijbel op dinsdag' besteedt theoloog Nico Bulter dinsdag 3 februari in het Boxtelse kasteel Stapelen aandacht aan de psalmen. Liederen recht uit het hart, gezongen door mensen van vlees en bloed. Kernvraag is wat de tekst mensen van nu te zeggen heeft. De bijeenkomst duurt van 10.00 tot 11.30 uur; deelname kost vijf euro inclusief koffie en thee. Aanmelden via www.kasteelstapelen.nl.

De twee moderne werken van Kenneth Leighton en John Sanders waren toegankelijk en indrukwekkend, er werd ademloos geluisterd. Uit Engeland komt steeds weer nieuwe koormuziek voor liturgisch gebruik – uitzonderlijk in Europa. Ondanks een afnemend aantal kerkgangers in de Engelse kathedralen, zijn er wel bloeiende koren en koorscholen. Veel componisten breiden het repertoire van kerkmuziek uit.

HOMOGEEN

De klank van het twintigkoppige koor was opvallend homogeen en tegelijkertijd helder in alle stemmen. Hoogtepunt was in dat opzicht het laatste vijf- en zesstemmige deel waarbij zangers van alle stemsoorten door elkaar stonden. Ze werden soepel begeleid door Henk van Zonneveld en Jan Hollestelle. Van Zonneveld bespeelde een orgel van niet meer dan één kubieke meter groot, aanzienlijk kleiner dan het monumentale Smitsorgel; Hollestelle was te horen op een violone, een instrument dat is te plaatsen tussen gamba en contrabas in.

Nederlands Kamerkoor

Vrijdag 6 maart geeft het gerenommeerde Nederlands Kamerkoor om 20.15 uur haar derde concert in de basiliek. Met 'Bach, Bach, Bach' presenteert het gezelschap een programma waaraan de Bach-liefhebber zijn hart kan ophalen. Bach's motetten dienen als uitgangspunt voor de Belgische dirigent en specialist Erik van Nevel. Ook Bach's zoon Carl Philipp Emanuel schreef parels van motetten. Onbekend, maar zeer bemind onder liefhebbers. En Bach dient als inspiratiebron in een adembenemend succeswerk van de Noorse componist Knut Nystedt, Immortal Bach. Een stuk dat ongetwijfeld hoog in de 'Hart en Ziel-lijst' staat van koormuziekliefhebbers in Nederland.

Kaarten voor het Nederlands Kamerkoor kosten 25 euro (15 euro voor houders van een CJP-kaart tot 30 jaar) en zijn te bestellen via www.nederlandskamerkoor.nl en te koop aan de kassa vanaf 19.15 uur.

FOTO BOVEN: Met de Boxtelse neven Kees en Peer Doevendans in haar midden verzorgde het professionele kamerkoor Basilius College uit Nijmegen een hartverwarmend optreden in de Sint-Petrusbasiliek. (Foto: Peter de Koning).


DichtSlamRap

vanavond in

Le Temps Perdu

Onder voorzitterschap van ACG Vianen, de eerste winnaar van DichtSlamRap, begint vanavond in café Le Temps Perdu aan de Markt in Boxtel de twaalfde editie van de dichtwedstrijd. Het evenement begint vanavond om 20.00 uur; de toegang is gratis.

De twaalfde editie lijkt een 'botsing' te worden tussen jong en oud, zo voorspelde organisator Marcel Linssen vorige week al in Brabants Centrum. Geroutineerde woordkunstenaars als Jee Kast, Peter M. van der Linden en Michelle Bracke gaan het opnemen tegen young eager poets, zoals Linssen de jeugdige deelnemers typeert. Het zijn talenten die nog maar kort meedraaien.

VERFIJNDE DICHTKUNST

Een goed voorbeeld is Sara Eelen, die dit jaar voor het eerst – via de prefinale – een plek veroverde in de eindstrijd van DichtSlamRap. De jonge Vlaamse uit Zoersel won al een grote taalwedstrijd in Turnhout en zal het publiek vast en zeker verrassen. Ook de verwachtingen rond Sannemaj Betten, Maarten Buser en Marloes Robijn zijn hooggespannen. Daan Zeijen uit Goirle is ook een belofte die naar Boxtel afreist om zijn verfijnde dichtkunst te laten horen. De winnaar krijgt 150 euro én een ticket voor deelname aan het NK Poetryslam 2016.


VanBakkus akoestisch

De Boxtelse band vanBakkus speelt komende zondag 1 februari in restaurant Vandaag Kookt aan het Stationsplein. Tussen 16.00 en 18.00 uur klinken bekende songs in een akoestisch jasje met veel meerstemmigheid. VanBakkus bestaat uit Fons van Heesch (zang), Guido van Eijk (gitaar en zang), Jeroen van Lier (gitaar) en William van Houtum (bas).