Afbeelding
Foto: Peter de Koning

clubkampioenschap trekt meer dan honderd deelnemers

Turners Tabitta tonen hun kunsten

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Het was zondag druk in de gymzaal van Tabitta in Boxtel-Oost. Meer dan honderd kinderen van de turnvereniging namen deel aan de jaarlijkse clubkampioenschappen. Zij werden tijdens hun oefeningen luidkeels aangemoedigd door hun (groot)ouders, zusjes en broertjes. Tegelijkertijd werd ook aandacht gevraagd voor een bijzondere sponsoractie van Helga de Wolf.

De turnsters toonden oefeningen op de onderdelen sprong, brug, balk en vloer. ,,Vervolgens geven wij de deelnemers een punt tussen één en tien", legde trainster Britta de Cort uit. ,,Voor de meeste kinderen is dit de enige wedstrijd waaraan ze jaarlijks deelnemen, dus het is toch wel spannend voor ze."

Anne Dikmans (8) had echter geen enkele last van zenuwen. ,,We hebben veel geoefend, ik denk wel twintig dagen." Het meisje kende de oefeningen dan ook uit haar hoofd. ,,Op de balk moest ik twee keer een aansluitpas laten zien, een zweefstand en dan twee tellen vasthouden. Na het passeren en op de hurken draaien, mocht je zelf een oefening bedenken. Ik koos voor de schorpioen." Anne turnt al drie jaar. ,,Ik zit ook op muziek- en dansles en taekwondo, maar turnen vind ik het leukst. Je wordt lenig en mag altijd mooie pakjes dragen." Haar favoriete onderdeel is de vloer. ,,Nu kan ik de handstand het beste. Ook lukt het me om op de brug een koprol te maken zonder dat de trainsters helpen. Hopelijk kan ik binnenkort óók de split en de spagaat op de vloer."

Ook Bregje van den Oetelaar (8) kende alle oefeningen uit haar hoofd. ,,Ik heb vorig jaar al meegedaan aan de clubkampioenschappen, maar nu ging het een stuk beter. Mijn tante turnde en het leek mij ook leuk. De ringen zijn mijn favoriete onderdeel, maar vandaag hebben we oefeningen op andere toestellen. Ik vind het helemaal niet eng om voor publiek op te treden, juist leuk", zegt Bregje. Ze zit ook op duikles. ,,In het zwembad doe ik regelmatig de handstand. In het water gaat het een stuk makkelijker..."

Ook de wens voor een eigen gymhal werd zondag nog eens uitgesproken. ,,Je ziet tijdens de clubkampioenschappen dat het toch wel erg knus is in de hal", aldus De Cort. Ze geeft aan dat Tabitta inmiddels een commissie is gestart om te kijken naar de mogelijkheden. ,,We zijn de enige club in Nederland die geen hal heeft, maar waarbij de leden wél op het hoogste niveau trainen." Tegelijkertijd is Helga de Wolf, moeder van de negenjarige Floor, een bijzondere actie gestart. Zij kwam via sociale media in aanraking met De Karavaan, een initiatief van de provincie Noord-Brabant en Brabantse topsporters.

rekstok

Onder het motto 'Heel Brabant sport' hopen topsporters dat Brabanders deelnemen aan een sportieve uitdaging, met als doel geld op te halen voor voorzieningen voor een sportclub naar keuze. Op Hemelvaartsdag, donderdag 14 mei, maakt iedere deelnemer de uitdaging waar. ,,Toen ik dit las, dacht ik meteen aan Tabitta en dat ik voor die club in actie wilde komen. Mijn dochter turnt nu 2,5 jaar bij deze vereniging. Ik zie dat er enorm hard wordt getraind. Turnsters strijden op het hoogste niveau mee om de prijzen. De leden worden echter beperkt door de ruimte. Natuurlijk is een eigen turnhal het grootste doel, maar er zijn nog genoeg andere dingen nodig. Iedere euro is meegenomen", legt De Wolf uit. Zo heeft ze gekozen geld in te zamelen voor een trainingsrekstok, ter waarde van 2.100 euro. ,,Deze rekstok wordt sinds vorig seizoen gebruikt in wedstrijden."

De Wolf probeert de komende maanden geld in te zamelen en zal op Hemelvaartsdag een wielertocht van 150 kilometer afleggen. ,,Tijdens De Karavaan worden op allerlei plekken in Noord-Brabant sportieve activiteiten georganiseerd, zoals hockeyclub 's-Hertogenbosch, zwembad De Tongelreep in Eindhoven en Koning Willem II Stadion in Tilburg. Samen met wielrenster Marianne Vos fietsen we een route langs alle locaties. Ik heb nu nog geen wielerfiets, maar het komt zeker goed. De komende maanden ga ik flink trainen."

De Boxtelse probeert daarnaast zoveel mogelijk geld bij elkaar te krijgen. De leden van Tabitta helpen haar daarbij. Zo stond tot grote verbazing van De Wolf een grote doos met 'Steun Helga' in de gymzaal tijdens de clubkampioenschappen. ,,Het is toch geweldig", glundert De Wolf. ,,Het is zó'n leuke club, daarom verdient Tabitta zo'n actie ook."

