Op het 'natuurplein' van het Baanderherencollege maken toekomstige scholieren kennis met diverse proefjes. (Foto's: Peter de Koning).
Op het 'natuurplein' van het Baanderherencollege maken toekomstige scholieren kennis met diverse proefjes. (Foto's: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

MIDDELBAAR ONDERWIJS LOKT NIEUWE BRUGKLASSERS MET OPEN DAGEN

Schoolverlaters verkennen BHC en JRL

TONNIE WESSELING

Tijdens de jaarlijkse open dag van het middelbaar onderwijs in Boxtel heette directeur Jan Willem van den Berg van vmbo-school Baanderherencollege (BHC) zaterdag bijna iedereen persoonlijk welkom. Hij legde enthousiast uit wat aankomende brugklassers konden verwachten. In het Jacob-Roelandslyceum (JRL) werden bezoekers getrakteerd op limonade, koffie, gebak en belegde broodjes, maar er viel vooral veel te zien en te beleven.

Kort na de begroeting door de BHC-directeur krijgt Max uitleg over een speurtocht door docent Ferdi Vis. De jongen ontvangt een vel papier en moet in verschillende klassen op zoek naar letters. Deze letters vormen een woord dat op het formulier ingevuld moet worden. Er zijn hiermee leuke prijzen te winnen. Het valt meteen op dat deze school duidelijk voor een speelse, maar tevens educatieve manier gekozen heeft.

SCHONE SCHOOL

Marit en vriendin Renée komen uit Sint-Michielsgestel. Ze hebben al een aantal scholen bezocht, waaronder het Elde College. Marit: ,,Ik vind het hier wel leuk, mijn broer zit hier ook op school." Ze heeft interesse in dieren of wil later schooljuf worden. Verderop staat een aantal oudere leerlingen die het systeem van de School Steward Surveillanten uitleggen. Het motto hierbij is 'Een schone school'. Derdejaars leerlingen surveilleren om beurten een hele week tijdens de pauzes. Ze dragen daarbij opvallende lichtblauwe vesten. Mike staat te glunderen en vindt deze taak erg leuk. ,,Het is keigezellig op school en door onze taak als surveillant wordt er ook weinig gepest op school."

DOENER OF LEZER

Op de eerste verdieping is de route van het praktijkonderwijs. Hier wordt vijftig procent theorie- en vijftig procent praktijklessen gegeven. Aan Harm van de Klimop-school in Haaren wordt gevraagd of hij een 'doener' of een 'lezer' is. ,,Een doener", zegt Harm met een diepe zucht. Hij vindt het duidelijk erg spannend. Leraar Kees van Raay legt uit dat huiswerk al op school gemaakt kan worden. ,,De kinderen worden goed geobserveerd en ook geprikkeld voor de theorie. We vinden het contact met de ouders ook heel belangrijk."

Verderop in de gang loopt Tibe van Osch uit Sint-Michielsgestel met zijn moeder. Ze zijn vandaag ook al op het JRL geweest. Moeder zegt nog niet te weten op welk niveau Tibe gaat komen, waardoor beide scholen bezocht worden.

Een verdieping hoger ligt de VMDO-route. In een klaslokaal waar opvallend veel jongens rondlopen, bakken oudere leerlingen en hun leraar pannenkoeken. Stef heeft appelflappen gemaakt, maar zegt geen kok te willen worden. Zijn passie is sportleraar. In het lokaal Verzorging zijn veel meisjes. Haren worden gestyled en nagels gelakt. Maud uit Haaren voelt zich hier erg op haar gemak. Ze is 's morgens op het JRL geweest, maar vindt het hier leuker.

Het Baanderherencollege kijkt duidelijk naar de praktijk. Zo komen beurtelings diverse beroepsgroepen gastlessen geven. Laatst waren er treinmachinisten die onder meer criminaliteit en pesten in het openbaar vervoer als onderwerp hadden. Verder besteedt de school ook aandacht aan drugsvoorlichting, homoseksualiteit en gelijkheid. Tijdens de open dag propageert het Baanderherencollege dat doen én leren in samenwerking hoog in het vaandel staan.

