Jim van Osch was één van de deelnemers aan de Boxtel Open, een dartstoernooi in de accommodatie van handboogschutterij L'Union. (Foto: Hans Verberk).
Jim van Osch was één van de deelnemers aan de Boxtel Open, een dartstoernooi in de accommodatie van handboogschutterij L'Union. (Foto: Hans Verberk). Foto: Hans Verberk

boxtel open trekt ruim 200 deelnemers

'Door darts ben ik goed in rekenen'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Vanwege een dartswedstrijd in Duitsland, die zaterdagavond pas was afgelopen, lieten enkele toppers het jaarlijkse toernooi in Boxtel schieten. Met 79 koppels, 160 singles en 58 jeugdspelers was de organisatie, leden van handboogschutterij L'Union Boxtel, echter dik tevreden. De Belg Dimitri van den Bergh won het individuele toernooi, terwijl de broertjes Kim en Ronnie Huybrechts als beste koppel uit de bus kwamen. De verliezersronde bij de singles werd gewonnen door Jerry Hendriks.

Doorlopend werden pijlen gegooid op de twintig banen in de accommodatie van L'Union aan de Molenwijkseweg. Het jeugdtoernooi ging in de ochtend van start en rond het middaguur kwamen ook de senioren de baan op. De twaalfjarige Gian van Veen, winnaar in zijn leeftijdscategorie, had dispensatie gekregen om ook bij de senioren zijn dartskunsten te tonen.

,,Drie jaar geleden voetbalde ik nog. Ik won op negenjarige leeftijd een dartstoernooi bij mijn voetbalclub. Toen ben ik me in de sport gaan verdiepen, zoals de afstand tot het dartbord en de manier van gooien", legde Gian uit. ,,In januari 2012 speelde ik mijn eerste échte dartstoernooi. Ik verloor daar in de eerste ronde, maar kwam in dat duel wel op een 2-0 voorsprong tegen een goede darter. Daarna kwam er een stijgende lijn in de resultaten."

Zo won de jonge darter het Open d'n Beer toernooi in Rosmalen en de Nederlandse Dartsbond Ranking in Delft. ,,Op sommige toernooien krijg ik dispensatie om met de senioren mee te doen. Toch maak ik nog niet de definitieve overstap. Dan kom je tegen de echte toppers en is de kans groot dat er veel nederlagen volgen. Eerst wil ik nog wat ervaring opdoen", aldus de tiener uit het dorpje Poederoijen.

Dat darts ook nog andere voordelen met zich meebrengt, maakte Gian zondag duidelijk. Lachend: ,,Ik heb een klas overgeslagen, omdat ik goed ben in rekenen. Dat is sinds ik dart mijn grote specialiteit."

mannensport

Ook in Boxtel bleek dat darts een echte mannensport is. Slechts een handjevol vrouwen schreef zich in voor het toernooi. ,,En eigenlijk zou ik niet eens meedoen, maar het maatje van mijn broer kon niet", aldus Sabine Huijberts uit Boxtel. Ze won het eerste koppelduel. ,,Maar vraag me niet hoe. Ik dart puur voor de lol en ben door mijn vriend in aanraking gekomen met de sport." Dat gold ook voor Jennifer Bouley uit 's-Hertogenbosch. ,,Ik kan bij ieder toernooi wel op een krukje toekijken hoe mijn vriend pijltjes gooit, maar dan doe ik liever zelf mee." Ze vormde zondag een koppel met Stephanie Davies uit Vlijmen voor wie darts 'alles' is. ,,Al van kleins af aan gooi ik pijltjes en nu neem ik deel aan een aantal regionale competities. Het is een leuk spel, ik doe het puur voor de lol." Ze doet ook mee aan het singletoernooi. ,,En ze zal mij zo nog wel overhalen", grinnikte Jennifer.

