Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

geen goede vooruitzichten voor beeldbepalende boom

Op 'ziekenbezoek' bij kastanjeboom

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Onderaan de stam van de bekende kastanjeboom op het terrein van Villa Het Hof, midden in het Boxtelse centrum, is al enige tijd een grote zwam te zien. Dat was voor Willy Vonhögen enkele maanden geleden reden voor een ingezonden brief in Brabants Centrum. De gemeente Boxtel besloot naar aanleiding van deze uiting van zorg een onderzoek naar de boom in te stellen.

,,De brief van mevrouw Vonhögen heeft ons getriggerd", aldus wethouder Herman van Wanrooij. ,,Als mensen zich ergens zorgen over maken, moet je daar iets mee doen. Deze monumentale boom is beeldbepalend voor Boxtel. Natuurlijk zijn we ervoor om álle bomen te laten staan, maar het moet wel veilig zijn. De boom is geen eigendom van de gemeente, maar hoort bij Villa Het Hof. Veiligheid in de openbare ruimte is echter wel een prioriteit van de gemeente, waardoor we hebben besloten een intensief onderzoek te laten verrichten. Je moet er niet aan denken dat midden in het centrum grote takken afbreken", aldus Van Wanrooij. Michel de Groot van Pius Floris Boomverzorging en Boomadvies werd in de arm genomen, hij nam vorige week donderdag de kastanjeboom onder de loep.

Briefschrijfster Vonhögen was door wethouder Van Wanrooij uitgenodigd bij het onderzoek aanwezig te zijn. Gewapend met fototoestel kwam ze naar Villa Het Hof. ,,Het voelt toch alsof we op ziekenbezoek gaan. Ik heb erg getreurd om de beuk die onlangs in de Molenstraat gekapt is. Vervolgens zag ik de zwam op deze prachtige boom en heb ik een brief geschreven." Ook José Poort, Cor Kievit en Frans Maas van de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel (WNLB) waren aanwezig.

monster

De Groot legde uit dat hij gestart is met een visuele inspectie. ,,Zo kijk ik naar knoppen, vertakkingen en aanhechtingen van de boom." De onderzoeker schatte dat de boom ongeveer honderd jaar oud is. Ook de grote zwam werd nader bekeken. ,,Er bestaan veel zwammen die geen schade aanrichten, maar je hebt parasitaire soorten die een boom langzaam kunnen opvreten." Welke zwam aan de Boxtelse kastanjeboom zit, was volgens de onderzoeker nog niet helemaal duidelijk. Kievit, lid van de paddenstoelenwerkgroep van de WNLB, dacht dat het om de vuurzwam of echte tonderzwam ging. ,,Ik neem sowieso een monster van de zwam mee om nader te onderzoeken."

Met behulp van boringen met een stang van 48 centimeter lang heeft De Groot onderzocht in hoeverre er sprake is van houtrot rondom de zwam. ,,Er zit nog vrij veel gezond hout, dat is positief nieuws." De onderzoeker had echter wel iets anders ontdekt: de boom lijdt aan kastanjebloedingsziekte, een infectie waarmee paardenkastanjebomen te maken kunnen krijgen. ,,Het bastweefsel wordt door deze ziekte aangetast, waardoor het spinthout vrij komt te liggen en vatbaarder is voor infecties", legde De Groot uit. ,,Helaas kunnen we de ziekte niet genezen of afremmen. Hierdoor is er geen goede levensverwachting voor de boom. Hij moet goed in de gaten worden gehouden. Bij kastanjebloedingsziekte kan het heel snel gaan, maar zover is het nog niet."

FOTO BOVEN: Michel de Groot (tweede van links) geeft uitleg over zijn onderzoek naar de kastanjeboom op het terrein van Villa Het Hof. De boom, die ongeveer een eeuw oud is, lijdt aan kastanjebloedingsziekte. (Foto: Annelieke van der Linden).

Afbeelding