GOEDE NAAM

Twee eersteklassers van het JRL ontpoppen zich in de vwo- en havo-school aan de Grote Beemd spontaan als ervaren rondleidsters en laten hun vriendin Renée van Loon de hele school zien met de nodige uitleg. Renée zegt ook nog naar het Maurick-College in Vught te willen omdat ze nog niet helemaal zeker van haar keuze is.

In de hal staat Sanne uit klas B1A met een aantal vriendinnen achter een lange tafel. De meiden delen informatiemappen uit en vinden dat zichtbaar een gewichtige zaak. In het biologielokaal tuurt Thijs Verschoor door een microscoop onder leiding van stagiaire Malou Hernkens. Hij probeert delen van een insect te herkennen en ontdekt een angel en een oog. Ook hij is nog zoekende en zegt nog niet te weten wat het gaat worden. Aan het enthousiasme van biologieleraar Oswald Remery zal het echter niet liggen: ,,We hebben een goede naam als school."

Bij het scheikundelokaal is het druk. Stijn Verhoeven doet een proefje met zand uit Zandvoort én Boxtel. Hij probeert te ontdekken welke van de twee het zoute zeezand is. Derdeklasser Matthijs Born, gehuld in witte laboratoriumjas, legt het op een ervaren manier uit. Het valt duidelijk op dat de oudere leerlingen met plezier bereid zijn om de mogelijke nieuwkomers te helpen.

ZICHZELF LEREN

Boven in het Technasium worden alle bèta-vakken gegeven. Docente Hannie Mulder noemt het Technasium een groot


Binnenbrand
in Vinckenrode
blijkt lekkage

Het was gisteravond druk in de Mgr. Bekkersstraat. De Boxtelse brandweer, een ladderwagen uit 's-Hertogenbosch én de politie rukten uit naar woonzorgcentrum Vinckenrode voor een binnenbrandje.

De brandweer voerde een controle uit, waarna bleek dat er vloeistof lekte in een technische ruimte en dat zorgde voor rookontwikkeling. Een monteur werd vervolgens op de hoogte gebracht van de lekkage. (Foto: Albert Stolwijk).


pluspunt voor het JRL: ,,Het is iets wat de scholen in de omgeving niet hebben. We bieden extra vakken aan voor onderzoek en ontwerpen. Daarin moeten leerlingen opdrachten uit het bedrijfsleven uitvoeren en daarbij zetten ze alle kennis van de bèta-vakken in. Dit biedt als voordeel dat ze beter in staat zijn om kennis te verwerven. Ze leren zichzelf veel. In het bedrijfsleven worden op dezelfde manier problemen aangepakt. De scholieren worden zo beter voorbereid op de universiteit en hogeschool en hun verdere toekomst waardoor ze een betere keuze kunnen maken".

Geschiedenislerares Renate van der Linden is enthousiast. ,,Het gaat vandaag met pieken en dalen. Er komen ook veel kinderen die al broers en zussen hier op school hebben. De eerste indruk is positief al zijn sommigen nog erg verlegen."


Zangeres Joia
brengt single uit

Silver Plate. Dat is de titel van de tweede single die Joia Rath, de 22-jarige getalenteerde zangeres uit Boxtel, heeft uitgebracht.

Ze viert de release van het nummer met een toer, met als hoogtepunt een show in de Rotterdamse concertzaal De Doelen op vrijdag 30 januari. Joia is al ruim twaalf jaar bezig met zang en studeert momenteel aan de Codarts Popacademy in Rotterdam.


In de aula van het Jacob-Roelandslyceum wordt onder meer uitleg gegeven over de lessen Engels in de Boxtelse vwo- en havo-school.
Afbeelding