SCULPTUUR HALVE SLAG GEDRAAID

Kunstwerk 'In Gesprek'
blijft op Dommeloord

Gistermiddag is het kunstwerk In Gesprek omgedraaid. Sinds enkele jaren staat de bronzen sculptuur van Marga Brey op een grasveld van het buurtje Dommeloord, met de rug naar zowel de rivier als het fiets- en wandelpad Lange Loop. Daar is nu verandering in gekomen.

In Gesprek werd in 1982 bij het toen geopende overdekte zwembad Den Haagakker geplaatst. Bij de sloop van dat bad, precies 25 jaar later, werd het beeld tijdelijk verplaatst en kreeg het, op een grote betonnen sokkel, een plekje op Dommeloord. Destijds werd ervoor gekozen om de twee robuuste figuren, die met opgetrokken knieën en met de armen om elkaar heen geslagen, met de rug naar de rivier de Dommel te plaatsen. Als je kunstwerk van voren bekijkt, past het mooi in de groene landschap was de gedachte. Maar de meeste passanten zagen het beeld juist van achter.

Inmiddels heeft de Kunststichting in overleg met het gemeentebestuur besloten dat In Gesprek definitief op Dommeloord blijft. Het komt er niet van om het beeld terug te plaatsen op de oorspronkelijke locatie. Onder meer omdat er nog altijd rekening wordt gehouden met verbouwing van het nabij winkelcentrum Oosterhof. Gisterochtend kwam een kraanwagen van de gemeentelijke dienst Openbare Werken ter plaatse, maar die moest onverrichter zake omkeren omdat het grasveldje te drassig bleek om er met groot materieel op te rijden. 's Middags keerde de werkploeg terug. Mét stalen rijplaten om te voorkomen dat de kraan weg zou zakken. Daarna was de klus vlot geklaard. Bovendien had de regen inmiddels plaatsgemaakt voor de zon... (Foto: Albert Stolwijk).