Meer informatie is te vinden op dekaravaan.brabant.nl/deelnemer/44/helga-de-wolf.

FOTO GROOT:Trainster Britta de Cort (links) hield op het onderdeel sprong Eva de Bijl goed in de gaten.

UITSLAGEN

6-8 jaar

Sprong: 1. Thijs Jansen; 2. Jans Tiebosch; 3. Bregje v.d. Oetelaar. Brug: 1. Maura Pruyssenaere de la Woestijne; 2. Kayla Schimmel; 3. Bregje v.d. Oetelaar Balk: 1. Kyra Lucius; 2. Maura Pruyssenaere de la Woestijne; 3. Janneke Verstappen Vloer: 1. Janneke Verstappen; 2. Kyra Lucius; 3. Bregje v.d. Oetelaar.

9-11 jaar

Sprong: 1. Michelle v.d. Mijden; 2. Saraphina Afari; 3. Ellen Smetsers Brug: 1. Birgit Maurix; 2. Michelle v.d. Mijden; 3. Saraphina Afari Balk: 1. Saraphina Afari & Ellen Smetsers; 3. Michelle v.d. Mijden Vloer: 1. Saraphina Afari; 2. Nicky Willems; 3. Birgit Maurix.

12+

Sprong: 1. Hanna el Ghousli; 2. Kim v. Helvoort; 3. Kim de Rooij Brug: 1. Kim de Rooij; 2. Nick Scholten; 3. Hanna el Ghousli Balk: 1. Mariska Jacobs; Hanna el Ghousli; 3. Rowy Roche & Fenna Scholten Vloer: 1. Rowy Roche; 2. Kim de Rooij; 3. Ayse Loupias.

Jong talenten

1. Floor Melssen, 2. Liz v. Eijndhoven, 3. Mara v.d. Heijden.


BASKETBALLERS BLIJVEN MEEDRAAIEN IN DE TOP

Sterkte teamprestatie leidt tot winst JRC

De basketballers van JRC, momenteel de nummer twee van de competitie kregen zondag bezoek van het uit Heerlen afkomstige Tracks Parkstad, dat op plek vier van de ranglijst staat. De winst bleef in Boxtel; JRC won zondag nipt met 82-78.

Lijstaanvoerder Tantalus won vrijdag van nummer drie Den Dungk, waardoor het voor JRC noodzakelijk was te winnen om nog in de race om het kampioenschap te blijven. ,,We wisten dat het een zware wedstrijd zou worden. Tracks zet ook goede uitslagen neer en wij misten Jaap van Loon en Jay van de Snepscheut", aldus coach Joris Schellekens. ,,Het team heeft echter laten zien de afgelopen weken kwalitatief breed genoeg en bovenal mentaal ijzersterk te zijn."

Tracks nam in de beginfase het initiatief en kwam op voorsprong. JRC zocht via Robert Smits en Remy van de Snepscheut de basket op en na zeven minuten was de stand gelijk. De tegenstander nam echter het initiatief terug en leidde zijn ploeg met twaalf punten op rij naar een ruime voorsprong: 13-22. JRC besloot Erdinc Bostanci in te brengen en dat wierp zijn vruchten af in het tweede kwart. De ploeg pakte langzaam de controle terug en kwam terug tot 25-27.

OPGELUCHT

De Limburgers kozen voor een tijdelijke zoneverdediging om de aanval van JRC te ontregelen. Dit pakte echter anders uit, want de Boxtelse trein kwam op gang en toonde fraai positiespel met zes driepunters en een veldscore van twee punten. Tracks deed nog wat terug, maar moest lijdzaam toezien hoe JRC met een voorsprong de rust inging: 45-36.

Na de rust vond Tracks de basket weer. De stand werd gelijk getrokken, maar een vrije worp van Coen van der Meijden en een inside score van Kai Elissen zorgden er echter voor dat Boxtel toch met een kleine voorsprong het derde kwart afsloot: 63-60. Robert Smits opent met een driepunter het laatste kwart en met goede scores van Elissen en Van der Meijden hield Boxtel druk op de Limburgers. Tracks werd fysiek afgehouden van de basket en ging op zoek naar driepunters. Dit lukte de ploeg vier keer, waardoor de Limburgers telkens in het spoor van JRC bleven. In een hectische slotfase hield Boxtel de controle en kan Tracks niet meer dichterbij komen dan drie punten. JRC miste aan het einde meerdere vrije worpen, waardoor de Boxtelse ploeg pas bij het laatste fluitsignaal opgelucht adem kon halen.

FOTO LINKS: Kai Elissen (rechts) van de Boxtelse basketbalvereniging JRC in duel met een speler van Tracks Parkstad, onder toeziend oog van Coen van der Meijden. (Foto: Hans Verberk).

Afbeelding