Torengids Steven van Groeningen bij de maquette van de Sint-Petrusbasiliek op de Heilige Geestzolder van de kerktoren.
Torengids Steven van Groeningen bij de maquette van de Sint-Petrusbasiliek op de Heilige Geestzolder van de kerktoren. Foto: Henk van Weert

SCHOONMAAK OP HEILIGE GEESTZOLDER

Torengidsen Sint-Petrus ook actief in de winter

HENK VAN WEERT

Ook nu het winter is, kunnen belangstellenden rondleidingen krijgen in de Boxtelse Sint-Petrusbasiliek. Tot voor kort ontkwamen bezoekers er niet aan om een stukje buitenom te gaan met de gidsen, maar dat is sinds afgelopen week niet meer per se noodzakelijk.

Wie in de winter het middeleeuwse monument wil bewonderen, kan niet al te ver de toren in. ,,We gaan tot de eerste verdieping, de zogeheten Heilige Geestzolder. Daar is de maquette op een geheel gerestaureerde draagbaar geplaatst. Echt een aanwinst", vindt Steven van Groeningen, die samen met Jan Jaspers als torengids rondleidingen verzorgt.

De Boxtelaar kocht de antieke baar ooit in Rossum, waar het een attribuut was uit de plaatselijke kerk. ,,De doodskisten werden er mee weggedragen. Nu heeft de draagbaar een nieuwe functie als onderstel van onze maquette. Mooi hè", glundert Van Groeningen. Hij vertelt dat Frans van der Eerden, Jan Kerssens en smid Harrie van der Ven de draagbaar helemaal uit elkaar haalde en opknapten. Henk van Casteren zorgde er ondertussen voor dat de houten maquette een flinke schoonmaakbeurt onderging. ,,De draagbaar is loeizwaar en kan alleen voor zijn oorspronkelijke doel worden gebruikt als er aan weerszijden zeven dragers lopen..."


Prijzenexplosie

Jolanda Peijnenburg, Sigrid de Rooij, Henny van de Sanden, Marietje Langenhuizen, Josephine van Hooijdonk en Carla Vervoort zijn de gelukkige winnaars van de eerste 'Prijzenexplosie' in winkelcentrum Oosterhof. Klanten konden hun kassabon inleveren. De prijzen variëren van een fiets tot een smart-tv.


FLINTERDUN

De kerkvrijwilligers knapten niet alleen de draagbaar en maquette op, maar gaven de Heilige Geestzolder ook een flinke schoonmaakbeurt. De naam dankt deze verdieping aan het feit dat hier in vroeger eeuwen het graan werd opgeslagen van de Heilige Geesttafel, die actief was op het gebied van armenhulp, weet Van Groeningen.

Hij opent de ijzeren branddeur die toegang geeft tot de zolder boven de kerkgewelven. ,,De smid heeft er nu een katrolgewicht aan gemaakt zodat de zware deur makkelijker open en dicht kan. Het systeem dateert al van eeuwen her, maar is nog altijd prima te gebruiken. Dat blijkt nu wel weer."

Via een houten loopbrug voert de torengids belangstellenden over de van gips gemaakte gewelven van het middenschip. Nadat de katholieken de Sint-Petrus terugkregen in de negentiende eeuw, is het ingestorte dak hersteld, maar de kunst om stenen gewelven te bouwen was verloren gegaan. Nu hangt het gipsen plafond met stangen aan de houten gebinten.

,,Het lijkt heel wat, maar in feite is het pleisterwerk flinterdun", grinnikt Van Groeningen. Via een torentje in het transept keert de torengids met zijn bezoekers weer terug in de kerk. ,,We hoeven niet meer naar buiten. Dat is wel fijn in de winter."

RONDLEIDINGEN

Wie een rondleiding wil door de Sint-Petrusbasiliek en de kerktoren, kan contact opnemen met torengids Van Groeningen via telefoonnummer 06-53 24 67 28.

FOTO ONDER: Torengids Steven van Groeningen bij de maquette van de Sint-Petrusbasiliek op de Heilige Geestzolder van de kerktoren.