GESPREKKEN MET MEERDERE PARTIJEN

Kleine Aarde moet weer een visitekaartje worden

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Het Boxtelse terrein De Kleine Aarde (DKA) staat de komende maanden weer volop op de agenda. Nog één keer kijken de Boxtelse politici terug. Dinsdag 20 januari wordt in de gemeenteraadsvergadering gesproken over de samenwerking met het bedrijf Triple E, dat zich in maart op het terrein vestigde en eind vorig jaar failliet ging. Die avond wordt ook een blik geworpen op de toekomst. Zo moet duidelijk worden binnen welke kaders het terrein ingevuld dient te worden.

In de laatste gemeenteraadsvergadering van vorig jaar diende oppositiepartij Balans een motie in waarin ze het college opriep de gemeenteraad kaders te laten vaststellen over de gewenste invulling van DKA in de toekomst. De partij kreeg steun van CDA en PvdA/GroenLinks. Vervolgens vroeg Balans ook om DKA toe te voegen aan de agenda van 20 januari. Het verzoek werd aanvankelijk afgewezen, maar alsnog gehonoreerd.

Tijdens de bijeenkomst wordt de gemeenteraad gevraagd in te stemmen met vier randvoorwaarden voor DKA. Zo zouden de toekomstplannen in lijn moeten liggen met het van oudsher duurzame gedachtegoed van het gebied, een educatieve kant moeten bevatten, budgettair neutraal moeten zijn en moet er samengewerkt worden met solide en betrouwbare partijen.

Daarnaast vraagt het college ook instemming van de gemeenteraadsleden over de verantwoording van het traject met Triple E van de afgelopen maanden. Dat bedrijf ging eind vorig jaar failliet. ,,We hebben de teugels strak gehouden", stelt Van de Wiel. ,,In maart is het contract met Triple E van start gegaan, in mei trokken we aan de bel toen er geen huur werd betaald. In eerste instantie probeer je tot een oplossing te komen. De positieve draai kwam echter na de zomer nog niet, waardoor we besloten de samenwerking te beëindigen."

Het faillissement van Triple E volgde kort daarna. ,,De curator is momenteel de rechtmatige eigenaar van het terrein. Wettelijk zouden wij pas weer over drie maanden over het terrein kunnen beschikken, maar we hebben graag op korte termijn de locatie weer in bezit." Inmiddels is besloten dat Boxtel een afkoopsom van vijfduizend euro aan de curator betaalt. De verwachting is dat Boxtel in februari weer vrij over het terrein kan beschikken. Voorafgaand aan de verhuur aan Triple E investeerde Boxtel 50.000 euro in het onderhoud. ,,Dat had sowieso moeten gebeuren en inmiddels is duidelijk dat we de investering hebben terugverdiend, omdat de waarde van de locatie met ongeveer hetzelfde bedrag is vermeerderd", legt de wethouder uit.

Na de vergadering komende dinsdag spreekt de gemeenteraad in maart opnieuw over de toekomst van DKA. In deze bijeenkomst wordt duidelijk welke partijen zich hebben gemeld om het terrein weer nieuw leven in te blazen. ,,We zijn momenteel in gesprek met meerdere initiatiefnemers. En zoals het er nu uit ziet, gaan er meerdere partijen samenwerken", aldus Van de Wiel. Om wie het gaat, wil de wethouder nog niet prijsgeven. ,,Ik hoop dat DKA weer een visitekaartje van Boxtel wordt, net zoals vroeger."