VAN HEINDE EN VERRE

Voorzitter Cor Hogenboom van L'Union liep zondag tevreden rond in de accommodatie. ,,Vorig jaar hadden we meer dan tweehonderd deelnemers aan het seniorentoernooi. Dat was te veel, waardoor we nu gekozen hebben voor een maximum aantal van 180 mensen. Dat we uiteindelijk 160 deelnemers hebben, is dan ook prima. Ook met de zestig jeugdspelers ben ik blij. Je merkt dat darts populairder is geworden sinds de prestaties van 'onze' Michael van Gerwen. Bovendien zijn er niet veel jeugdtoernooien in Nederland, waardoor darters van heinde en verre naar Boxtel komen."

Uitslagen Boxtel Open

JEUGDTOERNOOI

9 tot en met 11 jaar: 1. Lars Strik; 2. Nicky v. Aalst. 12 en 13 jaar: 1. Gian v. Veen; 2. Joeri v. Oort. 14 en 15 jaar: 1. Remon v.d. Heijden; 2 Max Ligtvoet. 16 en 17 jaar: 1. Joey Greijn; 2. Sylvano de Bie.

SENIOREN

Koppeltoernooi: 1. Kim en Ronny Huybrechts. Singletoernooi: 1. Dimitri v.d. Bergh; 2. Berry v. Peer. Verliezersronde: 1. Jerry Hendriks.


Jubilerend
TSD Dekker
opent DoJo

Zaterdag 31 januari viert Taekwondo School Dekker (TSD) het 25-jarig jubileum. De nieuwe DoJo in sporthal De Braken wordt die dag om 10.00 uur op feestelijke en vooral ook verrassende wijze geopend.

Eerder werd gemeld dat sportwethouder Herman van Wanrooij de opening zou verrichten, maar de feestcommissie heeft gekozen voor een andere invulling, laat eigenaar Ad Dekker van de sportschool weten. In het het interview dat vorige week in deze krant verscheen was abusievelijk de term 'bondscoach' weggevallen. Acht jaar vervulde Dekker deze functie en reisde in die hoedanigheid de hele wereld over.

REÜNIETRAINING

Aansluitend aan de opening van de DoJo wordt zaterdag in De Braken een speciale reünietraining gehouden die ongeveer een uur duurt. Daaraan kunnen alle leerlingen én oud-leerlingen van TSD deelnemen. Aansluitend is er gelegenheid voor de aanwezigen om elkaar te ontmoeten en herinneringen op te halen onder het genot van een hapje en een drankje.

Zaalvoetbal

Uitslagen zaterdag 24 januari

X2COM - Corfu        9-6

Hajji/Kissami - Laansma        7-2

Fysio De Dommel - v.d. Langenberg        1-6

Tahadi - 't Tweespan        2-5

Kwalitaria Strik - Heva Auto's        2-3

Vouwwagenspecialist - Adm. Jilesen        10-4

Autorijschool Gestel - De Nozem        2-3

Filipe Mode - Hart van Boxtel        5-4

Programma zaterdag 31 januari

CJ v .d. Sande - Autorijschool Gestel        16.30

Filipe Mode - De Nozem        17.15

Dongen/v.d. Wiel - v. Stekelenburg        18.00

Bakkal - Hart van Boxtel        18.45

Vouwwagenspecialist - Pika Bikes        19.30

Adm. Jilesen - Laansma Tuinen        20.15

Goossens Advies - Café 't Geveltje        21.00

Uitslagen maandag 26 januari

Celdex - Auberge        3-6

Plaza/Kwalitaria - Vermeer        3-14

v.d. Heijden - v. Stekelenburg        7-1

Requal Team - Meijtech Montage        4-6

Programma maandag 2 februari

Green Team - Requal Team        19.00

Interieurshop - Termeer Support        19.45

Auberge - Hart v. Boxtel        20.30

Comsche Hoeve - Faes Entertainment        21.15

Plaza/Kwalitaria - Corfu        22.00