De portierswoning ligt aan het begin van de toegangslaan van landgoed Den Eikenhorst in Esch. (Foto: Peter de Koning).
De portierswoning ligt aan het begin van de toegangslaan van landgoed Den Eikenhorst in Esch. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter De Koning

RIJKSMONUMENT OP LANDGOED IN ESCH WACHT RESTAURATIE

Make-over portierswoning Eikenhorst

STEFAN LATIJNHOUWERS

Er zijn plannen om de portierswoning die deel uitmaakt van het historische landgoed Den Eikenhorst in Esch te restaureren en te verbouwen. Bij de gemeente Haaren is een aanvraag ingediend voor een zogeheten omgevingsvergunning. Het rijksmonument stamt uit 1909, de aanbouw die tegen de achterzijde staat is 24 jaar later gerealiseerd.

Volgens een beschrijving van het monument van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is de portierswoning van 'algemeen belang'. Dit heeft te maken met de beeldbepalende ligging aan de entree van het landgoed, de vroeg 20ste-eeuwse architectonische vormgeving in de zogeheten chaletstijl, de gaafheid van hoofdvorm en detaillering en de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de historische buitenplaats.

ONDERHOUD

De monumentencommissie heeft de concept-aanvraag eind vorig jaar goedgekeurd, liet gemeenteambtenaar René van den Broek van de afdeling bouw- en woningtoezicht in Haaren deze week weten. ,,Uit de werktekeningen blijkt dat aan de buitenkant flink onderhoud gepleegd gaat worden aan de woning, terwijl binnen sprake is van een verbouwing. Het is onder meer de bedoeling dat de eerste verdieping een nieuwe indeling krijgt met een slaapkamer en een badkamer. Op de begane grond wordt de keuken en ook de meterkast verplaatst en het toilet verbouwd." Het werk wordt verricht door het gespecialiseerde bedrijf BBM restauratiearchitectuur uit Raamsdonksveer. De aanvraag voor de omgevingsvergunning is vorige maand ingediend.

,,De portierswoning heeft anderhalf tot twee jaar leeg gestaan", aldus beheerder Theo Quekel van Brabants Landschap, de eigenaar van landgoed Den Eikenhorst. ,,Voorheen werd het monument bewoond door iemand die namens onze organisatie toezicht hield op het gebied. Het kostte vervolgens enige tijd om een goede partij te zoeken, maar dat is inmiddels gelukt. Het is de bedoeling dat een echtpaar uit Bergen op Zoom zijn intrek gaat nemen in de portierswoning. Het koppel kan bijna niet wachten."

GRANDEUR

Landgoed Den Eikenhorst en de bijbehorende gebouwen, zoals het door de architect Hubert-Jan Henket bewoonde hoofdgebouw en het koetshuis, zijn beschermd rijksmonument. Die status past bij de grandeur en de uitstraling van het in Engelse landschapsstijl ingerichte gebied.

Den Eikenhorst is vrij toegankelijk op paden en wegen, maar de directe omgeving van het statige herenhuis waar Henket woont is niet opengesteld voor het publiek. In het gebied staan onder meer inlandse eiken, beuken, tamme kastanjebomen, terwijl daarnaast ook de romantische doorkijkjes op de weiden uitnodigen tot een wandeling. De karakteristieke slangvormige vijverpartijen lijken op natuurlijk meanderende riviertjes.

FOTO BOVEN: De portierswoning ligt aan het begin van de toegangslaan van landgoed Den Eikenhorst in Esch. (Foto: Peter de Koning).

De voorgevel van de portierswoning, gezien vanaf de Gestelseweg in Esch. Het rijksmonument krijgt zowel aan de buiten- als binnenkant een fikse opknapbeurt. De bouwaanvraag is in behandeling bij de gemeente.  (Foto: Peter de Koning).