Afbeelding
Foto: Peter De Koning

DRUKKE DISCUSSIEAVOND VOOR ALLE SUBSIDIEONTVANGERS

Subsidies verdelen is hels karwei

Wat is een eerlijke en fatsoenlijke manier om in Boxtel de subsidiegelden te verdelen? Die vraag stond gisteravond, woensdag 14 januari centraal tijdens een discussieavond voor subsidieontvangers.

Voor de begroting van 2016 moet Boxtel 600.000 euro bezuinigen op 5 miljoen euro subsidie. Hoe dat per subsidieontvanger uitpakt, is nog onbekend. De gemeenteraad moet eerst de bezuinigingsmethode vaststellen. En daarbij mogen burgers en instanties meedenken. Zoals gisteravond in het waterschapsgebouw. Daar bleek onder andere dat de Boxtelse subsidieontvangers een breed en kleurrijk gezelschap vormen met subsidiebedragen van 182 euro tot 1,2 miljoen.

Na een luchtige introductie verscheen stelling 1: Als meerdere organisaties een vergelijkbare activiteit organiseren, moet de gemeente één organisatie subsidiëren. De voorstanders waren in de minderheid. Hun belangrijkste argument: kies de meest efficiënte organisatie en stimuleer samenwerking tussen organisaties. De vele tegenstanders verzetten zich fel. ,,Verschillende clubs zijn niet voor niets zo gegroeid. Laat ze zelf bepalen of ze willen samenwerken", vonden zij. Een enkeling zei het ondenkbaar te vinden dat Liempdenaren hun club zouden moeten verruilen voor een vergelijkbare vereniging in Boxtel.

'Ook hobby en ontspanning moeten subsidie krijgen' luidde stelling 2. De keuze 'voor' of 'tegen' was lastig. De meerderheid was voor, maar hobby en ontspanning bleken moeilijk te definiëren. Waar ligt de grens met maatschappelijk belang, vroeg men zich af. Net als: ontspanning hoort bij gezond leven en is dus belangrijk. Uit het tegen-kamp kwam een opmerking die velen wel konden billijken: subsidieer de jeugd, laat volwassenen zoveel mogelijk hun hobby betalen.

Automatismen

De grote meerderheid was het eens met stelling 3: geef pas subsidie als de organisatie zich niet anders kan financieren. ,,Er zit te veel automatisme in subsidieverlening. Elke ontvanger maakt voortaan een plan met doelen en bestedingen en maakt zo min mogelijk maatschappelijke kosten. De gemeente kan clubs steunen bij het zoeken naar alternatieve fondsen", was een veelgehoorde opvatting.

Morgen, vrijdag 16 januari gaat het college de markt op om van de mensen te horen wat zij vinden (zie ook pagina 3). Uiterlijk in maart besluit de gemeenteraad over de manier waarop Boxtel de geplande bezuiniging gaat realiseren.

OP DE FOTO: In het waterschapsgebouw discussieerden clubs en instanties met wethouder Lestrade (achtergrond) en debatleider Rogier Elshout. (Foto: Peter de Koning).