Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

PEER EN KEES DOEVENDANS TREDEN OP MET BASILIUS COLLEGE

Boxtelse neven verslaafd aan muziek

TONNIE WESSELING

In de Sint-Petrusbasiliek zingt op vrijdag 23 januari het Nederlands Kamerkoor het Basilius College. Een koor bestaande uit twintig professioneel geschoolde zangers en zangeressen onder leiding van dirigent Bas Ramselaar. Het concert begint om 20.15 uur. In dit koor zingen twee rasechte Boxtelaren, de neven Kees en Peer Doevendans.

Het Basilius College is nog vrij nieuw. Het kamerkoor werd in september 2011 opgericht door Arie Perk die vervolgens Bas Ramselaar als dirigent aantrok. Peer Doevendans zag een advertentie voor koorleden en dacht meteen: ,,Dat is iets voor mij. Aanvankelijk was er geen plaats, maar bij het tweede project kon ik meteen aanschuiven. Als ensemblezanger had ik al heel veel ervaring. Ik zing m'n hele leven al!"

Peer komt uit een muzikale familie en begon als jochie van acht al te zingen bij het Boxtels Maria Reginakoor. ,,Ik ben toen met het virus besmet en sindsdien niet meer gestopt met zingen." Het Basilius College wilde overdag repeteren en Peer Doevendans, die als roostermaker bij het Jacob-Roelandscollege werkt, kon hier tijd voor vrijmaken. Neef Kees: ,,Peer tipte mij en zei 'Dit is iets voor jou'. Zo schoof ik als professioneel zanger ook aan."

LICHAAMSTAAL

Kees werd op zesjarige leeftijd lid van het Heilig Hartkoor. ,,Ik heb daar de basis gelegd, ben later naar het conservatorium gegaan en heb vervolgens muziekwetenschappen gestudeerd in Utrecht." Kees is dirigent van drie koren, waaronder het Boxtelse Sint-Petruskoor, en geeft muziekles. Hij leeft voor de muziek: ,,Dit talent heb ik zomaar meegekregen en ik heb er mijn vak van kunnen maken!" De Boxtelaar coacht ook slagwerkers en laat ze soms eerst zingen: ,,Er gaat dan een wereld voor ze open wanneer ze het letterlijk in hun lijf voelen: alles begint met zingen!"

Beide neven noemen zingen een verslaving en zeggen niet zonder muziek te kunnen. Ze roemen ook dirigent Ramselaar. Kees: ,,Hij is ook stempedagoog en weet dit ontzettend goed over te brengen, hij reikt ons steeds weer nieuwe dingen aan". Peer: ,,Bas laat met lichaamstaal zien hoe alles moet. Hij straalt professie uit en weet hoe belangrijk het is om aan de 'andere' kant te staan."

Vrijdag 23 januari is het de eerste keer dat het Basilius College in Boxtel komt zingen en dat is de verdienste van beide neven. Peer: ,,De Sint-Petrusbasiliek is een schitterende kerk met mooie akoestiek. Het is een prachtig gebouw dat zich uitstekend leent voor dit soort muziek. Het zou best leuk zijn om bijvoorbeeld in 's-Hertogenbosch te staan, maar Boxtel en deze locatie is toch wel héél speciaal." Kees, over het koor: ,,We zijn ontzettend muzikale mensen en nu begint het bij elkaar te komen."

ROUWMUZIEK

Het concertprogramma Vale of Tears omvat volgende week werken van Engelse componisten uit de Renaissance en de Romantiek. Na de pauze wordt de begrafenismuziek van de Engelse Queen Mary gezongen met werken van onder meer Henry Purcell en Thomas Morley. Kees: ,,De mooiste muziek is voor de rouw geschreven, kijk maar naar de Mattheus Passion."

,,Hoe triester het verhaal hoe mooier de muziek", vult Peer aan. Hij vindt het programma heel toegankelijk voor iedereen die van mooie muziek houdt: ,,Ik ben er wel erg trots op dat ik met mijn favoriete koor in mijn favoriete kerk mag zingen met dit fantastische programma."

Met het optreden van het Basilius College wordt een nieuwe impuls gegeven aan een klassieke muziekreeks in de Sint-Petrusbasiliek. Twee seizoenen vond er de serie Proefkamermuziek plaats, maar werd niet gecontinueerd.

Het Basilius College wordt instrumentaal begeleid door Henk van Zonneveld (orgel) en Jan Hollestelle (violone). Kaarten voor het concert zijn via www.basiliuscollege.nl te bestellen voor 12,50 euro. Aan de kassa betalen bezoekers 15 euro. Jongeren tot 18 jaar betalen vijf euro.

FOTO BOVEN: De Boxtelse neven Peer (links) en Kees Doevendans zingen van jongs af aan. Met het professionele Basilius College verzorgen ze volgende week in de Sint-Petrusbasiliek koorwerken uit de Renaissance en de Romantiek. (Foto: Albert Stolwijk).